bubble tea
Fot.: Unsplash.com

Tapioka to produkt skrobiowy pozyskiwany z manioku – rośliny egzotycznej. Podczas mielenia bulw manioku powstają perełki, płatki lub mąka – to właśnie tapioka. Służy ona zagęszczaniu potraw, z perełek tapioki można przygotować cieszącą się ogromną popularnością bubble tea, można z niej przyrządzić kisiel czy budyń.

Czym jest mąka z tapioki?

mąka z tapioki
Fot.: Unsplash.com

Maniok jest warzywem korzeniowym powszechnie spożywanym w krajach rozwijających się. Dostarcza kilku ważnych składników odżywczych i oporną skrobię. Maniok pochodzi z Ameryki Południowej, jest głównym źródłem kalorii i węglowodanów dla ludzi w krajach rozwijających się. Jest uprawiany w tropikalnych regionach świata ze względu na jego zdolność do wytrzymania trudnych warunków uprawy –  jest to jedna z najbardziej odpornych na suszę upraw.

Mąka z tapioki to lekka mąka sproszkowana z suszonego korzenia skrobiowego manioku. Mąka z tapioki różni się nieco od samej mąki maniokowej tym, że jest ekstrahowana ze skrobi korzenia manioku, podczas gdy mąka z manioku jest wytwarzana z całego korzenia, więc jest mniej przetworzona. Główną zaletą mąki są jej właściwości zagęszczające – pochłania i zachowuje wysoką zawartość wody. Kiedy usuwamy gluten z pieczenia, jednym z kluczowych elementów, których nam brakuje, są właściwości wiążące glutenu. Mąka tapiokowa jest jednym ze sposobów, w jaki możemy naśladować to wiązanie i tworzyć pyszne, puszyste wypieki. W mące z tapioki nie ma białka, ponieważ jest to skrobia, jak mąka ziemniaczana lub mąka kukurydziana. Tapioka i mąka kukurydziana (skrobia kukurydziana) składają się ze skrobi, a więc mogą wykonywać podobne funkcje. Mąka z tapioki zdecydowanie zapewnia gładszą, bardziej aksamitną konsystencję. Ponadto jej lekko słodki smak jest nieco bardziej wyraźny i daje więcej lepkiego wiązania niż mąka kukurydziana.

Właściwości tapioki

Tapioka jest hipoalergiczna, a w jej składzie znajduje się lekkostrawne białko i węglowodany. Nie zawiera również glutenu, przez co tapioka staje się idealnym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu.

Skrobia oporna pod wpływem fermentacji wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, będące pokarmem dla dobrych bakterii w ludzkim organizmie. W ten sposób usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Skrobia oporna ma również pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi poprzez zwiększenie wrażliwości na insulinę, dlatego zalecana jest osobom z cukrzycą typu 2. Spożywanie tapioki poprawia produkcję glukozaminy, dzięki czemu usprawnia działanie stawów, a także łagodzi bóle zwyrodnieniowe. Ze względu na to, że tapioka zawiera skrobię oporną, jest polecana osobom zmagającym się z problemami trawiennymi: wrzodami żołądka, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Leśniowskiego – Crohna.

Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości tapiokę można podawać dzieciom. Z powodzeniem zastąpi makaron lub kaszę. Z tego względu może być podawana do rosołu. Poza tym warto pamiętać, że zawarta w tapioce witamina K pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, w tym również mózgu.

Perełki z tapioki

tapioka
Fot.: Unsplash.com

Z tapioki wytwarzane są perełki, które mogą być wykorzystane w rozmaitych deserach. Ich właściwości przypominają nieco nasionka chia – pęcznieją chłonąc wodę. Dzięki temu można otrzymać desery o gęstej konsystencji. Najprostszy z nich to deser kokosowy, który przyrządzić można z perełek tapioki, które zalewamy mlekiem kokosowym, z dodatkiem cukru trzcinowego i ekstraktu z wanilii. Perełki należy odstawić na minimum dwie godziny do lodówki. Potem deser należy gotować, aż kuleczki tapioki staną się miękkie i przezroczyste.

Kolejną ciekawa propozycją na wykorzystanie perełek z tapioki jest przygotowanie bubble tea. W pół litra wody należy ugotować 4 łyżki tapioki, po czym odstawić. W międzyczasie należy zaparzyć herbatę i przestudzić ją, a następnie dodać do niej odcedzoną tapiokę i wybrane dodatki, np. mleko i miód.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here