chłodnik
Fot.: Unsplash.com

Jedzenie zupy to świetny sposób, aby dać organizmowi wiele witamin i minerałów, które potrzebne są każdego dnia. Jeśli chcesz kontynuować jedzenie tego zdrowego posiłku w cieplejszych miesiącach, rozważ zrobienie chłodników. Są to orzeźwiające i aromatyczne mieszanki produktów, które dostępne są w sezonie i stanowią skarbnicę związków odżywczych.

Dlaczego warto jeść chłodniki?

zalety chłodników
Fot.: Unsplash.com

Chłodnik to zupa bardzo szybka w przyrządzeniu – a to atrakcyjna opcja dla wielu zapracowanych osób, nie mających czasu na przyrządzanie skomplikowanych potraw. Kolejną zaletą chłodników jest to, że składniki tych oryginalnych zup nie są gotowane lub są gotowane są bardzo lekko. To pomaga zachować wszystkie składniki odżywcze, takie jak witaminy i składniki mineralne, antyoksydanty czy błonnik.

Chłodniki zazwyczaj są niskokalorycznymi zupami, a nawet jeśli dodamy do nich awokado czy inny składnik nadający kremowej konsystencji, to i tak chłodnik jest bardzo zdrową zupą. Idealnie sprawdza się latem, ale można spożywać go przez cały rok.

Chłodnik z groszku, awokado i mięty

Ta zupa jest bogata w zdrowe tłuszcze i białko roślinne. Mięta dodaje odrobinę smaku, który nadaje chłodnikowi wyjątkowo orzeźwiającego charakteru.

Składniki

  • 3 i 1/4 szklanki groszku, świeżego lub mrożonego
  • 2 i 1/2 szklanki schłodzonego bulionu warzywnego
  • 1 duże obrane awokado
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 ząbki obranego czosnku
  • 3/4 szklanki liści mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Zblenderować groszek, bulion warzywny, mleko kokosowe, awokado, czosnek i liście mięty, aż będzie miał gładką konsystencję. Wymieszać sok z cytryny i doprawić do swoich potrzeb z solą i pieprzem. Schłodzić tę zupę w lodówce przez godzinę przed podaniem.

Chłodnik brzoskwiniowy

Ta pyszna letnia zupa tworzy pyszny posiłek ze świeżych brzoskwiń.

Składniki

  • 7 bardzo dojrzałych brzoskwiń
  • 1 mała drobno pokrojona szalotka
  • 1 obrany i pokrojony w kostkę ogórek
  • 1 mały ząbek mielonego czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • szczypta soli

Usuń skórę z brzoskwiń przed przecierniem miąższu i soku w blenderze, aż będzie bardzo gładka. Wymieszaj resztę składników ręcznie. Przed podaniem chłodnika udekoruj go pokrojonym w kostkę ogórkiem i bazylią.

Chłodnik arbuzowy

Jest to łatwy przepis i zabawny sposób, aby zjeść świeże owoce w zupełnie innej odsłonie.

Składniki

  • 6 filiżanek grubo posiekanego arbuza
  • 2 pokrojone w kostkę zielone jabłka
  • 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
  • 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka octu cydrowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania – wszystko, co musisz zrobić, to połączyć wszystkie składniki w blenderze, aż będą gładkie. Potem należy schłodzić gazpacho przez co najmniej godzinę przed podaniem, aby smaki mogły się ze sobą łączyć.

Chłodnik ogórkowy

Ten orzeźwiający przepis jest szybki i łatwy do wykonania, ale musi schłodzić się przez cztery godziny, zanim zostanie podany. Warto jednak poczekać.

Składniki

  • 1 szklanka obranego i pokrojonego w kostkę ogórka
  • szklanka wody
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 pokrojona w kostkę średnia zielona cebula
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki pietruszki

Zblenderuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Potrzymaj w lodówce przez co najmniej cztery godziny.

Chłodnik z kukurydzy i czerwonej papryki

chłodnik z papryki
Fot.: Unsplash.com

Ta wegańska zupa jest bardzo kremowa, pomimo braku w niej śmietany.

  • opakowanie kukurydzy słodkiej
  • połowa 1 dużej czerwonej papryki
  • 1/4 szklanki drożdży odżywczych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz do smaku

Dodaj około 3/4 kukurydzy do pojemnika wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami i 1/2 szklanki wody. Zblenderuj aż do uzyskania konsystencji puree. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji, wymieszaj chłodnik z niezblederowaną kukurydzą, aby nadać zupie trochę tekstury. Możesz dodać sól i pieprz do smaku, ale nie jest to wymagane. Zupę należy podawać schłodzoną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here