Superfoods to żywność szczególnie bogata w składniki odżywcze. Są to produkty naturalne, nieprzetworzone, których spożywanie może wywierać korzystne oddziaływanie na zdrowie organizmu. Tego typu produkty wykazują wysoką aktywność antyoksydacyjną, wspomagają naturalną odporność organizmu, chronią układ sercowo – naczyniowy i nerwowy.
Korzeń maca
Korzeń maca to składnik diety występujący w postaci tabletek lub proszku. Stosowana od tysiącleci w Andach, maca obecnie wraca do łask jako niezwykle cenne źródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Maca dostarcza bogatego profilu aminokwasów, w tym egzogennych, czyli tych, których organizm sam nie syntetyzuje, zatem muszą być dostarczone w diecie. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych maca zapewnia działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Najliczniej występujące witaminy to C i z grupy B, a minerały to miedź, cynk, mangan, żelazo, selen i bor.
Korzeń mac zalecany jest szczególnie osobom narażonym na niedobory pokarmowe, stres i przemęczenie oraz intensywny wysiłek fizyczny. Jako doskonały adaptogen, korzeń maca zwiększa tolerancję organizmu na przeciążenie i stres, niwelując zmęczenie fizyczne i psychiczne oraz dodając energii. Kobiety powinny sięgać po korzeń maca z racji jego zdolności do regulowania cyklu miesięcznego oraz zapobiegania anemii, zaś mężczyźni docenią korzystny wpływ maca na potencję i sprawność seksualną. Maca dla sportowców stanowi cenne źródło węglowodanów i białka.
Osoby dotknięte hipercholesterolemią, czyli podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi, mogą wykorzystać korzeń maca jako doskonałe źródło steroli. Te roślinne substancje o budowie analogicznej do cholesterolu mają udowodnione naukowo działanie obniżające poziom cholesterolu. Zaś duża zawartość glukozynolanów może zapobiegać zachorowaniom na nowotwory piersi, prostaty, płuc czy żołądka.
Nasiona chia
Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska to superfood, który błyskawicznie podbił cały świat. Stosowany jako składnik sałatek, pieczywa, koktajli a nawet zdrowych deserów daje duże możliwości kulinarne, dodatkowo dbając o wartościową i zróżnicowaną dietę. Te niepozorne nasionka to jedno z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, antyutleniaczy, wapnia, manganu, magnezu i fosforu. Ponadto to śladowe ilości węglowodanów. Chia ma zdolność do wchłaniania wody i zamieniania się w żelowatą substancję, co sprzyja uczuciu sytości i ograniczeniu liczby spożywanych kalorii. Prozdrowotne właściwości nasion chia to m. in.:
- minimalizowanie zachorowania na nowotwory, zwłaszcza raka sutka
- normalizacja pracy układu nerwowego oraz samopoczucia psychicznego, zapobieganie depresji, demencji i chorobie Alzheimera
- zapobieganie hipercholesterolemii, miażdżycy, nadciśnieniu oraz innym schorzeniom układu sercowo – naczyniowego
- regulowanie pracy układu pokarmowego i procesów trawiennych
- zapobieganie rozwojowi cukrzycy typu 2
- wspomaganie procesów odchudzania
Chia są wskazane dla każdego, kto dba o zdrową i urozmaiconą dietę, w tym dla kobiet w ciąży czy małych dzieci. Ich dodatek do soków owocowych, mleka roślinnego czy śmietanki kokosowej umożliwia stworzenie bardzo smacznych deserów, np. ptasiego mleczka czy puddingów.
Jagody acai i goji
Oba rodzaje tych egzotycznych jagód coraz częściej stanowią urozmaicenie diety. Dostarczają licznych witamin, minerałów, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Czym różnią się jagody goji od acai? Jagody acai zawierają przeciwutleniacze antocyjany i fitosterole, stąd wykazują silne działanie antynowotworowe, z kolei goji to bogactwo innych antyutleniaczy – nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy C. Dlatego goji doskonale wspomagają odporność organizmu, ponadto jako bogate źródła zeaksantyny i luteiny wspomagają wzrok.
Oba rodzaje jagód mogą wspomagać profilaktykę chorób układu sercowo – naczyniowego, mogą wspomagać procesy trawienne oraz normalizować gospodarkę węglowodanowo – lipidową. Dzięki temu jagody te mogą ograniczyć rozwój takich schorzeń jak cukrzyca typu 2 czy miażdżyca. Sceptycy wskazują jednak na bardzo podobne właściwości rodzimych owoców, np. aronii czy żurawiny, które są przecież znacznie lepiej dostępne i tańsze.
Amarantus
Amarantus to niezwykle wartościowe ziarna, nazywane zbożem XXI wieku. Czym amarantus zasłużył sobie na takie miano? Uprawiany od tysięcy lat przez południowoamerykańskich Indian, dziś podbija świat z racji niezwykle wartościowego składu i właściwości prozdrowotnych. Co kryje w sobie amarantus? Ziarno to stanowi bogate źródło żelaza, wapnia i magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, skwalenu czy błonnika.
Czego zatem można spodziewać się, włączając amarantus do codziennej diety? Na pewno wyregulowania procesów trawiennych, opóźnienia procesów starzenia i złagodzenia stanów zapalnych. Ponadto amarantus zapobiega anemii, osteoporozie, cukrzycy i miażdżycy oraz chorobom układu nerwowego. Dostępny w coraz większej ilości sklepów i nie kosztujący wiele, amarantus może być spożywany na śniadanie jako dodatek do owsianki lub na obiad, jako uzupełnienie mięsa czy ryby i warzyw. Dostępny jest także amarantus ekspandowany, który można spożywać bez obróbki cieplnej.
Bibliografia:
Driessche J. i in., Effects of superfoods on risk factors of metabolic syndrome: a systematic review of human intervention trials; Food Funct, 2018