śniadanie białkowo - tłuszczowe
Fot.: Unsplash.com

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co prawda przybywa zwolenników rezygnowania ze spożywania śniadania, którzy taki wybór tłumaczą rozmaitymi względami. Dla jednych jest to kwestia wspomagania odchudzania, dla innych – po prostu brak czasu. Faktem jest jednak, że z żadnych powodów nie warto rezygnować ze śniadania. Po kilkugodzinnej przerwie od spożywania posiłków organizm potrzebuje energii, a spożycie śniadania dostarcza zarówno kalorii, jak i cennych wartości odżywczych. Śniadanie przyczynia się do pobudzenia metabolizmu, zapobiega nagłym atakom głodu i chęci podjadania. Warto jednak mieć na uwadze, że ogromne znaczenie ma jakość posiłku, a zatem nie tylko i wyłącznie fakt, że po prostu zjemy śniadanie, ale także to, co wyląduje na naszym talerzu.

Fit śniadanie – najciekawsze propozycje

węglowodany na śniadanie
Fot.: Unsplash.com

W dobie kultu szczupłego ciała i zdrowego stylu życia, jesteśmy zewsząd zasypywani rozmaitymi propozycjami zdrowych śniadań. Jakie śniadanie jest najlepsze podczas odchudzania? Wybór jest naprawdę ogromny – można bowiem zjeść zdrowe śniadanie na słodko lub wytrawnie, może to być śniadanie bazujące na węglowodanach bądź śniadanie białkowo – tłuszczowe. Najważniejsze, aby zadbać o odpowiednią kaloryczność posiłku oraz komponować śniadanie z jak najmniej przetworzonych produktów. Jeśli wybieramy węglowodany – niech będą to węglowodany o niskim i średnim indeksie glikemicznym, białko – pełnowartościowe, zaś tłuszcze – dostarczające głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Poniżej znajdziesz kilka propozycji śniadań – któraś z nich na pewno trafi idealnie w Twój gust. Bez wątpienia jednymi z najszybszych śniadań są koktajle. Niech nie kojarzą Ci się one wyłącznie z niskokaloryczną przekąską – dzięki odżywczym składnikom dostarczą optymalnej ilości kalorii, a także związków odżywczych. Wystarczy dodać takie dodatki jak orzechy, nasiona chia, masło orzechowe czy olej kokosowy. Taka propozycja wyróżnia się ogromną różnorodnością – składniki można dowolnie łączyć tak, aby idealnie trafiły w nasze gusta smakowe. Bazą może być mleko (także roślinne), jogurt, sok; do tego wystarczy dodać dowolne owoce oraz bardziej kaloryczne dodatki, stanowiące źródło wartościowych tłuszczów (np. wspomniane wcześniej orzechy). A zblendowanie całości zajmie tylko chwilę. Zaletą tego typu śniadania jest ponadto możliwość spożycia go poza domem.

Kolejna pyszna i pożywna propozycja to owsianki i jaglanki. Aby wzbogacić wartość odżywczą takich posiłków i obniżyć ich indeks glikemiczny – znów warto dodać takie źródła tłuszczu jak orzechy. Warto poeksperymentować także z omletami – można je przyrządzić na słodko (z bananem lub innymi owocami, wiórkami kokosowymi, kakao) oraz na wytrawnie (z warzywami, łososiem, grzybami).

Duże pole do popisu dają także sałatki – świetną opcją na śniadanie jest sałata z kurczakiem lub tuńczykiem, tosty, kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, rozmaite placuszki – z twarogu, serka homo, z dodatkiem odżywki białkowej. Propozycje śniadań białkowo – tłuszczowych to omlety, jajecznice, wędzone ryby, awokado.

Przepisy na najzdrowsze śniadania

co jeść na śniadanie
Fot.: Unsplash.com

Oto kilka inspiracji na zdrowe śniadania:

– puszyste pancakes: białko ubić na pianę; wymieszać żółtko, 150 g serka homo oraz 50 ml mleka, do mieszanki dodać pół szklanki mąki jaglanej, pół łyżeczko sody i po łyżeczce miodu oraz otrębów; wymieszać całość z pianą z białek i smażyć na oleju kokosowym

– tosty: roztrzepać w miseczce jajko z odrobiną mleka i cukru, obtaczać w nim bułkę pokrojoną w plastry; smażyć na maśle klarowanym

– muffinki z warzywami: jajko roztrzepać z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku, dodać do niego utarty kozi ser i cukinię oraz posiekany szpinak; masę przelać do 4 foremek na muffinki i piec w 180 stopniach przez 15 minut

– twarożek z łososiem, pomidorem i szczypiorkiem

– omlet z malinami i gorzką czekoladą

Jak widać – możliwości są niemal nieograniczone. Wśród tak wielu propozycji z łatwością można znaleźć taki posiłek, który odpowiadać będzie naszym preferencjom kulinarnym, a jednocześnie dostarczy optymalnej ilości kalorii i wartości odżywczych.

Bibliografia:

Buosi W., Effect of high – protein breakfast meals on within day appetite and food intake in healthy men and women; Food and Nutrition Sciences, 2015

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here