dieta kopenhaska
Fot.: Unsplash.com

Dieta kopenhaska uznawana jest za jedną z najbardziej restrykcyjnych diet. Wyróżnia się bardzo niską kalorycznością – dopuszcza spożywanie 500 – 900 kcal dziennie. Z tego względu dietę tę można stosować krótkotrwale – jadłospis rozpisany jest na 13 dni. Jest to dieta niezalecana przez dietetyków, a jeśli już ktoś zdecyduje się na stosowanie takiej diety – musi to być osoba zdrowa.

Zasady diety kopenhaskiej

jadłospis na diecie kopenhaskiej
Fot.: Unsplash.com

Dieta kopenhaska to dieta bardzo niskokaloryczna. Co prawda przeznaczona jest ona do krótkotrwałego stosowania, jednak nawet przez te kilkanaście dni stosowania diety może dojść do rozwoju niedoborów pokarmowych i osłabienia organizmu. Efektami ubocznymi diety kopenhaskiej s]a bóle głowy, osłabienie, nudności, wypadanie włosów i łamliwość paznokci. Dieta wymaga ścisłego przestrzegania jadłospisu, a także pór posiłków. Znaczne ograniczenie ilości spożywanych kalorii ma na celu szybką utratę masy ciała, jednak utrata kilogramów nie jest trwała. Po pierwsze – spadek masy ciała jest efektem przede wszystkim utraty wody, a po drugie – po zakończeniu diety kopenhaskiej bardzo szybko pojawia się efekt jo – jo. A dłuższe stosowanie diety kopenhaskiej przynosi efekt odwrotny do zamierzonego – niskiej kaloryczności diety towarzyszyć może spowolnienie metabolizmu.

Najważniejsze założenia diety kopenhaskiej są następujące:

  • spożywać można 500 – 900 kcal
  • dziennie spożywane są trzy posiłki: śniadanie, obiad i kolacja
  • ważne jest spożywanie poszczególnych posiłków o właściwych porach: śniadanie o godzinie 8 – 9, obiad o godzinie 14, a kolacja o godzinie 18
  • można zamieniać kolejność posiłków w danym dniu, ale nie należy wymieniać posiłków między poszczególnymi dniami
  • dieta stosowana jest przez 13 dni
  • należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu; można pić wodę, dopuszczalne jest także picie czarnej kawy bez mleka
  • niewskazane jest stosowanie soli i innych przypraw.

Jadłospis na diecie kopenhaskiej

Menu na diecie kopenhaskiej zaplanowane jest na 13 dni, przy czym jadłospis powtarza się co 7 dni. Kompletny jadłospis na 13 dni przedstawia się następująco:

  1. Dzień 1 i 8:
  • śniadanie: kawa z kostką cukru
  • obiad: szklanka ugotowanego szpinaku, 2 jajka na twardo, pomidor
  • kolacja: 5 liści sałaty z łyżka oliwy z oliwek, 200 g befsztyku wołowego
  1. Dzień 2 i 9
  • śniadanie: kawa z kostką cukru
  • obiad: 5 liści sałaty z łyżka oliwy z oliwek, 200 g befsztyku wołowego, owoc i grapefruit
  • kolacja: 100 g szynki drobiowej, szklanka jogurtu naturalnego
  1. Dzień 3 i 10:
  • śniadanie: kawa z kostką cukru, mała grzanka
  • obiad: pomidor, szklanka gotowanego szpinaku, mały owoc
  • kolacja: 100 g szynki, 2 jajka na twardo, 5 liści sałaty z łyżką oliwy
  1. Dzień 4 i 11
  • śniadanie: kubek kawy z kostką cukru
  • obiad: marchew, jajko na twardo, 100 g serka wiejskiego
  • kolacja: szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki kompotu owocowego
  1. Dzień 5 i 12:
  • śniadanie: starta marchew z sokiem z cytryny
  • obiad: 300 g ryby gotowanej ryby
  • kolacja: 5 liści sałaty, kilka główek brokuła, 200 g befsztyku wołowego
  1. Dzień 6 i 13:
  • śniadanie: kawa z kostką cukru
  • obiad: 150 g piersi z kurczaka i mały owoc
  • kolacja: 2 jajka na twardo, duża starta marchewka
  1. Dzień 7:
  • śniadanie: herbata bez cukru
  • obiad: 150 g piersi z kurczaka, owoc
  • kolacja: nic.

Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej

wady diety kopenhaskiej
Fot.: Unsplash.com

Dieta kopenhaska jest bardzo restrykcyjną dietą, zatem istnieje szereg ograniczeń do stosowania tego typu diety. Podstawowe przeciwwskazanie dotyczy stosowania tej niskokalorycznej diety u dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz osób w podeszłym wieku. Kolejne przeciwwskazanie to występowanie takich schorzeń przewlekłych jak cukrzyca, osteoporoza, miażdżyca i inne schorzenia układu sercowo – naczyniowego, choroby nerek czy wątroby. Dieta kopenhaska nie sprawdza się ponadto u osób uprawiających intensywnie sport lub pracujących fizycznie. Jak widać – na stosowanie diety kopenhaskiej pozwolić mogą sobie jedynie osoby zdrowe, w sile wieku i nie obciążone żadnymi schorzeniami.

Bibliografia:

Pi – Sunyer F., The role of very low – calorie diets in obesity; Am J Clin Nutr 1992

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here