Czerwony ryż to wyjątkowa odmiana ryżu, zawdzięczająca swoją oryginalną barwę wysokiej zawartości antocyjanów. Oznacza to, że taki ryż posiada szereg korzystnych właściwości prozdrowotnych. Czerwony ryz może być stosowany w kuchni podobnie jak jego biały odpowiednik, a ekstrakt z fermentowanego czerwonego ryżu stanowi cenny składnik suplementów diety.
Spis treści
Odmiany ryżu

Ryż jest często charakteryzuje się jako jeden z trzech odmian – długoziarniste, średnie ziarno lub ryż krótkoziarnisty. Odmiany te odnoszą się do długości i kształtu ziarna. Mówiąc najprościej, ryż długoziarnisty będzie miał dłuższy cylindryczny kształt, podczas gdy ryż krótkoziarnisty będzie krótszy i szerszy. Ryż długoziarnisty ma zboża, które są co najmniej trzy do czterech razy tak długie, jak są one szerokie. Ze względu na swój skład skrobi jest sypki, lekki i puszysty po ugotowaniu. W porównaniu do ryżu długoziarnistego, ryż średnioziarnisty ma krótsze, szersze jądro. Ponieważ gotowane ziarna są bardziej wilgotne i delikatne niż ryż długoziarnisty, ryż ma większą tendencję do klejenia się. Wyposażony w ziarna, które są mniej niż dwa razy tak długo, jak są one szerokie, ryż krótkoziarnisty jest krótki i najlepszy dla sushi. Ma lepką konsystencję po ugotowaniu.
Ryż jest naturalnie brązowy po zbiorach, ale po usunięciu bogatej w składniki odżywcze zewnętrznej warstwy otrębów jest w kolorze białym. Czerwony ryż, czarny ryż i fioletowy ryż mają unikalną pigmentację w otrębach. Dla tych kolorowych odmian ryżu, warstwa otrębów zwykle pozostaje dla zwiększenia atrakcyjności wizualnej i wartości odżywczej.
Ryż biały to ziarna pozbawione brązowej, zewnętrznej warstwy otrębów – a zatem zubożone w wartości odżywcze. Ryż brązowy to ziarna pozbawione łuski, ale zachowujące warstwę otrębów, której zawdzięczają swoją ciemniejszą barwę. Czarny ryż ma lekko orzechowy posmak i jest bogaty w wartości odżywcze. Także ryż czerwony obfituje w liczne związki odżywcze.
Czym wyróżnia się ryż czerwony?
Częściowo lub całkowicie pokryty czerwoną łuską, a zatem jest spożywany niełuskany lub niepolerowany. Ten rodzaj ryżu zyskuje kolor od związków zwanych antocyjanami, który ma kilka właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Antocyjany są pigmentami rozpuszczalnymi w wodzie, które są odpowiedzialne za kolory – czerwony, fioletowy i niebieski w owocach, ziarnach i warzywach. Ten ryż jest niełuskany lub częściowo łuskany i ma czerwoną łuskę, w przeciwieństwie do bardziej powszechnego brązowego ryżu. Czerwony ryż ma znacznie lepsze wartości odżywcze, w porównaniu do oczyszczanych odmian ryżu.

Czerwony ryż jest niskokaloryczny – 100 g ziaren dostarcza zaledwie 107 kcal. Wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, witamin z grupy B, żelaza, manganu, magnezu czy fosforu. Ma niski indeks glikemiczny. Tym, co zasługuje na szczególną uwagę jest bardzo wysoka zawartość antyoksydantów, dlatego regularne spożywanie ryżu czerwonego wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Ryż czerwony może w korzystny sposób wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo – naczyniowego i pokarmowego; wspomaga procesy odchudzania i może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę.
Jak gotować czerwony ryż?
Czerwony ryż wymaga nieco dłuższego gotowania niż ryż biały. Aby ugotować 100 g ryżu, należy zalać 400 ml wody i gotować do miękkości lub do wyparowania wody, czyli około 35 – 40 minut. Czerwony ryż doskonale komponuje się z warzywami i serem Haloumi, kurczakiem marynowanym w sosie sojowym czy komosą ryżową i orzechami włoskimi.
Czerwony ryż w suplementach diety
Ekstrakt z czerwonego fermentowanego ryżu stosowany jest jako składnik suplementów diety. Ekstrakt stanowi źródło witamin z grupy B oraz monakoliny K, czyli unikatowego związku mogącego redukować poziom cholesterolu we krwi. Dlatego suplementy diety zawierające ekstrakt z czerwonego ryżu doskonale wspomagają pracę układu sercowo – naczyniowego. Monakolina określana jest jako naturalna, roślinna statyna, czyli skuteczny odpowiednik farmaceutyków stosowanych w leczeniu podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.
Bibliografia:
Malec M., Monakolina K – naturalna statyna; Farmacja Polska 2019