rokitnik
Fot.: Unsplash.com

Rokitnik to niewielki krzew o pomarańczowych, małych owocach. Rośnie na terenie Azji i Europy, w Polsce spotykany jest na terenach nadmorskich. Owoce, nasiona i liście rokitnika mogą być wykorzystane jako źródło licznych związków aktywnych, przy czym najczęstsze zastosowanie znajdują owoce. Pozyskuje się z nich cenny olej o unikatowych właściwościach leczniczych i pielęgnacyjnych.

Wartości odżywcze rokitnika

rokitnik właściwości
Fot.: Unsplash.com

Substancje bioaktywne, takie jak witaminy (A, C, E, ryboflawina, kwas foliowy i K), karotenoidy (beta karoten i likopen), flawonoidy, kwasy organiczne (kwas jabłkowy i kwas szczawiowy), sterole (ergosterol, stigmasterol, lanosterol i amyrins) oraz niektóre niezbędne aminokwasy znaleziono we wszystkich częściach rośliny. Głównymi składnikami nasion są witamina C, duża ilość karotenoidów i witaminy E, flawonoidów i kaempferolu, kwasów tłuszczowych, triacylglycerol, fitosterole, cukru, kwasów organicznych, proantocyjanidyn i związków fenolowych. Owoce rokitnika to źródło wyjątkowo wysokiej zawartości witamin (A, C, E i K), karotenoidów, flawonoidów i kwasów organicznych. Olej z rokitnika zawiera kilka bioaktywnych składników, takich jak witamina E, witamina K, karotenoidy i sitosterol, a także jednonienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole, tokotrienole i inne związki bioaktywne.

Właściwości prozdrowotne rokitnika

Rokitnik może mieć właściwości lecznicze wobec niektórych chorób przewlekłych ze względu na jego właściwości przeciwzapalne. Dzięki temu rokitnik może ograniczyć stany zapalne. Oprócz właściwości przeciwzapalnych wykazano również, że rokitnik jest przydatny w zapobieganiu rozwojowi nowotworów. Rokitnik silnie hamuje wzrost różnych komórek nowotworowych, w tym żołądka, prostaty, jelita i piersi. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w rokitniku wspomaga profilaktykę nowotworów. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które krążą w organizmie i uszkadzają komórki. Rokitnik jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C – owoce rokitnika mają jej trzy razy więcej niż czarna porzeczka. Dzięki temu może doskonale wspomagać naturalną odporność organizmu.

Olej, który jest produkowany z owoców rokitnika zwiększa regenerację błony śluzowej w jelitach, promuje gojenie się ran i zapobiega uszkodzeniu błony śluzowej. Jest to szczególnie ważne u pacjentów cierpiących na problemy ze zdrowiem układu pokarmowego, ponieważ błona śluzowa jelita działa jako warstwa ochronna w przewodzie pokarmowym, a uszkodzona błona śluzowa jelit może prowadzić do infekcji i potencjalnego rozwoju chorób przewlekłych.

Istnieje wiele innych pozytywnych korzyści dla zdrowia związanych z zażywaniem oleju z rokitnika, w tym:

  • łagodzenie oparzeń słonecznych
  • leczenie trądziku zwykłego i trądziku różowatego
  • łagodzenie ukąszeń owadów i drobnych podrażnień skóry.

Nasiona i olej z rokitnika są wykorzystywane w leczeniu astmy, wysokiego poziom cholesterolu i jako środek wykrztuśny.

Zastosowanie rokitnika

sok z rokitnika
Fot.: Unsplash.com

Rokitnik to roślina, która znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Z owoców rokitnika przygotować można przyrządzać smaczne konfitury i dżemy, idealnie sprawdzające się np. jako dodatek do mięs. Z owoców tłoczony jest także olej, który można stosować na zimno jako dodatek do sałatek czy zup. Nie należy poddawać go obróbce cieplnej. Coraz częściej na sklepowych półkach pojawia się także sok z rokitnika.

Rokitnik jest cennym składnikiem rozmaitych suplementów diety, które służą wspomaganiu zdrowia i nienagannego wyglądu. Zastosowanie rokitnika w kosmetyce także jest wszechstronne. Olej z rośliny wchodzi w skład wielu kosmetyków, można go także stosować w naturalnej postaci, aplikując na skórę wymagającą odżywienia i złagodzenia.

Przeciwwskazania do spożywania rokitnika

Rokitnik nie może być spożywany przez każdego – istnieje kilka przeciwwskazań. Obejmują one kamicę żółciową, stany zapalne wątroby i trzustki, a także zapalenie pęcherzyka żółciowego. Ostrożnie po rokitnik powinny sięgać osoby cierpiące na hemochromatozę, czyli kumulowanie się żelaza w organizmie. Rokitnik jako bogate źródło witaminy C może zwiększać przyswajanie żelaza z przewodu pokarmowego i zwiększać poziom tego pierwiastka we krwi – a w przebiegu hemochromatozy nie jest to wskazane.

Bibliografia:

Ulanowska K. i in., Rokitnik zwyczajny jako źródło związków o aktywności przeciwnowotworowej i radioprotekcyjnej; Postepy Hig Med Dosw, 2018

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here