Olej kokosowy pozyskiwany jest w orzechów palmy kokosowej. Znajduje on wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetologii. Olej kokosowy wyróżnia się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, zaś ilość kwasów nienasyconych jest niewielka. W związku z tym wydawać mogłoby się, że nie jest to zdrowy olej. Jednak zawarte w oleju kokosowym kwasy tłuszczowe są kwasami średniołańcuchowymi, a to czyni je wyjątkowo zdrowymi.
Spis treści
Olej kokosowy – wartości odżywcze

Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych olejów. Dotyczy to nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju. Wyróżnia się on nie tylko wyjątkowym, kokosowym aromatem, ale także bogatym składem. Cechą charakterystyczną oleju kokosowego jest wysoka zawartość średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Ich losy w organizmie są odmienne niż pozostałych nasyconych kwasów tłuszczowych.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są wchłaniane bezpośrednio z jelita i transportowane żyłą wrotną do wątroby. Tu średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są metabolizowane. Dzięki temu, że kwasy te nie wędrują wraz z krwią do odległych tkanek, nie podlegają procesom oksydacji i nie mają potencjału miażdżycogennego. Ponadto nie podlegają kumulacji w tkane tłuszczowej i nie prowadzą do przyrostu masy ciała. Dlatego olej kokosowy może być bez obaw stosowany przez osoby na diecie odchudzającej czy osoby uprawiające sport.
Najliczniej reprezentowane nasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym to kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy i kapronowy. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe to kwas oleinowy i linolowy.
Poza średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, olej kokosowy zawiera fitosterole, witaminę E, witaminę K oraz żelazo.
Właściwości prozdrowotne oleju kokosowego
Nierafinowany olej kokosowy to produkt o działaniu antybakteryjnym. Wszystko dzięki zawartości kwasu laurynowego, który ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Olej kokosowy wspomaga funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego, a także nerwowego. Wynika to m. in. z możliwości neutralizowania wolnych rodników, a także korzystnego wpływu na lipidogram. Przyspiesza procesy regeneracji i gojenia się ran, działa przeciwzapalnie.
Olej kokosowy może wspomagać utratę masy ciała. Zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a także może ograniczać procesy kumulowania tkanki tłuszczowej. MCT dodaje energii, wspomagają procesy trawienia, wpływają korzystnie na skład bakteryjnej flory jelitowej. Olej ten umożliwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wspomaga wzrok, neutralizują wolne rodniki.
Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni
Nierafinowany olej kokosowy idealnie sprawdza się jako dodatek do owsianek, sałatek czy smoothie. Ponadto olej kokosowy idealnie sprawdza się do przygotowania tzw. kawy kuloodpornej. Jest to kawa z dodatkiem masła lub oleju kokosowego. Taka kawa dodaje energii, zapewnia uczucie sytości, wspomaga pracę układu nerwowego. Z kolei rafinowany olej kokosowy jest idealny do smażenia naleśników, placuszków. Punkt dymienia rafinowanego oleju kokosowego to 204 stopnie, co oznacza, że jest to olej doskonały do obróbki cieplnej. Nie zmienia on smaku i aromatu potraw.
Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Nierafinowany olej kokosowy znajduje wszechstronne zastosowanie jako uniwersalny kosmetyk. Można go aplikować na skórę w celu jej nawilżenia i odżywienia, a także wspomagania gojenia ran czy infekcji, podrażnień czy oparzeń. Olej kokosowy to świetny kosmetyk na włosy, który dodaje im elastyczności i blasku. Olej z dodatkiem fusów z kawy oraz cukru może być wykorzystany jako bardzo skuteczny peeling skóry. Coraz więcej osób wykorzystuje olej kokosowy w higienie jamy ustnej – można go wykorzystać jako antybakteryjną i wybielającą pastę do zębów. Kolejnym zastosowaniem oleju kokosowego jest wykorzystanie go jako olejku do masażu.
Bibliografia:
Fife B., Olej kokosowy; Vital, 2020