sok wiśniowy
Fot.: Unsplash.com

Sok z wiśni to sok wyciskany bezpośrednio z owoców wiśni. Zawiera on mnóstwo cennych związków odżywczych, przede wszystkim antyoksydantów i antocyjanów. Dzięki temu sok z wiśni wspomaga funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu sercowo – naczyniowego oraz nerwowego.

Co zawiera sok z wiśni?

wiśnie
Fot.: Unsplash.com

Sok z wiśni dostarcza wielu składników odżywczych. Przede wszystkim – zawiera liczne przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna czy polifenole. W soku nie brakuje ponadto wszystkich tych witamin i składników mineralnych, które są obecne w wiśniach. Mowa o takich związkach jak witaminy z grupy B, witamina C, witamina K, żelazo, magnez, mangan, miedź, potas.

Sok z wiśni a zdrowie serca i mózgu

Sok wiśniowy ma kwercetynę, która działa jako silny przeciwutleniacz, obniżający stres oksydacyjny w układzie sercowo-naczyniowym. Ponadto związek ten przyczynia się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu i ciśnienia krwi. Zmniejsza obciążenie serca i zapobiega rozwojowi takich powikłań jak zawał serca, miażdżyca i udary mózgu.

Badania wykazały, że sok wiśniowy jest w stanie zmniejszyć stres oksydacyjny, który powoduje zaburzenia poznawcze, a także choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Parkinsona, choroba Alzheimera i demencja. Wynika to z obecności wysokiej zawartości antocyjanów i kwercetyny.

Sok wiśniowy ma melatoninę (zwaną także hormonem ciemności), która jest kluczowym hormonem używanym przez organizm do regulacji rytmu dobowego i promowania snu. Pomaga w regulacji cyklu snu. Osoby z przerwanym snem lub zmagające się z bezsennością powinny wypić filiżankę soku wiśniowego przed snem, aby uzyskać zdrowy sen w nocy. Działa on równie skutecznie jak tabletki nasenne. W dodatku zawiera proantocyjanidyny, które pomagają promować obecność prekursora serotoniny, tryptofanu.

Sok wiśniowy pomaga  schudnąć

Sok wiśniowy ma aktywne składniki i związki, które wspomagają metabolizm, a także ułatwiają odchudzanie. Sok ten zmniejsza odkładanie się tłuszczu w jamie brzusznej, usprawnia krążenie, obniża poziom cholesterolu i zapobiega cukrzycy. Zmniejsza również ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, co także wspomaga utratę masy ciała. Sok z wiśni łagodzi stan zapalny jamy brzusznej, a także zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 – a ograniczenie insulinooporności także wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Pozostałe cenne właściwości soku z wiśni

Sok wiśniowy zawiera antocyjany, które pomagają zapobiegać nowotworom. Wolne rodniki są odpowiedzialne za mutację komórek i promują ryzyko nowotworów. Antocyjany zawarte w soku z wiśni zapobiegają powstawaniu nowotworów. Co więcej, limonen i kwas elagowy to kolejne związki wspomagające skuteczną walkę z rakiem.

Sok wiśniowy ma właściwości przeciwzapalne, stymulujące i przeciwutleniające, które pomagają ludziom szybko wyzdrowieć po urazie mięśni i chorobie. Jest również używany jako napój po treningu.

właściwości soku wiśniowego
Fot.: Unsplash.com

Sok wiśniowy obniża ilość kryształów kwasu moczowego, które prowadzą do rozwoju dny moczanowej i zapalenia stawów. Dna moczanowa jest bolesnym stanem, który rozwija się z powodu gromadzenia się kryształów kwasu moczowego w krwiobiegu. Występuje w dużym palcu u stóp i powoduje silny ból stawu. Zapalenie stawów jest stanem zapalnym zlokalizowanym w rozmaitych stawach ciała, takich jak kolano, biodra, kostki i nadgarstek. Zapalenie to powoduje ból i stwarza trudności w ruchomości stawu. Sok z wiśni łagodzi objawy dny moczanowej, zapalenia stawów, zaburzeń żołądkowo-jelitowych i bólów głowy. Detoksykuje organizm i obniża obrzęk – wszystko dzięki wysokiej zawartości witaminy C i A. Sok wiśniowy ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które zapobiega zakażeniu poprzez zwiększenie ogólnej odporności w organizmie.

Zawarta w soku z wiśni kwercetyna może redukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Reguluje poziom insuliny, a także glukozy we krwi. Jest to ważne dla osób z cukrzycą, a także tych, którzy starają się zarządzać poziomem cukru we krwi.

Bibliografia:

Ferretti G. i in., Cherry antioxidants: from farm to table; Molecules, 2010

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here