amarantus
Fot.: Unsplash.com

Superfoods to żywność szczególnie bogata w składniki odżywcze. Są to produkty naturalne, nieprzetworzone, których spożywanie może wywierać korzystne oddziaływanie na zdrowie organizmu. Tego typu produkty wykazują wysoką aktywność antyoksydacyjną, wspomagają naturalną odporność organizmu, chronią układ sercowo – naczyniowy i nerwowy.

Korzeń maca

Korzeń maca to składnik diety występujący w postaci tabletek lub proszku. Stosowana od tysiącleci w Andach, maca obecnie wraca do łask jako niezwykle cenne źródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Maca dostarcza bogatego profilu aminokwasów, w tym egzogennych, czyli tych, których organizm sam nie syntetyzuje, zatem muszą być dostarczone w diecie. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych maca zapewnia działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Najliczniej występujące witaminy to C i z grupy B, a minerały to miedź, cynk, mangan, żelazo, selen i bor.

Korzeń mac zalecany jest szczególnie osobom narażonym na niedobory pokarmowe, stres i przemęczenie oraz intensywny wysiłek fizyczny. Jako doskonały adaptogen, korzeń maca zwiększa tolerancję organizmu na przeciążenie i stres, niwelując zmęczenie fizyczne i psychiczne oraz dodając energii. Kobiety powinny sięgać po korzeń maca z racji jego zdolności do regulowania cyklu miesięcznego oraz zapobiegania anemii, zaś mężczyźni docenią korzystny wpływ maca na potencję i sprawność seksualną. Maca dla sportowców stanowi cenne źródło węglowodanów i białka.

Osoby dotknięte hipercholesterolemią, czyli podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi, mogą wykorzystać korzeń maca jako doskonałe źródło steroli. Te roślinne substancje o budowie analogicznej do cholesterolu mają udowodnione naukowo działanie obniżające poziom cholesterolu. Zaś duża zawartość glukozynolanów może zapobiegać zachorowaniom na nowotwory piersi, prostaty, płuc czy żołądka.

Nasiona chia

nasiona chia
Fot.: Unsplash.com

Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska to superfood, który błyskawicznie podbił cały świat. Stosowany jako składnik sałatek, pieczywa, koktajli a nawet zdrowych deserów daje duże możliwości kulinarne, dodatkowo dbając o wartościową i zróżnicowaną dietę. Te niepozorne nasionka to jedno z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, antyutleniaczy, wapnia, manganu, magnezu i fosforu. Ponadto to śladowe ilości węglowodanów. Chia ma zdolność do wchłaniania wody i zamieniania się w żelowatą substancję, co sprzyja uczuciu sytości i ograniczeniu liczby spożywanych kalorii. Prozdrowotne właściwości nasion chia to m. in.:

  • minimalizowanie zachorowania na nowotwory, zwłaszcza raka sutka
  • normalizacja pracy układu nerwowego oraz samopoczucia psychicznego, zapobieganie depresji, demencji i chorobie Alzheimera
  • zapobieganie hipercholesterolemii, miażdżycy, nadciśnieniu oraz innym schorzeniom układu sercowo – naczyniowego
  • regulowanie pracy układu pokarmowego i procesów trawiennych
  • zapobieganie rozwojowi cukrzycy typu 2
  • wspomaganie procesów odchudzania

Chia są wskazane dla każdego, kto dba o zdrową i urozmaiconą dietę, w tym dla kobiet w ciąży czy małych dzieci. Ich dodatek do soków owocowych, mleka roślinnego czy śmietanki kokosowej umożliwia stworzenie bardzo smacznych deserów, np. ptasiego mleczka czy puddingów.

Jagody acai i goji

jagody acai
Fot.: Unsplash.com

Oba rodzaje tych egzotycznych jagód coraz częściej stanowią urozmaicenie diety. Dostarczają licznych witamin, minerałów, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Czym różnią się jagody goji od acai? Jagody acai zawierają przeciwutleniacze antocyjany i fitosterole, stąd wykazują silne działanie antynowotworowe, z kolei goji to bogactwo innych antyutleniaczy – nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy C. Dlatego goji doskonale wspomagają odporność organizmu, ponadto jako bogate źródła zeaksantyny i luteiny wspomagają wzrok.

Oba rodzaje jagód mogą wspomagać profilaktykę chorób układu sercowo – naczyniowego, mogą wspomagać procesy trawienne oraz normalizować gospodarkę węglowodanowo – lipidową. Dzięki temu jagody te mogą ograniczyć rozwój takich schorzeń jak cukrzyca typu 2 czy miażdżyca. Sceptycy wskazują jednak na bardzo podobne właściwości rodzimych owoców, np. aronii czy żurawiny, które są przecież znacznie lepiej dostępne i tańsze.

Amarantus

Amarantus to niezwykle wartościowe ziarna, nazywane zbożem XXI wieku. Czym amarantus zasłużył sobie na takie miano? Uprawiany od tysięcy lat przez południowoamerykańskich Indian, dziś podbija świat z racji niezwykle wartościowego składu i właściwości prozdrowotnych. Co kryje w sobie amarantus? Ziarno to stanowi bogate źródło żelaza, wapnia i magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, skwalenu czy błonnika.

Czego zatem można spodziewać się, włączając amarantus do codziennej diety? Na pewno wyregulowania procesów trawiennych, opóźnienia procesów starzenia i złagodzenia stanów zapalnych. Ponadto amarantus zapobiega anemii, osteoporozie, cukrzycy i miażdżycy oraz chorobom układu nerwowego. Dostępny w coraz większej ilości sklepów i nie kosztujący wiele, amarantus może być spożywany na śniadanie jako dodatek do owsianki lub na obiad, jako uzupełnienie mięsa czy ryby i warzyw. Dostępny jest także amarantus ekspandowany, który można spożywać bez obróbki cieplnej.

Bibliografia:

Driessche J. i in., Effects of superfoods on risk factors of metabolic syndrome: a systematic review of human intervention trials; Food Funct, 2018

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here