masło orzechowe
Fot.: Unsplash.com

Masło orzechowe to produkt spożywczy, na który każdy z nas powinien zwrócić baczniejszą uwagę. W dobie popularności diet białkowo – tłuszczowych, ograniczania pożywania węglowodanów, poszukiwania zdrowych przekąsek masło orzechowe może stanowić świetną alternatywę dla słodyczy czy mało wartościowych przekąsek. Masło orzechowe ma co prawda sporo kalorii, ale jednocześnie cechuje się wysoką gęstością odżywczą. Oznacza to, że spożywając nawet niewielkie ilości masła orzechowego, dostarczysz wielu cennych składników odżywczych.

Co kryje w sobie masło orzechowe?

właściwości masła orzechowego
Fot.:Unsplash.com

Masło orzechowe pozyskiwane jest ze zmielonych orzechów, poddanych uprzednio procesowi prażenia. Takie masło dostarcza wszystkich tych cennych składników odżywczych, jakie zawierają orzechy czy migały. Najczęściej dostępne są masła z orzechów arachidowych, migdałów, nerkowców, orzechów laskowych, orzechów włoskich czy orzechów brazylijskich. Które z nich jest najbardziej wartościowe?

Porównując kaloryczność poszczególnych maseł orzechowych okazuje się, że jest to średnio 600 kcal/ 100g. To naprawdę sporo – ale jednocześnie dostarczamy organizmowi mnóstwo witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Masło orzechowe zawiera witaminy z grupy B, magnez, potas, błonnik. Masło z migdałów wyróżnia się wysoką zawartością argininy (aminokwasu o działaniu anabolicznym, wspomagającym wydolność mięśni) oraz wapnia wzmacniającego kości i zęby. W maśle z nerkowców znajdziemy natomiast żelazo, miedź i cynk. Masło z orzechów włoskich wyróżnia się wysoką zawartością białka, a także koenzymu Q10. Natomiast najpopularniejsze masło z orzechów arachidowych zawiera bardzo dużo niacyny i potasu, wpływając pozytywnie na układ krążenia.

Szczególnie ważna jest zawartość w masłach orzechowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie ważne są masła wykonane z tych orzechów, które zawierają jak najwięcej kwasów omega 3 z jednoczesną niską zawartością omega 6. Analizując zawartość kwasów omega najkorzystniej wypada masło z orzechów włoskich – zawiera optymalne proporcje omega 3 do omega 6. Natomiast sporą zawartością kwasów omega 6 wyróżnia się masło z orzeszków ziemnych. Takie masło arachidowe może ponadto powodować reakcje alergiczne, dlatego nie jest to najzdrowszy wybór.

A jak wybrać masło orzechowe najlepszej jakości?

Wiele maseł orzechowych dostępnych w sklepach to żywność mocno przetworzona, zawierająca mnóstwo soli, cukru, oleju palmowego, syropu glukozowo – fruktozowego. A najbardziej wartościowe masło orzechowe powinno posiadać w swoim składzie wyłącznie orzechy. Przed zakupem masła orzechowego warto zatem starannie przestudiować etykietę na opakowaniu. A jeśli nie mamy dostępu do masła dobrej jakości – możemy zrobić masło orzechowe w domu, po prostu blenderując wybrane orzechy aż do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji.

Domowe masło orzechowe

jak zrobić masło orzechowe
Fot.: Unsplash.com

Domowe, naturalne masło orzechowe można przyrządzić w domu. Mamy wówczas pewność, że skład masła jest nam dobrze znany, ponadto możemy przygotować swój ulubiony wariant smakowy. Aby przyrządzić masło o idealnie gładkiej konsystencji, konieczne jest zaopatrzenie się w dobrej jakości blender o dużej mocy. Wystarczy przygotować szklankę wybranych orzechów, a następnie długo je blenderować. Jeżeli blender nie daje sobie rady z tym zadaniem, można dodać do orzechów odrobinę oleju o neutralnym smaku, np. oleju z pestek winogron. Uzyskane w ten sposób masło należy przełożyć do szklanego słoika i przechowywać w chłodnym miejscu. Masło powinno być spożyte w ciągu miesiąca.

Większość ludzi wybiera masła z orzeszków ziemnych, ale można przygotować także masło z orzechów włoskich, orzechów laskowych, nerkowców czy migdałów. Jeżeli ktoś woli bardziej chrupką konsystencję, można nie blenderować orzechów do końca lub wymieszać gotowe masło z uprażonymi wiórkami kokosowymi czy posiekanymi pistacjami.

Bibliografia:

Zdrojewicz Z., Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka; Med Rodz 2015

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here