Dieta kopenhaska uznawana jest za jedną z najbardziej restrykcyjnych diet. Wyróżnia się bardzo niską kalorycznością – dopuszcza spożywanie 500 – 900 kcal dziennie. Z tego względu dietę tę można stosować krótkotrwale – jadłospis rozpisany jest na 13 dni. Jest to dieta niezalecana przez dietetyków, a jeśli już ktoś zdecyduje się na stosowanie takiej diety – musi to być osoba zdrowa.
Spis treści
Zasady diety kopenhaskiej
![jadłospis na diecie kopenhaskiej](https://akcemed.pl/wp-content/uploads/2020/12/jadłospis-na-diecie-kopenhaskiej.jpg)
Dieta kopenhaska to dieta bardzo niskokaloryczna. Co prawda przeznaczona jest ona do krótkotrwałego stosowania, jednak nawet przez te kilkanaście dni stosowania diety może dojść do rozwoju niedoborów pokarmowych i osłabienia organizmu. Efektami ubocznymi diety kopenhaskiej s]a bóle głowy, osłabienie, nudności, wypadanie włosów i łamliwość paznokci. Dieta wymaga ścisłego przestrzegania jadłospisu, a także pór posiłków. Znaczne ograniczenie ilości spożywanych kalorii ma na celu szybką utratę masy ciała, jednak utrata kilogramów nie jest trwała. Po pierwsze – spadek masy ciała jest efektem przede wszystkim utraty wody, a po drugie – po zakończeniu diety kopenhaskiej bardzo szybko pojawia się efekt jo – jo. A dłuższe stosowanie diety kopenhaskiej przynosi efekt odwrotny do zamierzonego – niskiej kaloryczności diety towarzyszyć może spowolnienie metabolizmu.
Najważniejsze założenia diety kopenhaskiej są następujące:
- spożywać można 500 – 900 kcal
- dziennie spożywane są trzy posiłki: śniadanie, obiad i kolacja
- ważne jest spożywanie poszczególnych posiłków o właściwych porach: śniadanie o godzinie 8 – 9, obiad o godzinie 14, a kolacja o godzinie 18
- można zamieniać kolejność posiłków w danym dniu, ale nie należy wymieniać posiłków między poszczególnymi dniami
- dieta stosowana jest przez 13 dni
- należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu; można pić wodę, dopuszczalne jest także picie czarnej kawy bez mleka
- niewskazane jest stosowanie soli i innych przypraw.
Jadłospis na diecie kopenhaskiej
Menu na diecie kopenhaskiej zaplanowane jest na 13 dni, przy czym jadłospis powtarza się co 7 dni. Kompletny jadłospis na 13 dni przedstawia się następująco:
- Dzień 1 i 8:
- śniadanie: kawa z kostką cukru
- obiad: szklanka ugotowanego szpinaku, 2 jajka na twardo, pomidor
- kolacja: 5 liści sałaty z łyżka oliwy z oliwek, 200 g befsztyku wołowego
- Dzień 2 i 9
- śniadanie: kawa z kostką cukru
- obiad: 5 liści sałaty z łyżka oliwy z oliwek, 200 g befsztyku wołowego, owoc i grapefruit
- kolacja: 100 g szynki drobiowej, szklanka jogurtu naturalnego
- Dzień 3 i 10:
- śniadanie: kawa z kostką cukru, mała grzanka
- obiad: pomidor, szklanka gotowanego szpinaku, mały owoc
- kolacja: 100 g szynki, 2 jajka na twardo, 5 liści sałaty z łyżką oliwy
- Dzień 4 i 11
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru
- obiad: marchew, jajko na twardo, 100 g serka wiejskiego
- kolacja: szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki kompotu owocowego
- Dzień 5 i 12:
- śniadanie: starta marchew z sokiem z cytryny
- obiad: 300 g ryby gotowanej ryby
- kolacja: 5 liści sałaty, kilka główek brokuła, 200 g befsztyku wołowego
- Dzień 6 i 13:
- śniadanie: kawa z kostką cukru
- obiad: 150 g piersi z kurczaka i mały owoc
- kolacja: 2 jajka na twardo, duża starta marchewka
- Dzień 7:
- śniadanie: herbata bez cukru
- obiad: 150 g piersi z kurczaka, owoc
- kolacja: nic.
Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej
![wady diety kopenhaskiej](https://akcemed.pl/wp-content/uploads/2020/12/wady-diety-kopenhaskiej.jpg)
Dieta kopenhaska jest bardzo restrykcyjną dietą, zatem istnieje szereg ograniczeń do stosowania tego typu diety. Podstawowe przeciwwskazanie dotyczy stosowania tej niskokalorycznej diety u dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz osób w podeszłym wieku. Kolejne przeciwwskazanie to występowanie takich schorzeń przewlekłych jak cukrzyca, osteoporoza, miażdżyca i inne schorzenia układu sercowo – naczyniowego, choroby nerek czy wątroby. Dieta kopenhaska nie sprawdza się ponadto u osób uprawiających intensywnie sport lub pracujących fizycznie. Jak widać – na stosowanie diety kopenhaskiej pozwolić mogą sobie jedynie osoby zdrowe, w sile wieku i nie obciążone żadnymi schorzeniami.
Bibliografia:
Pi – Sunyer F., The role of very low – calorie diets in obesity; Am J Clin Nutr 1992