Dieta kopenhaska uznawana jest za jedną z najbardziej restrykcyjnych diet. Wyróżnia się bardzo niską kalorycznością – dopuszcza spożywanie 500 – 900 kcal dziennie. Z tego względu dietę tę można stosować krótkotrwale – jadłospis rozpisany jest na 13 dni. Jest to dieta niezalecana przez dietetyków, a jeśli już ktoś zdecyduje się na stosowanie takiej diety – musi to być osoba zdrowa.
Spis treści
Zasady diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska to dieta bardzo niskokaloryczna. Co prawda przeznaczona jest ona do krótkotrwałego stosowania, jednak nawet przez te kilkanaście dni stosowania diety może dojść do rozwoju niedoborów pokarmowych i osłabienia organizmu. Efektami ubocznymi diety kopenhaskiej s]a bóle głowy, osłabienie, nudności, wypadanie włosów i łamliwość paznokci. Dieta wymaga ścisłego przestrzegania jadłospisu, a także pór posiłków. Znaczne ograniczenie ilości spożywanych kalorii ma na celu szybką utratę masy ciała, jednak utrata kilogramów nie jest trwała. Po pierwsze – spadek masy ciała jest efektem przede wszystkim utraty wody, a po drugie – po zakończeniu diety kopenhaskiej bardzo szybko pojawia się efekt jo – jo. A dłuższe stosowanie diety kopenhaskiej przynosi efekt odwrotny do zamierzonego – niskiej kaloryczności diety towarzyszyć może spowolnienie metabolizmu.
Najważniejsze założenia diety kopenhaskiej są następujące:
- spożywać można 500 – 900 kcal
- dziennie spożywane są trzy posiłki: śniadanie, obiad i kolacja
- ważne jest spożywanie poszczególnych posiłków o właściwych porach: śniadanie o godzinie 8 – 9, obiad o godzinie 14, a kolacja o godzinie 18
- można zamieniać kolejność posiłków w danym dniu, ale nie należy wymieniać posiłków między poszczególnymi dniami
- dieta stosowana jest przez 13 dni
- należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu; można pić wodę, dopuszczalne jest także picie czarnej kawy bez mleka
- niewskazane jest stosowanie soli i innych przypraw.
Jadłospis na diecie kopenhaskiej
Menu na diecie kopenhaskiej zaplanowane jest na 13 dni, przy czym jadłospis powtarza się co 7 dni. Kompletny jadłospis na 13 dni przedstawia się następująco:
- Dzień 1 i 8:
- śniadanie: kawa z kostką cukru
- obiad: szklanka ugotowanego szpinaku, 2 jajka na twardo, pomidor
- kolacja: 5 liści sałaty z łyżka oliwy z oliwek, 200 g befsztyku wołowego
- Dzień 2 i 9
- śniadanie: kawa z kostką cukru
- obiad: 5 liści sałaty z łyżka oliwy z oliwek, 200 g befsztyku wołowego, owoc i grapefruit
- kolacja: 100 g szynki drobiowej, szklanka jogurtu naturalnego
- Dzień 3 i 10:
- śniadanie: kawa z kostką cukru, mała grzanka
- obiad: pomidor, szklanka gotowanego szpinaku, mały owoc
- kolacja: 100 g szynki, 2 jajka na twardo, 5 liści sałaty z łyżką oliwy
- Dzień 4 i 11
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru
- obiad: marchew, jajko na twardo, 100 g serka wiejskiego
- kolacja: szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki kompotu owocowego
- Dzień 5 i 12:
- śniadanie: starta marchew z sokiem z cytryny
- obiad: 300 g ryby gotowanej ryby
- kolacja: 5 liści sałaty, kilka główek brokuła, 200 g befsztyku wołowego
- Dzień 6 i 13:
- śniadanie: kawa z kostką cukru
- obiad: 150 g piersi z kurczaka i mały owoc
- kolacja: 2 jajka na twardo, duża starta marchewka
- Dzień 7:
- śniadanie: herbata bez cukru
- obiad: 150 g piersi z kurczaka, owoc
- kolacja: nic.
Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska jest bardzo restrykcyjną dietą, zatem istnieje szereg ograniczeń do stosowania tego typu diety. Podstawowe przeciwwskazanie dotyczy stosowania tej niskokalorycznej diety u dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz osób w podeszłym wieku. Kolejne przeciwwskazanie to występowanie takich schorzeń przewlekłych jak cukrzyca, osteoporoza, miażdżyca i inne schorzenia układu sercowo – naczyniowego, choroby nerek czy wątroby. Dieta kopenhaska nie sprawdza się ponadto u osób uprawiających intensywnie sport lub pracujących fizycznie. Jak widać – na stosowanie diety kopenhaskiej pozwolić mogą sobie jedynie osoby zdrowe, w sile wieku i nie obciążone żadnymi schorzeniami.
Bibliografia:
Pi – Sunyer F., The role of very low – calorie diets in obesity; Am J Clin Nutr 1992