żeń szeń
Fot.: Unsplash.com

Colostrum, czyli siara bydlęca to wydzielina gruczołu mlekowego krowy, pojawiająca się tuż przed porodem i do 72 godzin po porodzie. Colostrum jest bardzo bogata w przeciwciała, a także ma bogaty skład substancji bioaktywnych. Z siary bydlęcej przygotowywane są suplementy diety wspomagające odporność, ponadto siara stanowi cenny składnik kosmetyków o działaniu regenerującym.

Czym jest colostrum?

siara bydlęca colostrum
Fot.: Unsplash.com

Siara bydlęca, czyli colostrum to pierwszy pokarm wydzielany przez gruczoły piersiowe. Ponieważ jest to pierwszy pokarm, jaki spożyje cielę, musi dostarczać wszystkich niezbędnych związków odżywczych, I właśnie dlatego colostrum to pokarm obfitujący w liczne związki odżywcze, z których najważniejsze to:

  • immunoglobiny
  • laktoferryna, czyli białko o aktywności przeciwbakteryjnej i przeciwgrzybiczej
  • laktoalbumina
  • laktoglobulina
  • lizozym o aktywności przeciwbakteryjnej
  • cytokiny
  • czynniki wzrostu
  • witamina A, witamina C, witaminy z grupy B
  • składniki mineralne (magnez, żelazo, miedź, wapń).

U każdego nowonarodzonego ssaka, w tym człowieka spożycie zaraz po urodzeniu siary matki umożliwia wzmocnienie układu odpornościowego i wspomaganie funkcjonowania organizmu. Colostrum pobierane jest natychmiast po ocieleniu, dzięki czemu zachowana jest pełnia wartości odżywczych. Z godziny na godzinę mleko zmienia swój skład, stając się bogatsze w laktozę, a bardziej ubogie w cenne albuminy.

Właściwości prozdrowotne colostrum

Colostrum, czyli siara bydlęca wspomaga naturalną odporność organizmu, umożliwiając walkę z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Wynika to z zawartości takich związków jak immunoglobuliny, laktoferryna, lizozym, cynk, witaminy C, E i A. Colostrum wykazuje skuteczne działanie neutralizujące LPS, czyli lipopolisacharyd – endotoksynę bakteryjną bakterii Gram ujemnych. Ponadto siara bydlęca może minimalizować ryzyko infekcji Helicobacter pylori czy rotawirusowej.

Laktoferyna ma zdolność wiązania jonów żelaza, przez co może ograniczać wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, a także redukuje powstawanie wolnych rodników i stanu zapalnego. Kolejną cenną właściwością laktoferryny zawartej w colostrum jest zwiększanie wrażliwości niektórych bakterii na działanie antybiotyków, co oznacza skuteczniejszą farmakoterapię.

Dzięki zawartości laktoferryny, siara może wykazywać właściwości przeciwnowotworowe, sprowadzające się do selektywnego działania na komórki nowotworowe. W badaniach na zwierzętach wykazano m. in. ograniczenie wzrostu guza nowotworowego oraz powstawania przerzutów.

Wskazania do stosowania colostrum

Suplementy diety zawierające siarę bydlęcą mogą być stosowane u osób, które potrzebują wzmocnić odporność. Dotyczy to osób często zapadających na infekcje, a także tych, u których występują niedobory odporności. Mowa o stosowaniu leczenia immunosupresyjnego, przewlekłych chorobach, urazach i operacjach, niedożywieniu, przepracowaniu i stałym narażeniu na stres. Colostrum wykazuje korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit, dlatego zażywanie tego preparatu wskazane jest u osób podczas antybiotykoterapii, a także w przebiegu zakażeń przewodu pokarmowego.

Jak stosować suplementy diety z colostrum?

kiedy zażywać colostrum
Fot.: Unsplash.com

Preparaty zawierające colostrum występują w postaci tabletek lub proszku do spożycia doustnego. Zalecana dawka to około 1000 mg dziennie. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania colostrum jest uczulenie na jakikolwiek składnik preparatu.

Zastosowanie colostrum w kosmetologii

Siara bydlęca stanowi źródło witamin, składników mineralnych, białek oraz czynników wzrostu. Dlatego nie dziwi fakt, że wiele kosmetyków wzbogacanych jest o colostrum. Tego typu kosmetyki wspomagają procesy regeneracji skóry, łagodzą podrażnienia, a także wykazują działanie odmładzające. Doskonale sprawdzają się w pielęgnacji nawet bardzo problematycznej skóry, wspomaga gojenie blizn czy stopy cukrzycowej, wzmacnia paznokcie, łagodzi zmiany trądzikowe. Efektem stosowania kosmetyków z colostrum jest odżywienie i uelastycznienie skóry, spowolnienie procesów starzenia oraz redukowanie niepożądanych zmian skórnych.

Bibliografia:

Zimecki M., Artym J., Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka; Postepy Hig Med Dosw, 2005

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here