zdrowe warzywa
Fot.: Unsplash.com

Warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety i należy spożywać je w każdym posiłku. Wielu osobom brakuje jednak pomysłu na to, jak włączyć dużą ilość warzyw do diety. Rozwiązaniem tego problemu mogą być sałatki warzywne, zupy – kremy czy koktajle warzywne. Przygotowując takie posiłki, możemy włączyć do diety wiele warzyw, spożywając je na różne sposoby i nie narzekając na nudę na talerzu.

Marchewka i spółka

marchew
Fot.: Unsplash.com

Przyrządzając sałatki warzywne możemy sięgać po dowolne warzywa, spożywając je zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej. Na naszych stołach niewątpliwie króluje marchewka, która dostępna jest przez cały rok.  en powszechny składnik codziennej diety dostarcza wielu cennych związków odżywczych. Dobra dostępność marchwi, jej niska cena oraz szerokie możliwości wykorzystania tego warzywa w kuchni powinny skłonić nas do jak najczęstszego spożywania marchwi – zwłaszcza, że warzywo to cechuje się wieloma cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Marchew to warzywo o niskiej kaloryczności – 100 g dostarcza zaledwie 40 kalorii. Najbardziej charakterystycznym związkiem zawartym w marchwi jest beta karoten, czyli prowitamina A. Jest to silny antyutleniacz, który neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników na organizm. Wysokie spożycie beta karotenu może ograniczyć rozwój wielu nowotworów, w tym raka krtani, jamy ustnej, pęcherza moczowego czy przełyku. Ponadto beta karoten może ograniczać poziom cholesterolu we krwi, co stanowi profilaktykę chorób serca. Beta karoten znany jest także z korzystnego wpływu na wzrok oraz skórę.

Czym jeszcze wyróżnia się marchew? Warzywo to dostarcza sporo błonnika, a także witaminy C, K1, witamin z grupy B. Minerały występujące w marchwi to wapń, potas i sód, cynk, mangan, miedź, fosfor czy żelazo.

Warto wspomnieć, że do jedzenia nadaje się także nać marchwi, która dostarcza mnóstwo witaminy C, potasu czy witaminy K. Dzięki wysokiej zawartości beta karotenu, marchew jest warzywem wywierającym korzystny wpływ na skórę. Spowalnia procesy starzenia się organizmu, ogranicza powstawanie zmarszczek, łagodzi objawy trądziku a także pomaga utrzymać piękną, złocistą opaleniznę. Marchew wzmacnia wzrok, wpływa pozytywnie na procesy trawienne, dba o zdrowie układu krążenia. Ograniczając rozwój miażdżycy i jej powikłań oraz normalizując poziom cholesterolu we krwi, marchew może zapobiegać poważnym, przewlekłym schorzeniom układu sercowo – naczyniowego. Wiele mówi się o antynowotworowych właściwościach marchwi – zawartość beta karotenu, witaminy E i innych antyutleniaczy może wspomagać walkę z nowotworzeniem. Marchew odtruwa i oczyszcza organizm, wzmacnia odporność a także może łagodzić stany zapalne.

Idealne warzywa sałatkowe

W sałatkach nie powinno zabraknąć zielonych warzyw – brokułów, liści szpinaku czy jarmużu. Wiele wartości odżywczych zawierają także papryka czy pomidory. Bardzo zdrowy jest także burak czy cukinia. Bez względu na to, jakich warzyw użyjemy do sałatki, musimy pamiętać o tym, że nigdy nie może zabraknąć źródła tłuszczu – w przeciwnym razie nasz organizm nie przyswoi rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E, K. Jako źródło kwasów tłuszczowych posłużyć może awokado, orzechy, płatki migdałowe, a także nierafinowane oleje roślinne.

Dlaczego warto jeść sałatki warzywne?

sałatka warzywna
Fot.: Unsplash.com

Warzywa są bez wątpienia najzdrowszym składnikiem diety, zatem codzienne ich spożywanie przynosi szereg korzyści dla zdrowia. Wzbogacając dietę o liczne wartości odżywcze, mamy szansę zapobiec niedoborom pokarmowym. Sałatki mają niewiele kalorii, ale dzięki zawartości błonnika zapewniają uczucie sytości. Warzywa w tej postaci wspomagają zatem utratę masy ciała. Sałatki usprawniają pracę układu pokarmowego, mogą wspomagać pamięć i koncentrację, stoją na straży zdrowego serca oraz wzmacniają naturalną odporność organizmu.

Propozycje najzdrowszych sałatek warzywnych

Jedną z najszybszych sałatek jest ta przyrządzona z sałaty, pomidorków koktajlowych, ogórka i papryki, z dodatkiem 2 łyżek oliwy i łyżki musztardy. Kolejna propozycja to sałatka grecka. Do jej przyrządzenia potrzeba ogórka, pomidora, papryki, sera feta oraz oliwek. Bardzo pożywna jest sałatka warzywna z jajkiem – kroimy pomidorki koktajlowe, dodajemy liście sałaty, kukurydzę z puszki, jajka na twardo oraz ogórka. Smak możemy wzbogacić kiełkami brokuła oraz dressingiem na bazie jogurtu naturalnego. Niezwykle ciekawe połączenie smakowe uzyskamy w sałatce z gotowanych buraków utartych na grubej tarce, drobno startego selera oraz gruszki pokrojonej na drobne kawałeczki. Sałatkę doprawiamy sokiem z cytryny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here