właściwości herbaty rooibos
Fot.: Unsplash.com

Herbata rooibos to czerwona herbata o licznych właściwościach prozdrowotnych. Wyróżnia się oryginalnym smakiem i barwą, a także wysoką zawartością polifenoli i składników mineralnych, a niską – taniny. Herbata doskonale smakuje z miodem lub mlekiem.

Czym jest czerwona herbata?

rooibos
Fot.: Unsplash.com

Czerwona herbata rooibos nie jest wcale herbatą. Ten napar roślinny przyrządzany jest z liści czerwonokrzewu afrykańskiego. Te trawiasty krzew był wykorzystywany przez rodzimych mieszkańców Afryki do przyrządzania gorącego naparu, a popularność zyskał w okresie kolonizacji RPA przez Brytyjczyków. Rooibos nazywane jest herbatą, gdyż napar przyrządzany jest w taki sposób, w jaki parzy się herbatę. Jednak wiele różni rooibos od tradycyjnej herbaty.

Krzewy rooibos rosną wyłącznie na terenach górskich Republiki Południowej Afryki. Do produkcji naparu wykorzystywane są wyłącznie szczytowa część krzewów, które rosną od minimum dwóch lat. Liście i łodyżki pozostawia się do zwiędnięcia, a następnie kroi na półcentymetrowe kawałki. Poddawane są one miażdżeniu, po czym zwilża się je wodą i poddaje naturalnemu procesowi fermentacji. Podczas tego procesu zielone listki zmieniają barwę na charakterystyczną, czerwono – brązową. Potem listki są suszone i wówczas można z nich przygotować napar.

Jak parzyć rooibos?

Czerwona herbata zaparzana jest w prosty sposób. Wystarczy zalać łyżeczkę suszu gorącą wodą, po czym zaparzać pod przykryciem przez 4 – 5 minut. Najlepiej jest zalać susz wodą lekko przestudzoną, o temperaturze 90 – 95 stopni. Do naparu można dodać miodu lub mleka, a także soku z cytryny.

Kto może pić herbatę rooibos?

jak parzyć rooibos
Fot.: Unsplash.com

Po napar z czerwonej herbaty może sięgać każdy. Tym, co wyróżnia napar rooibos jest brak zawartości kofeiny, zatem napar mogą pić nawet niemowlęta czy kobiety w ciąży. Ponadto po napar mogą sięgać wszystkie osoby, które chcą cieszyć się wyśmienitym smakiem bez jednoczesnego pobudzenia organizmu. Rooibos stanowi doskonałe źródło antyoksydantów, zatem może być doskonałym rozwiązaniem dla osób często zapadających na infekcje, cierpiących na stany zapalne, w okresie rekonwalescencji czy podczas choroby nowotworowej.

Właściwości prozdrowotne herbaty rooibos

Herbata rooibos wyróżnia się wysoką zawartością składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, sód i potas, a także fosfor, żelazo oraz mangan i miedź. Ponadto rooibos dostarcza licznych antyoksydantów. Wyjątkowym związkiem występującym w naparze rooibos jest aspalatyna, którą znaleźć można wyłącznie w czerwonokrzewie. Dzięki temu regularne spożywanie herbaty rooibos może wspomagać funkcjonowanie organizmu. Antyoksydanty są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz sercowo – naczyniowego. Flawonoidy mogą chronić układ krążenia przed negatywnym działaniem wolnych rodników, łagodzą stany zapalne, wpływają korzystnie na profil lipidowy krwi. Dzięki temu rooibos może ograniczyć rozwój takich schorzeń układu sercowo – naczyniowego jak miażdżyca czy nadciśnienie.

Herbata rooibos w doskonały sposób wspomaga pracę układu nerwowego – wspiera procesy pamięci i koncentracji, łagodzi stres, chroni układ nerwowy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Rooibos może wspomagać odchudzanie. Wszystko za sprawą oddziaływania na poziom leptyny, czyli hormonu sytości. Herbata rooibos zwiększa poziom leptyny, dzięki czemu może ograniczyć nadmierny apetyt. Dzięki zawartości przeciwzapalnej kwercetyny, herbata rooibos łagodzi biegunki, działa rozkurczowo, wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Może normalizować poziom glukozy we krwi, zatem jest idealna dla chorych na cukrzycę.

Zewnętrzne stosowanie naparu rooibos w postaci okładów może łagodzić rozmaite zmiany skórne, trądzik, stany zapalne czy alergie. Ponadto może być wykorzystany jako tonik o właściwościach łagodzących i odmładzających.

Bibliografia:

Sarnowska M., Gawron – Gzella A., Rooibos – substancje biologiczne aktywne i działanie farmakologiczne; Post Fitoter 2016

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here