kawa latte
Fot.: Unsplash.com

Kawa latte to niezwykle popularna wersja kawy. Może być traktowana jako pyszny deser lub po prostu pobudzająca kawa ze sporą dawką kofeiny. Jej wyjątkowość sprowadza się do warstwowej, cieszącej oko struktury zwieńczonej puszystą pianką mleczną. Jej zwieńczeniem może być szczypta aromatycznych przypraw, chociażby cynamonu. Jak przygotować kawę latte? Kluczowe znaczenie ma dbałość o każdy etap przygotowania latte- poczynając od odpowiednich składników i na odpowiedniej technice przygotowania kończąc.

Espresso- podstawa dobrej kawy latte

przepis na latte
Fot.: Unsplash.com

Bazą do stworzenia kawy latte jest filiżanka świeżo zaparzonego espresso. Dla osób nie posiadających ekspresu do kawy doskonałą alternatywą jest wykorzystanie kawiarki do kawy. Kawiarka składa się z trzech części. Dolna część to garnuszek z zaworem bezpieczeństwa, do którego należy wlać wodę (poniżej poziomu zaworka). Część środkowa, czyli sitko z lejkiem to miejsce, do którego wsypujemy kawę. Kawę wsypujemy luźno, nie ubijając jej. Z kolei część najwyższa to to zbiornik, w którym samoczynnie zbiera się gotowa kawa.

Uzupełnioną kawiarkę należy gotować na wolnym ogniu, woda w dolnym zbiorniczku zaczyna parować napotykając u góry na sitko z kawą. Woda skrapla się wchłaniając kawę i przedostaje się do górnego zbiornika. Gdy zbiorniczek się napełnił a z zaworka ulatuje para, to znak że kawa jest gotowa. Zazwyczaj trwa to kilka minut.

Jaki gatunek kawy jest najlepszy do zaparzenia doskonałego espresso? Można oczywiście przyrządzić espresso na  bazie kawy rozpuszczalnej, ale prawdziwi miłośnicy kawy docenią smak wyselekcjonowanych mieszanek kawy mielonej lub ziarnistej. Mielenie kawy sprzyja jej wietrzeniu, stąd kawa- aby zachować doskonały aromat i siłę smaku- powinna być zaparzona maksymalnie miesiąc po zmieleniu. Oczywiście kawy kupowane w zwykłych marketach są transportowane, magazynowane i sprzedawane znacznie dłużej. Dlatego najbardziej optymalnym wyborem jest zakup kawy w wyspecjalizowanym sklepie. Zakup kawy ziarnistej to nie tylko gwarancja wybitnego smaku kawy, ale także możliwość dopasowania faktury mielenia do sposobu zaparzania kawy. Stopień mielenia kawy determinowany jest bowiem długością jej parzenia. Im dłużej kawa ma kontakt z wodą, tym większy powinien być stopień zmielenia. Młynki do kawy z regulacją grubości mielenia umożliwiają więc przygotowanie kawy parzonej w dowolny sposób. Idealnym gatunkiem do przyrządzenia latte jest 100% arabica lub mieszanka arabiki z robustą, obie o lekko kwaskowym posmaku. Warto metodą prób i błędów poszukać własnego ideału kawy.

Spienione mleko – uwieńczenie latte

Kawa latte nie może istnieć bez perfekcyjnie spienionego mleka. Kawa latte bez ekspresu wymaga spienienia mleka przy użyciu spieniacza tłokowego, spieniacza elektrycznego podgrzewającego mleko lub mini spieniacza na baterie. Bardziej zdeterminowani mogą pokusić się nawet o spienianie mleka w zamkniętym wypełnionym do połowy objętości słoiku. Złotą zasadą jest użycie mleka tłustego, podgrzanego do ok. 60 stopni.

kawa z mlekiem
Fot.: Unsplash.com

Optymalne proporcje latte to 30- 50 ml naparu kawy oraz 150- 200 ml mleka. Do szklanki należy przełożyć ostrożnie (najlepiej łyżką) spienione mleko i poczekać ok. minuty na oddzielenie pianki od mleka. Wtedy należy ostrożnie przelać kawę do szklanki – jedni wlewają kawę na środek pianki, inni – po brzegach szklanki. Takie postępowanie zaowocuje piękną, warstwową latte. Dla miłośników smakowej kawy świetnym rozwiązaniem jest dodanie do kawy syropu o ulubionym smaku. Takie syropy smakowe dostępne są w opcji tradycyjnej oraz zero kalorii.

A co z kawą kuloodporną?

Kawa kuloodporna to bardzo popularna ostatnio kawa, uwielbiana zarówno przez osoby odchudzające się, jak i sportowców. Kawę tą można przyrządzić przez dodanie do naparu kawy masła klarowanego, oleju kokosowego oraz – opcjonalnie – takich przypraw jak kardamon czy cynamon. Jest to co prawda opcja kaloryczna, ale wielu osobom zastępuje ona śniadanie. O ile wliczymy kalorie dostarczane z kawą kuloodporną do dziennego bilansu kalorii – można sobie pozwolić na jej codzienne spożywanie. To świetny poranny zastrzyk energii i wspomaganie pracy układu nerwowego.

Bibliografia:

Bulletproof everything: Coffee, recipes, fasting plan; Low Carbe Diem, 2014

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here