Olej z wiesiołka pozyskiwany jest na drodze tłoczenia drobnych nasion rośliny. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. Tym, co najbardziej wyróżnia olej z wiesiołka jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega 6 – kwasu gamma – linolenowego GLA oraz linolowego LA. Ponadto olej z wiesiołka stanowi źródło witaminy E, fitosteroli oraz składników mineralnych.
Spis treści
Czym jest olej z wiesiołka?

Wiesiołek to roślina zakwitająca charakterystycznymi, żółtymi kwiatuszkami. Z nasion rośliny można wytłaczać cenny olej, który dostępny jest jako suplement diety w postaci kapsułek, a także butelkowany olej. Olej z wiesiołka ma złoty kolor i lekko orzechowy posmak. Pełnię wartości odżywczych można zachować tłocząc olej na zimno.
W skład oleju z wiesiołka wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6, najliczniej reprezentowane przez kwas gamma – linolenowy GLA. Ten kwas tłuszczowy może być syntetyzowany w organizmie człowieka, ale wyłącznie w bardzo małych ilościach. Fizjologicznie GLA powstaje w reakcji przemian kwasy linolenowego, a takie czynniki jak papierosy, kawa, alkohol, dieta o niskiej zawartości białka i tłuszczów oraz niedoczynność tarczycy ograniczają powstawanie GLA w organizmie człowieka. Ponadto olej z wiesiołka dostarcza kwasu linolowego, a także takich związków aktywnych jak:
- składniki mineralne (wapń, selen, cynk)
- fitosterole
- białko
- witamina E.
Właściwości prozdrowotne oleju z wiesiołka
Korzystny wpływ oleju z wiesiołka na organizm wynika przede wszystkim z zawartości kwasów tłuszczowych. Działanie przeciwzapalne oleju z wiesiołka pozwala na zastosowanie tego oleju w celu łagodzenia wszelkich stanów zapalnych. Doskonałe efekty przynosi zażywanie oleju z wiesiołka przez osoby cierpiące na zapalenie stawów i bóle reumatyczne. Olej z wiesiołka wpływa korzystnie na stan skóry, wspomaga leczenie stanów zapalnych, trądziku, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, alergii skórnych oraz wspomaga gojenie się ran.
Olej z wiesiołka wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo – naczyniowego. Kwas gamma – linolenowy może minimalizować ryzyko epizodów zatorowo – zakrzepowych, rozwój blaszki miażdżycowej, nadciśnienia czy zawału serca. Ponadto olej z wiesiołka ogranicza utlenianie cholesterolu, wpływając korzystnie na lipidogram. Z kolei wpływ oleju z wiesiołka na układ nerwowy sprowadza się do wspomagania pamięci i koncentracji, a także ograniczenia zmian neurodegeneracyjnych. Kobiety z pewnością docenią olej z wiesiołka za pozytywny wpływ na łagodzenie bolesnego miesiączkowania oraz dolegliwości związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
W badaniach in vitro wykazano, że kwas gamma – linolenowy wykazuje działanie antynowotworowe, hamując namnażanie komórek nowotworowych. Ponadto kwas GLA może wspomagać chemioterapię raka sutka, oddziałując na receptory estrogenowe.
Zastosowanie oleju z wiesiołka w kuchni
Najzdrowszy olej z wiesiołka to produkt tłoczony na zimno. A to oznacza, że taki olej nie powinien być poddawany obróbce cieplnej. Olej z wiesiołka może być dodawany do sałatek, sosów. Po otwarciu butelki olej powinien być przechowywany w lodówce. Olej z wiesiołka może być spożywany także w postaci suplementu diety – kapsułek z olejem. Takie kapsułki należy dawkować zgodnie z zaleceniami producenta, zażywając kapsułki podczas posiłku i popijając wodą.
Zastosowanie oleju z wiesiołka w kosmetyce

Zarówno spożywanie oleju z wiesiołka, jak i stosowanie kosmetyków zawierających olej wpływa bardzo korzystnie na kondycję skóry. Pomaga odbudować ochronną warstwę lipidową skóry, chroni ja przed przesuszeniem. Kosmetyki z olejem z wiesiołka pozwalają przywrócić skórze elastyczność i gładkość, ograniczają powstawanie zmarszczek. Łagodzą podrażnienia, działają przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wzmacniają włosy i paznokcie.
Bibliografia:
Bayles B., Usatine R., Evening primrose oil; Am Fam Physician, 2009