kurkumina
Fot.: Unsplash.com

Kurkuma to znana od tysięcy lat przyprawa, która wykorzystywana jest w kuchni, ale nie tylko. Z racji swoich wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, kurkuma uznawana jest za najzdrowszą przyprawę świata. Wyróżnia ją wysoka zawartość witamin, minerałów, a także antyutleniaczy. To właśnie one warunkują wyjątkową aktywność biologiczną kurkumy. Przyprawę to wyróżnia zwłaszcza zawartość kurkuminy – barwnika, który nadaje kurkumie charakterystyczną barwę. Kurkumina jest odporna na obróbkę termiczną, zatem bez względu na to, w jaki sposób użyjemy kurkumy – doświadczymy jej prozdrowotnego działania na organizm.

Właściwości prozdrowotne kurkumy

właściwości kurkuminy
Fot.: Unsplash.com

Z racji wysokiej zawartości antyoksydantów, a także działania rozgrzewającego, kurkuma skutecznie zwalcza bóle głowy, bóle mięśni i stawów. Ponadto kurkuma może łagodzić objawów choroby zwyrodnieniowej stawów – jej skuteczność porównywalna jest z powszechnie stosowanymi niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi.

Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy, kurkuma skutecznie redukuje szkodliwy wpływ wolnych rodników na organizm. Jej regularne spożywanie stanowi zatem skuteczną profilaktykę rozwoju chorób cywilizacyjnych, ale także spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Jak już wspomniano, kurkuma spowalnia procesy starzenia, ponadto przyprawa ta doskonale wpływa na kondycję skóry. Łagodzi objawy schorzeń dermatologicznych o podłożu zapalnym i autoimmunologicznym, takich jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca, ale także trądzik. Stosowana zewnętrznie w formie maski na twarz wygładza, rozjaśnia przebarwienia, ujędrnia i przywraca koloryt.

Kurkuma wspomaga oczyszczanie organizmu oraz redukcję masy ciała. Taki korzystny wpływ kurkumy na przebieg kuracji detoksykująco – odchudzających kurkuma zawdzięcza faktowi, iż rozgrzewa, przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie oraz pobudza pracę wątroby.

Kurkuma może wspomagać walkę z rakiem. Skutecznie ogranicza ona namnażanie się komórek nowotworowych, a także zwiększa skuteczność leczenia chemio – i radioterapeutycznego. Najskuteczniej kurkuma działa w połączeniu z piperyną zawartą w pieprzu – taki duet uznawany jest za skuteczną profilaktykę raka żołądka, wątroby, trzustki, jelit, prostaty, pęcherza moczowego, jajnika, sutka, macicy czy płuc.

Kurkuma wspomaga pracę układu nerwowego, warunkując zarówno doskonałe samopoczucie psychiczne, jak i funkcjonowanie mózgu. Przyprawa ta zapewnia doskonałe krążenie mózgowe krwi, a dotleniony i odżywiony mózg pracuje na wysokich obrotach. Możesz zatem liczyć na doskonałą pamięć i koncentrację, skuteczną profilaktykę depresji, ale także mniejsze ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Kurkuma wspomaga odporność organizmu – rozgrzewa, zwalcza wirusy, bakterie i grzyby. Uznawana jest za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków – zwłaszcza w połączeniu z imbirem.

Suplementacja kurkuminy – dla kogo?

kurkuma
Fot.: Unsplash.com

Chcąc doświadczyć tak wielu pozytywnych właściwości zdrowotnych kurkuminy – można dodawać tą przyprawę do wielu dań. Dostępne są także suplementy z kurkuminą – najlepiej wybierać te zawierające ekstrakt z kurkumy standaryzowany na zawartość kurkuminy (95% kurkuminoidów). Cenny jest także dodatek piperydyny z pieprzu, która znacząco zwiększa przyswajalność kurkuminy z przewodu pokarmowego. Wynika to z faktu, że wchłanianie kurkuminy z przewodu pokarmowego nie jest wysokie.

Wskazaniem do suplementacji preparatów z kurkuminą może być konieczność wzmocnienia naturalnej odporności organizmu, zwłaszcza u osób często zapadających na infekcje. Suplementy z kurkuminą mogą także wspomóc walkę z negatywnym działaniem wolnych rodników, co może przełożyć się na spowolnienie procesów starzenia, a także profilaktykę wielu chorób przewlekłych. Kurkumina może pomóc diabetykom w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Ponadto kurkumina może normalizować poziom cholesterolu we krwi. Suplementy diety zawierające kurkuminę są bezpieczne – należy jedynie pamiętać, aby dawkować je zgodnie z zaleceniami producenta.

Bibliografia:

Przybylska S., Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy; Probl Hig Epidemiol, 2015

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here