Witamina K2 MK-7

Wszyscy świetnie znamy kilka najpopularniejszych witamin, m.in. witaminę C. Wiemy, dlaczego konieczna jest suplementacja witaminą D, a także jak szerokie są właściwości zdrowotne witaminy A. Zapominamy jednak o tym, że substancji ważnych dla naszego organizmu jest znacznie więcej. W tym artykule dowiesz się, na co pomaga witamina K2 MK-7.

Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i ma wielu członków swojej rodziny, takich jak np. witaminę K1, produkowaną przez rośliny. Natomiast witamina K2 MK-4 i MK-7 (MK = menachinon) pochodzą z żywności odzwierzęcej. Menachinon 7 jest wyjątkowy w porównaniu z innymi formami i pozostaje aktywny w organizmie przez ponad 24 godziny. – Właśnie dlatego jest optymalny dla naszego organizmu – ponieważ okres półtrwania MK-7 (tj. czas trwania aktywności we krwi) jest znacznie dłuższy w porównaniu do MK-4 – mówi pracownik firmy Mito-Pharma, popularyzatora medycyny mitochondrialnej. W sklepie internetowym można zakupić witaminę K2 MK-7 o długim okresie rozkładu, co sprzyja prawidłowemu wchłanianiu oraz efektywnemu wykorzystaniu substancji czynnej.

Gdzie występuje witamina K2?

Przez tysiące lat nasi przodkowie zaspokajali swoje zapotrzebowanie na witaminę K2, spożywając pokarmy pochodzenia zwierzęcego, a więc bogate w witaminę K2 MK-4 i MK-7. Niewielkich ilości K1 dostarczamy sobie wraz ze spożywaniem warzyw liściastych i olejów roślinnych. Organizm ludzki wchłania jednak niewielkie ilości witaminy K z pożywienia, podczas gdy nasze potrzeby są znacznie większe.

Obecna w żywności wit. K2 MK-7 jest szybko wchłaniana przez organizm i magazynowana m.in. w mózgu, gruczołach ślinowych, jądrach, trzustce, oczach, nerkach, kościach, tętnicach i żyłach, gdzie służy do aktywacji białek zależnych od witaminy K.

Witamina K2 MK-7 – właściwości

Co sprawia, że ta substancja jest tak wielofunkcyjna? Witamina K2 jest „aktywatorem” różnych białek, które zapewniają ważne funkcje dla mózgu i ciała, np. odpowiedzialne za:

  • przenoszenie wapnia do miejsc, w których powinien się znajdować, np. do zębów i kości i jednoczesne usuwanie ich z miejsc, gdzie nie jest pożądany, jak tętnice i żyły;
  • zapobieganie stresowi oksydacyjnemu i uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki (może wpływać na zachowania psychomotoryczne i funkcje poznawcze);
  • zapobieganie insulinooporności;
  • zapobieganie stanom zapalnym, spowalnianie uszkodzeń nerwów szczególnie w chorobach neurodegeneracyjnych;
  • w mózgu bierze udział w wielu procesach komórkowych, w tym wzroście, przeżyciu i apoptozie (śmierci komórki);
  • regulację wydzielania protrombiny, czyli białka osocza krwi (zapobiega wypływowi krwi w czasie zranień i uszkodzeń naczyń krwionośnych). W sieci jest wiele zapytań o to, czy witamina K2 wpływa na krzepliwość krwi. Owszem — składniki krwi człowieka, które odpowiadają za procesy krzepnięcia, w znacznym stopniu zależą od obecności witaminy K.

12 głównych działań witaminy K2

Wiemy już, że witamina K2 jest jedną z ważniejszych substancji w naszym organizmie. Podsumujmy, jakie działanie wykazuje.

  1. Pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca.
  2. Stabilizuje poziom cukru we krwi.
  3. Zmniejsza stan zapalny.
  4. Chroni stawy i mięśnie.
  5. Chroni mózg.
  6. Poprawia zdrowie kości.
  7. Zapobiega depresji.
  8. Pomaga w produkcji hormonów.
  9. Poprawia skład i wygląd skóry.
  10. Pomaga zasilać mitochondria.
  11. Obniża ciśnienie krwi.
  12. Wzmacnia układ odpornościowy.

Pamiętajmy jednak, że mimo iż szacuje się, że jej niedobór może dotyczyć ponad 90% populacji, warto dawkowanie witaminy K2 skonsultować ze specjalistą. Choć skutki niedoboru mogą być poważne, można także przesadzić w drugą stronę — nadmiar witaminy K również bywa niebezpieczny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here