Dieta wysokobiałkowa Dukana to model odżywiania bazujący na spożyciu wysokich ilości białka, przy jednoczesnym ograniczeniu podaży węglowodanów i tłuszczów. Tego typu dieta ma zapewniać długotrwałe uczucie sytości oraz umożliwić szybką redukcję masy ciała. Jednak tak jak każda dieta eliminacyjna, dieta wysokobiałkowa sprzyja powstawaniu niedoborów pokarmowych, ponadto istnieje sporo przeciwwskazań do stosowania diety Dukana.
Co to jest dieta Dukana?

Dieta Dukana to dieta wysokobiałkowa, na którą składają się cztery fazy. Założeniem diety jest szybka utrata masy ciała oraz możliwość stosowania diety przez dłuższy czas. Jednak długotrwałe stosowanie tego typu diety nie jest wskazane.
Dieta Dukana składa się z czterech faz, z których każda pozwala na spożywanie coraz bogatszego zestawu posiłków. Faza pierwsza jest najbardziej restrykcyjna i dopuszcza spożywanie wyłącznie produktów białkowych. Ta faza diety Dukana ma na celu bardzo szybką utratę wagi i zazwyczaj stosowana jest przez 2do 5 dni, ale nie dłużej niż 10 dni. Kolejny etap diety Dukana to faza naprzemienna, podczas której spadek wagi jest nieco wolniejszy. W tym etapie diety można spożywać nie tylko białko, ale także warzywa nieskrobiowe. Ten etap diety kontynuowany jest do osiągnięcia wagi docelowej. Trzecim etapem diety jest faza ujednolicenia, w której jadłospis rozszerzany jest o warzywa skrobiowe, niewielkie ilości owoców, tłusty nabiał oraz produkty zbożowe. Czas trwania tej fazy diety zależny jest od ilości zgubionych kilogramów. Na każdy utracony kilogram masy ciała przypada 10 dni fazy ujednolicenia. Etapem ostatnim jest faza stabilizacji, służąca utrwaleniu efektów diety. W tym etapie diety można powrócić do standardowego modelu żywienia, a raz w tygodniu zastosować jadłospis z fazy uderzeniowej, spożywając przez jeden dzień wyłącznie produkty białkowe.
Przykładowy jadłospis na diecie Dukana
Jadłospis na diecie Dukana różni się w zależności od fazy diety. W pierwszym, najbardziej restrykcyjnym etapie diety menu może wyglądać następująco:
- śniadanie to jajecznica z trzech jaj z dwoma plastrami szynki
- obiad to grillowany kurczak z ziołami
- kolacja to niskotłuszczowy twarożek
Etap drugi diety charakteryzuje się włączeniem do menu warzyw niskoskrobiowych. Wówczas przykładowy jadłospis przedstawia się następująco:
- śniadanie to serek wiejski z ogórkiem i rzodkiewką
- obiad to dorsz pieczony ze szpinakiem
- kolacja to surówka z marchewki i kubek jogurtu naturalnego

W fazie trzeciej diety Dukana jadłospis jest jeszcze bardziej zróżnicowany, m. in. dzięki włączeniu do diety produktów zbożowych oraz większej ilości warzyw. W jaki sposób wygląda wówczas jadłospis? Na śniadanie można zjeść jogurt naturalny z truskawkami, obiad to indyk z brokułami, zaś na kolację można spożyć twarożek z kiwi i gruszką.
Wady diety Dukana
Dieta Dukana to rodzaj diety, która nie jest w odpowiedni sposób zbilansowana pod kątem zawartości składników odżywczych. Dieta jest uboga w błonnik, antyoksydanty, wiele witamin i składników mineralnych. Może to wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju wielu niedoborów pokarmowych. Wysokie spożycie białka nie pozostaje obojętne dla organizmu, a szczególnie dotyczy to nerek. Metabolizmowi białka towarzyszy powstawanie azotowych produktów przemiany materii, które usuwane są z organizmu przez nerki. Im więcej tego typu związków powstaje, tym nerki są bardziej przeciążone. Dieta Dukana może ponadto wpływać negatywnie na wątrobę. Znaczne ograniczenie spożycia glukozy może sprzyjać pojawieniu się zmęczenia i bólów głowy, senności, osłabienia siły mięśniowej. Ponadto ograniczenie dostępności energii dla mózgu sprzyja zaburzeniom koncentracji.
Dieta wysokobiałkowa nie uczy prawidłowych nawyków żywieniowych, ponadto sprzyja powstawaniu efektu jo – jo. Nie jest to zatem zbilansowany, godny polecenia model odżywiania.
Bibliografia:
Dukan P., Nie potrafię schudnąć; 2008