Colostrum, czyli siara bydlęca to wydzielina gruczołu mlekowego krowy, pojawiająca się tuż przed porodem i do 72 godzin po porodzie. Colostrum jest bardzo bogata w przeciwciała, a także ma bogaty skład substancji bioaktywnych. Z siary bydlęcej przygotowywane są suplementy diety wspomagające odporność, ponadto siara stanowi cenny składnik kosmetyków o działaniu regenerującym.
Spis treści
Czym jest colostrum?

Siara bydlęca, czyli colostrum to pierwszy pokarm wydzielany przez gruczoły piersiowe. Ponieważ jest to pierwszy pokarm, jaki spożyje cielę, musi dostarczać wszystkich niezbędnych związków odżywczych, I właśnie dlatego colostrum to pokarm obfitujący w liczne związki odżywcze, z których najważniejsze to:
- immunoglobiny
- laktoferryna, czyli białko o aktywności przeciwbakteryjnej i przeciwgrzybiczej
- laktoalbumina
- laktoglobulina
- lizozym o aktywności przeciwbakteryjnej
- cytokiny
- czynniki wzrostu
- witamina A, witamina C, witaminy z grupy B
- składniki mineralne (magnez, żelazo, miedź, wapń).
U każdego nowonarodzonego ssaka, w tym człowieka spożycie zaraz po urodzeniu siary matki umożliwia wzmocnienie układu odpornościowego i wspomaganie funkcjonowania organizmu. Colostrum pobierane jest natychmiast po ocieleniu, dzięki czemu zachowana jest pełnia wartości odżywczych. Z godziny na godzinę mleko zmienia swój skład, stając się bogatsze w laktozę, a bardziej ubogie w cenne albuminy.
Właściwości prozdrowotne colostrum
Colostrum, czyli siara bydlęca wspomaga naturalną odporność organizmu, umożliwiając walkę z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Wynika to z zawartości takich związków jak immunoglobuliny, laktoferryna, lizozym, cynk, witaminy C, E i A. Colostrum wykazuje skuteczne działanie neutralizujące LPS, czyli lipopolisacharyd – endotoksynę bakteryjną bakterii Gram ujemnych. Ponadto siara bydlęca może minimalizować ryzyko infekcji Helicobacter pylori czy rotawirusowej.
Laktoferyna ma zdolność wiązania jonów żelaza, przez co może ograniczać wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, a także redukuje powstawanie wolnych rodników i stanu zapalnego. Kolejną cenną właściwością laktoferryny zawartej w colostrum jest zwiększanie wrażliwości niektórych bakterii na działanie antybiotyków, co oznacza skuteczniejszą farmakoterapię.
Dzięki zawartości laktoferryny, siara może wykazywać właściwości przeciwnowotworowe, sprowadzające się do selektywnego działania na komórki nowotworowe. W badaniach na zwierzętach wykazano m. in. ograniczenie wzrostu guza nowotworowego oraz powstawania przerzutów.
Wskazania do stosowania colostrum
Suplementy diety zawierające siarę bydlęcą mogą być stosowane u osób, które potrzebują wzmocnić odporność. Dotyczy to osób często zapadających na infekcje, a także tych, u których występują niedobory odporności. Mowa o stosowaniu leczenia immunosupresyjnego, przewlekłych chorobach, urazach i operacjach, niedożywieniu, przepracowaniu i stałym narażeniu na stres. Colostrum wykazuje korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit, dlatego zażywanie tego preparatu wskazane jest u osób podczas antybiotykoterapii, a także w przebiegu zakażeń przewodu pokarmowego.
Jak stosować suplementy diety z colostrum?

Preparaty zawierające colostrum występują w postaci tabletek lub proszku do spożycia doustnego. Zalecana dawka to około 1000 mg dziennie. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania colostrum jest uczulenie na jakikolwiek składnik preparatu.
Zastosowanie colostrum w kosmetologii
Siara bydlęca stanowi źródło witamin, składników mineralnych, białek oraz czynników wzrostu. Dlatego nie dziwi fakt, że wiele kosmetyków wzbogacanych jest o colostrum. Tego typu kosmetyki wspomagają procesy regeneracji skóry, łagodzą podrażnienia, a także wykazują działanie odmładzające. Doskonale sprawdzają się w pielęgnacji nawet bardzo problematycznej skóry, wspomaga gojenie blizn czy stopy cukrzycowej, wzmacnia paznokcie, łagodzi zmiany trądzikowe. Efektem stosowania kosmetyków z colostrum jest odżywienie i uelastycznienie skóry, spowolnienie procesów starzenia oraz redukowanie niepożądanych zmian skórnych.
Bibliografia:
Zimecki M., Artym J., Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka; Postepy Hig Med Dosw, 2005