olejek z marchwi
Fot.: Pexels.com

Olejek marchewkowy to wciąż jeszcze mało znany olejek roślinny o cennych właściwościach pielęgnujących. Stanowi bogate źródło antyoksydantów oraz beta karotenu, nadaje skórze odcień złocistej opalenizny. Jako źródło antyoksydantów, chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się skóry. Organiczny olej z marchwi jest w 100% naturalny i znany jest ze swoich właściwości zmiękczających i przeciwutleniających. Ten organiczny olej roślinny produkowany przez roślinę Daucus carota sativa jest znany jako najbogatsze źródło karotenu. Właściwości przeciwutleniające olejku z marchwi pomagają wzmocnić mechanizmy obronne skóry, pozostawiając ją miękką i elastyczną. Olej nadaje się do stosowania zarówno na twarz, jak i całe ciało.

Czym wyróżnia się olejek marchwiowy?

marchewka
Fot.: Unsplash.com

Olej z nasion marchwi jest rodzajem olejku eterycznego. Jest ekstrahowany poprzez destylację parową z nasion rośliny Daucus carota. Olejek eteryczny z nasion marchwi wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Poza beta karotenem, olejek z marchwi zawiera inne cenne związki odżywcze, takie jak witaminy E i K, witaminy z grupy C, kwasy tłuszczowe. Ma intensywny marchewkowy zapach, a także gęstą konsystencję oraz pomarańczowy odcień.

Właściwości olejku z marchwi

Olej z nasion marchwi działa jako środek wspomagający i ochronny, który nie tylko poprawia zdrowie skóry, ale także naprawia uszkodzenia skóry, które powstają w efekcie narażenia na zanieczyszczenia i stres środowiskowy. Ponadto stymuluje wzrost komórek skóry, promując w ten sposób jaśniejszą, młodszą skórę o jednolitym kolorycie. Przyczyniając się do utrzymania wilgoci, łagodzi skórę, zapobiega powstaniu podrażnień związanych z dolegliwościami, takimi jak trądzik, czyraki, zapalenie skóry, wyprysk, łuszczyca i owrzodzenia.

Regularne stosowanie olejku z nasion marchwi na suchej i popękanej skórze może spowodować zmiękczenie modzeli, szybsze gojenie się blizn, uspokojenie podrażnień i blaknięcie zaczerwienienia i przebarwień. W przypadku stosowania na włosy, olejek z nasion marchwi koi skórę głowy, łagodzi podrażnienia, takie jak swędzenie spowodowane przez szkodliwe bakterie i łupież. Stosowany do włosów,  przywraca zdrowie włosów i połysk.

Olejek marchewkowy może redukować przebarwienia skóry, np. powstałe po trądziku. Może być wykorzystany jako serum do paznokci, które wzmacnia i odżywia płytkę paznokcia. Zastosowanie olejku z marchwi codziennie na skórę całego ciała pozwala uzyskać złocisty odcień skóry. W ten sposób można stosować olejek przez cały rok. Latem podkreśla świeżą opaleniznę, a jesienią i zimą może zredukować bladość skóry.

Jak stosować olejek marchewkowy?

olejek marchewkowy
Fot.: Unsplash.com

Olejek może być aplikowany bezpośrednio na skórę twarzy lub ciała, a także dodawany do kosmetyków i mieszany z innymi olejkami. Można go nałożyć bezpośrednio na suchą, uszkodzoną skórę. Inne sposoby na wykorzystanie olejku z pestek marchwi są następujące:

  • dodaj do innych produktów do pielęgnacji skóry, takich jak szampon, balsam lub serum
  • wcieraj w suche, łamliwe paznokcie w celu ich odżywienia i wzmocnienia
  • umieść 2 krople w dłoni, rozetrzyj i  i nałóż na końcówki włosów, aby uzyskać efekt ich odżywienia i kondycjonowania
  • stosuj na twarz i szyję jako krem nawilżający w nocy
  • wmasuj w skórę głowy raz w tygodniu przed szamponem
  • użyj, aby rozcieńczyć olejki eteryczne przed zastosowaniem miejscowo

Aby uzyskać skuteczne serum przeciwzmarszczkowe, wystarczy wymieszać 2 – 3 krople olejku z nasion marchwi z 15 ml olejku ze słodkich migdałów lub olejkiem jojoba. Olejek można aplikować codziennie na skórę, wykonując jednocześnie delikatny masaż. Olejek może być wcierany w skórę dłoni – stanowi doskonałą alternatywę dla kremu do rąk. Można wykorzystać olejek jako serum do szyi i dekoltu, a także dodawać do kąpieli lub olejków do masażu ciała.

Bibliografia:

Ozcan M., Chemical composition of carrot seeds (Daucus carota L.) cultivated in Turkey: characterization of the seed oil and essential oil; Grasas Y Aceites, 2007

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here