Olej MCT to preparat zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Ten suplement diety zazwyczaj ma postać proszku lub oleju. Chętnie sięgają po niego sportowcy, gdyż stanowi doskonałe źródło energii, wspomaga proces odchudzania się. Ponadto olej MCT bardzo często stosowany jest przez osoby stosujące dietę ketogeniczną.
Czym jest olej MCT?
Olej MCT to suplement diety zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (medium chain triglycerides). Do tych unikatowych kwasów tłuszczowych zaliczamy przede wszystkim kwas kapronowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy oraz kwas laurynowy. Preparat zawierający te średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe pozyskiwany jest zazwyczaj z najbogatszych dietetycznych źródeł kwasów MCT, czyli z oleju kokosowego lub palmowego. Ten suplement diety cieszy się dużym zainteresowaniem wśród sportowców, gdyż stanowi doskonałe źródło energii. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wyróżniają się odmiennym torem metabolicznym. W przeciwieństwie do pozostałych kwasów tłuszczowych, kwasy MCT przedostają się z przewodu pokarmowego bezpośrednio do wątroby, gdzie służą jako źródło energii. W związku w tym, że tempo przyswajania oleju MCT jest porównywalne z tempem wchłaniania węglowodanów prostych, uznawanych za źródło szybko przyswajalnej energii, olej MCT może być stosowany przez sportowców w okresie okołotreningowym.
Olej MCT może skutecznie wspomagać proces utraty nadmiarowych kilogramów. Suplement diety zapewnia długotrwałe uczucie sytości, przez co redukuje potrzebę ciągłego podjadania. Ponadto olej MCT przyspiesza tempo metabolizmu i wykazuje działanie termogeniczne, zwiększając intensywność spalania tłuszczu.
Olej MCT to suplement ułatwiający utrzymanie stanu ketozy odżywczej. Założeniem diety ketogenicznej jest ograniczenie spożycia węglowodanów w celu spalania tłuszczów, czemu towarzyszy nasilona synteza ciał ketonowych. Olej MCT ułatwia wejście w stan ketozy i jego podtrzymanie, co jest niezbędne podczas stosowania diety ketogenicznej. Takim modelem żywienia zainteresowani są sportowcy, osoby pragnące zrzucić nadmiarowe kilogramy, a także cierpiący na padaczkę czy inne schorzenia neurologiczne.
MCT wykazuje korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową i lipidową organizmu. Zwiększając wrażliwość komórek na insulinę, olej MCT może redukować ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2. Ponadto ten suplement diety zmniejsza poziom cholesterolu LDL i zwiększa poziom cholesterolu HDL.
Kolejną korzyścią ze stosowania oleju MCT może być wspomaganie naturalnej odporności organizmu – preparat wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Jak stosować olej MCT?
Olej MCT może być stosowany w postaci płynnej lub proszku. Preparat można dodawać do kawy kuloodpornej, deserów, koktajli, sałatek. W celu przygotowania kawy kuloodpornej wystarczy zblenderować 2,5 łyżeczki kawy, 15 ml oleju MCT oraz łyżkę masła z szklanką wrzątku. Oleju MCT nie należy poddawać obróbce cieplnej. Dawkowanie powinno być takie, jak zaleca producent preparatu. Przyjmuje się, że nie powinno się przekraczać dawki 50 ml oleju MCT dziennie. Dobrze jest zacząć od niewielkiej ilości oleju MCT i stopniowo ją zwiększać, osiągając dawkę optymalną.
W przypadku sportowców zaleca się spożywać olej MCT bezpośrednio przed treningiem, gdyż wówczas średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są wraz z glukozą wykorzystywane jako źródło energii przez pracujące mięśnie. Pozwala to zaoszczędzić glikogen i wydłużyć czas pracy mięśni. Jednocześnie – aktywowane zostają procesy spalania tłuszczu.
Efekty uboczne stosowania oleju MCT
U niektórych osób stosowanie oleju MCT może prowadzić do wystąpienia takich przejściowych efektów ubocznych jak nudności, biegunki, bóle żołądka. Zazwyczaj jest to efektem spożywania zbyt wysokich dawek oleju MCT.
Bibliografia:
Wang Y. i in., Medium chain triglycerides enhances exercise endurance through the increased mitochondrial biogenesis and metabolism; PLoS One 2018