Orzechy pekan są mało znanymi orzechami, choć ich dostępność jest coraz większa. Wyróżniają się delikatnym smakiem, wysoką zawartością błonnika oraz kwasów tłuszczowych. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają procesy trawienne i usprawniają pracę mózgu.
Wartości odżywcze orzechów pekan

Orzechy pekan są pełne zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i zawierają bardzo niewiele tłuszczów nasyconych. Są one szczególnie dobrym źródłem kwasu oleinowego, jednonienasyconego kwasu tłuszczowego, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejsza stan zapalny, i potencjalnie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
Istnieją trzy prozdrowotne składniki pekan, których nie można znaleźć w orzechach włoskich, są to: flawonoidy, epigalokateryny i kwas elagowy. Flawonoidy są składnikami odżywczymi warunkującymi funkcjonowanie organizmu, w tym długowieczność. Epigalokateryny są najsilniejszymi przeciwutleniaczami w rodzinie przeciwutleniaczy. Garbniki mają pozytywne właściwości, takie jak przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i immunomodulujące. Orzechy pekan zawierają jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe i są naturalnie wolne od sodu. Te kwasy tłuszczowe zawierają fitosterole, roślinną wersję cholesterolu, mogące obniżać poziom cholesterolu we krwi.
W orzechach pekan nie brakuje błonnika, a także witamin z grupy B, witaminy A i E, a także składników mineralnych – wapnia, cynku, miedzi, manganu, żelaza oraz magnezu.
Orzechy pekan mogą być spożywane jako samodzielna przekąska, a także mogą być dodawane do sałatek, deserów czy wypieków.
Właściwości prozdrowotne orzechów pekan
Regularne spożycie pekan promuje akumulację dobrego cholesterolu, który odgrywa znaczącą rolę w hamowaniu większości problemów z sercem, takich jak udary mózgu, miażdżyca, choroba wieńcowa serca.
Podobnie jak fitosterole, polifenole są przeciwutleniaczami występującymi wyłącznie w żywności roślinnej. Przeciwutleniacze odpowiadają za ochronę komórek ciała przed uszkodzeniem oksydacyjnym, który powoduje stan zapalny i niektóre nowotwory. Podczas spożywania orzechów pekan łagodzi się stan zapalny i częstość występowania chorób układu krążenia są mniejsza.

Orzechy pekan mogą wspomagać utratę masy ciała. Podstawowa przemiana materii ludzkiego ciała to tempo, w którym organizm wykorzystuje energię w spoczynku. Obecność grup witamin z grupy B, takich jak niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy, tiamina, witamina B6, i kwasu foliowego może znacznie poprawić metabolizm.
Obecność kwasów tłuszczowych może zmniejszyć ilość greliny – hormonu, który powoduje, że czujesz się głodny. Tłuszcze mają dwa razy więcej kalorii na gram niż węglowodany i białka, więc posiadanie 1/4 szklanki orzechów pekan może podnieść sytość i wspomóc proces odchudzania – i wysoka zawartość tłuszczów w orzechach pekan nie stoi tu na przeszkodzie.
Wraz z tym wszystkim, orzechy pekan mają niewielką ilość cukrów, co jest ponownie idealne do kontrolowania poziomu cukru we krwi i poziomu insuliny.
Orzechy zawierają dużą wśród tiaminy i miedzi, które są niezbędne do zatrzymania wolnych rodników i uszkodzenia mózgu; jest to związane z opóźnieniem wystąpienia choroby Parkinsona. Mangan, który jest również obecny w dużej ilości, może ustabilizować procesy przekaźnictwa synaptycznego w mózgu.
Wysoki poziom fosforu może pomóc utrzymać wyższą gęstość kości, silniejsze zęby, i utrzymać system odpadów organizmu. Fosfor pomaga również w łagodzeniu bólu mięśni i skurcze z forsownych działań
Wiele witamin, a mianowicie witamina A i E oraz kwas elagowy to wojownicy przeciwko wolnym rodnikom, które są prawdopodobnie najbardziej istotną przyczyną starzenia się skóry. Dzięki wysokiej zawartości tych witamin orzechy pekan mogą zapobiegać drobnym zmarszczkom, a nawet przebarwieniom skóry.
Wysoka zawartość błonnika i cynku w pekan sprawia, że orzechy te są używane przez organizm do detoksykacji nawet najbardziej odpornych toksyn; zapobiega to rozwojowi trądziku, wyprysków i przetłuszczania skóry.
Bibliografia:
Atanasov A. i in., Pecan nuts: a review of reported bioactivities and health effects; Trends in Food Science&Technology, 2017