aquafaba
Fot.: Unsplash.com

Aquafaba to produkt, który przez większość osób stosowany jest jako odpad powstały podczas przygotowania dań. Jest to nic innego, jak woda powstała po gotowaniu ciecierzycy lub zalewa w puszce z ciecierzycą. Praktycznie każdy ją wylewa – a to błąd, gdyż aquafaba znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni, nie tylko wegańskiej. Weganie doceniają aquafabę za to, że z powodzeniem zastępuje jajka i można z niej przyrządzić nawet bezy. Idealnie sprawdza się we wszelkich wypiekach, można z niej przygotować majonez.

Czym jest aquafaba?

właściwości aquafaby
Fot.: Unsplash.com

Aquafaba to woda pozostała z gotowania strączków, takich jak ciecierzyca oraz fasola. Aquafabę można pozyskać także spożywając puszkowane strączki – mowa o zalewie, w której znajdują się nasiona. Podczas gotowania strączków do wody przechodzą rozpuszczalne w wodzie węglowodany i białka, a im dłużej nasiona są gotowane, tym wyższa zawartość tych związków.

Aquafaba nie jest kaloryczna – łyżka zawiera około 3 – 5 kalorii. W składzie aquafaby dominują polisacharydy i białka. Zawartość witamin i składników mineralnych jest znikoma. Pomimo, że aquafaba nie wyróżnia się wysoką zawartością związków odżywczych, znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Ceniona jest za swoje właściwości emulgujące, zagęszczające i pieniące.

Najciekawsze przepisy z aquafaby

Osobom stosującym dietę wegańską lub z różnych względów nie mogących jeść jajek, aquafaba umożliwia przygotowanie bezy, zastępuje także jajka w wielu wypiekach. Jak przygotować wegańską bezę? Przede wszystkim – musimy nieco zredukować aquafabę, gotując ją do momentu, gdy zniknie około 30% objętości. Taką aquafabę znacznie łatwiej jest ubić na sztywną pianę. Proporcje na idealną bezę to pół szklanki aquafaby, pół szklanki cukru, a także pół łyżeczki soku z cytryny. Należy stopniowo wsypywać cukier do aquafaby, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem przy pomocy rękawa cukierniczego należy uformować bezę i piec w temperaturze 100 stopni przez 75 minut.

Aquafabę można z powodzeniem stosować w rozmaitych wypiekach, gdzie może zastąpić jajka. Uważa się, że w celu zastąpienia całego jajka należy dodać trzy łyżki aquafaby, a aby zastąpić białko – dwie łyżki.

przepisy z aquafabą
Fot.: Unsplash.com

Kolejny ciekawy przepis na deser to wegański, czekoladowy mus. Jego przyrządzenie jest bardzo proste – wystarczy ubić schłodzoną aquafabę, dodać do niej cukier puder, a gdy piana będzie ubita – dodawać ją stopniowo do czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Wymieszany mus należy schłodzić w lodówce przez 30 minut i podawać posypany wiórkami czekoladowymi.

A teraz pora na wegańskie ptasie mleczko. Potrzeba do niego połowę aquafaby z puszki cieciorki, 1/4 puszki śmietanki kokosowej, 2 łyżki mleka roślinnego, 3 łyżki cukru pudru i łyżeczkę agaru. Aquafabę należy ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, zagotować śmietankę z mlekiem i dodać agar rozpuszczony w odrobinie wody. Śmietankę należy wymieszać z ubita aquafabą i wstawić do lodówki, aby stężała. Po stężeniu pianki można ją polać roztopioną i przestudzoną czekoladą oraz pokroić w kostki.

Miksując aquafabę z octem jabłkowym, solą, sokiem z cytryny, gorczycą oraz oliwą z oliwek można otrzymać wegański majonez.

Aquafaba jako składnik domowych kosmetyków

Z racji zawartości białka oraz antyoksydantów, aquafaba może być aplikowana na skórę w celu jej odżywienia oraz rozjaśnienia. Oto kilka receptur na maseczki z aquafabą:

– maseczkę przeciwzmarszczkową można przygotować z łyżki aquafaby, dwóch łyżek rozgniecionej cieciorki i połowy jabłka startego na tarce o drobnych oczkach. Składniki należy wymieszać  i nałożyć na twarz na 15 minut, po czym zmyć ciepłą wodą.

– maseczka oczyszczająca pory przygotowywana jest z trzech łyżek aquafaby ubitych na pianę i wymieszanych z łyżką rozgniecionej ciecierzycy oraz łyżeczką soku z cytryny; mieszankę nakładamy na twarz i zmywamy po kwadransie.

Bibliografia:

Shim Y., Composition and properties of aquafaba: water recovered from commercially canned chickpeas; JoVE, 2018

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here