właściwości tranu
Fot.: Unsplash.com

Tran uznawany jest za jedno z najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. preparat ten podawany jest dzieciom w celu wzbogacenia diety malucha w kwasy tłuszczowe DHA i EPA. Oczywiście – po tran mogą sięgać także dorośli, którzy nie chcą łykać kapsułek z kwasami omega 3. Tran pozyskiwany jest z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Na co zwrócić uwagę wybierając tran?

Czym jest tran?

suplementowanie tranu
Fot.: Unsplash.com

Tran to koncentrat oleju z wątroby dorsza atlantyckiego. Stanowi bogate, naturalne źródło witamin A i D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych DHA (dokozaheksaenowego) oraz EPA (eikozapentaenowego). Kwas eikozapentaenowy EPA oraz kwas dokozaheksaenowy DHA są związkami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim – warunkują właściwe działanie układu nerwowego oraz sercowo – naczyniowego. Kwasy omega 3 zawarte w tranie wspomagają procesy pamięci i koncentracji, normalizują poziom lipidogramu we krwi, redukuje ryzyko rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca czy udaru.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 prowadzą do łagodzenia stanów zapalnych, redukują ryzyko rozwoju alergii i astmy, a także chorób autoimmunologicznych. Kwasy omega 3 wpływają pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Tran stanowi ponadto doskonałe źródło naturalnej witaminy D. Związek ten odgrywa ogromną rolę w utrzymaniu prawidłowej mineralizacji kości, wzmacnia układ sercowo – naczyniowy i nerwowy, wykazuje działanie przeciwzapalne, wpływa modulująco na funkcjonowanie układu immunologicznego.

Jak zażywać tran?

Tran to suplement diety dostępny zarówno w postaci płynnej, jak i kapsułek. Płynny tran ma charakterystyczny, rybny posmak, dlatego wiele osób nie preferuje takiej formy suplementacji i wybiera kapsułki z tranem. Zażywając tran należy pamiętać, że preparaty z tranem należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Ponadto nie należy łączyć tranu z innymi suplementami zawierającymi witaminę A – chodzi o ryzyko przedawkowania witaminy A, która w nadmiarze jest toksyczna.

Decydując się na suplementację tranem, należy zwrócić uwagę na jakość preparatu. Najlepiej, gdy sięgniemy po tran oferowany przez renomowanego producenta. Preparat powinien mieć wysoką jakość, powinien zawierać informacje o źródle pochodzenia ryb, ewentualnej zawartości metali ciężkich, ilości kwasów DHA i EPA.

Kiedy warto sięgnąć po tran?

Suplementacja kwasów omega 3 zalecana jest każdemu, gdyż dieta może nie dostarczać odpowiednich ilości kwasów DHA i EPA. Dotyczy to zwłaszcza osób wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Osoby, które powinny zwrócić szczególną uwagę na suplementację kwasów omega 3 to:

  • małe dzieci
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią
  • w okresie rekonwalescencji po chorobach, urazach i zabiegach operacyjnych
  • wegetarianie i weganie
  • osoby aktywne fizycznie
  • osoby pracujące umysłowo
  • palący papierosy
  • osoby w podeszłym wieku
tran
Fot.: Unsplash.com

Tran stanowi ponadto doskonałe źródło witaminy D, zatem po ten suplement diety mogą sięgać wszystkie osoby potrzebujące suplementować witaminę D. Obecne rekomendacje wskazują na zasadność suplementowania witaminy D przez każdą osobę w okresie od września do kwietnia. Szczególne zapotrzebowanie na witaminę D wykazują dzieci w okresie wzrostu oraz kobiety w okresie menopauzy i osoby w starszym wieku. Wynika to z faktu, że witamina D dba o optymalną mineralizację kości.

Przeciwwskazania do stosowania tranu

Tran to suplement diety, który może być bez obaw stosowany u większości osób. Jedynymi przeciwwskazaniami do zażywania tranu to hiperkalcemia i kamica nerkowa, stosowanie leków przeciwzakrzepowych oraz stosowanie innych preparatów zawierających witaminy D lub A.

Bibliografia:

Sicińska P. i in., Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach; Postepy Hig Med Dosw, 2015

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here