Zdrowa dieta powinna zawierać odpowiednie proporcje makro – i mikroskładników, a także kalorii. Wzbogacenie diety o produkty łączące w sobie niewielką kaloryczność oraz wysoką zawartość wartości odżywczych pomaga skomponować różnorodny i odpowiednio zbilansowany jadłospis. Taka dieta sprzyja utrzymaniu nienagannej sylwetki, a także zapobiega powstaniu niedoborów pokarmowych. Które z takich niskokalorycznych produktów są szczególnie godne uwagi?
Spis treści
Które niskokaloryczne produkty są najzdrowsze?

W codziennej diecie nie powinno brakować niskokalorycznych produktów, które dostarczają cennych związków odżywczych. Niewielka kaloryczność diety sprawia, że produkty takie można spożywać bez obaw o przekroczenie bilansu kalorycznego i przytycie. Jednocześnie – wzbogacamy dietę o witaminy, składniki mineralne czy antyoksydanty. Nie chodzi jednak o takie produkty niskokaloryczne jak produkty light, w których zmniejszona została zawartość tłuszczu lub cukru. W takich mocno przetworzonych produktach zredukowanie zawartości jednego ze składników rekompensowane jest dodatkiem innego. A to oznacza, że produkty o mniejszej zawartości cukru mają więcej tłuszczu, a produkty beztłuszczowe – wzbogacane są o cukier. Taki zabieg jest konieczny, aby zachować walory smakowe produktu.
Najlepiej jest sięgać po nieprzetworzone, niskokaloryczne produkty. Taka dieta pozwala utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, a to oznacza profilaktykę insulinooporności, cukrzycy typu 2, chorób serca czy otyłości. Co ciekawe – dieta zawierająca niskokaloryczne produkty może pozwolić zredukować masę ciała, ale także przybrać na wadze. Większość osób decyduje się na redukcję masy ciała, ale są też osoby potrzebujące diety na przytycie. Wówczas łączenie w jadłospisie produktów niskokalorycznych z bardziej kalorycznymi, takimi jak tłuste ryby, orzechy czy oleje roślinne.
Zdrowe napoje to nie tylko woda mineralna
O konieczności nawadniania organizmu nie trzeba nikomu przypominać. Pojawia się jednak pytanie – co pić? Podstawą jest oczywiście woda, można sięgać także po kilka filiżanek kawy czy herbaty. Jakie są inne opcje? Osoby lubiące sięgać po kawę, ale ograniczający z różnych względów jej spożycie mogą sięgać po kawę z cykorii. Ma ona niewiele wspólnego z prawdziwą kawą, pozyskiwaną z nasion kawowca – poza smakiem. Taka kawa pozyskiwana jest z suszonych lub prażonych korzeni cykorii i dostarcza sporo witamin, składników mineralnych i inuliny, nie zawiera natomiast kofeiny. Dobrą alternatywą dla tradycyjnej herbaty jest biała herbata o delikatnym smaku i silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Słodząc kawę latte czy herbatę nie musimy sięgać po kaloryczny cukier – z powodzeniem zastąpią go takie naturalne, zdrowe słodziki jak ksylitol czy erytrol.
Zamiast tradycyjnych soków owocowych z kartonu, dostarczających mnóstwa kalorii i cukru, można sięgnąć po zdrowsze warianty. Sok z wiśni to moc antyoksydantów i witamin. Jest to propozycja skierowana przede wszystkim do osób mających problemy ze snem – sok z wiśni pomaga zasnąć. Z kolei osoby uprawiające sport mogą sięgać po świeży sok z buraków – zwiększa on syntezę tlenku azotu, przez co usprawnia krążenie krwi i dotlenienie mięśni. Z kolei osoby pragnące zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej mogą wspomóc dietę o wypijanie wody z dodatkiem octu jabłkowego.
Niskokaloryczne dania – jakich składników nie może w nich zabraknąć?

Istnieje wiele patentów na to, aby w codziennym jadłospisie nie brakło niskokalorycznych dań. Jednym z takich dań są zupy – te tradycyjne, jak i chłodniki. Te drugie mogą bazować zarówno na owocach, jak i warzywach, takich jak awokado, burak czy ogórek. Wystarczy zblenderować je ze zsiadłym mlekiem czy maślanką i doprawić. Kolejna propozycja to koktajle warzywno – owocowe. Przede wszystkim – nie powinno w nich zabraknąć zielonych liści warzyw czy selera naciowego, które mają mnóstwo wartości odżywczych, a praktycznie nie zawierają kalorii.
Bardzo zdrowym i niskokalorycznym składnikiem diety są kiszonki. Znasz już ogórki kiszone i kapustę kiszoną? To świetnie. Ale najwyższa pora poznać bardziej zaskakujące propozycje – kiszone rzodkiewki, kiszoną cytrynę czy kimchi. A jeśli przyjdzie ochota na coś słodkiego, można sięgnąć po pyszne owoce, takie jak borówki czy arbuz. Zawierają one sporo wody, a więc niewiele kalorii – a jednocześnie to prawdziwa bomba witaminowa.








