dieta ketogeniczna
Fot.: Unsplash.com

Dieta ketogeniczna to najbardziej restrykcyjna postać diety niskowęglowodanowej. Spożycie węglowodanów ograniczone jest do 20 – 50 g dziennie, co umożliwia wejście w stan ketozy. Ketoza odżywcza wynika z intensywnego spalania tłuszczów i towarzyszącej temu nasilonej syntezy ciał ketonowych. Dieta ketogeniczna umożliwia skuteczną redukcję masy ciała, a jej zastosowanie lecznicze sprowadza się do wspomagania terapii padaczki lekoopornej, nowotworów, insulinooporności czy cukrzycy typu 2.

Na czym polega dieta ketogeniczna?

odchudzanie na diecie keto
Fot.: Unsplash.com

Dieta ketogeniczna to dieta bardzo niskowęglowodanowa, w której spożycie węglowodanów jest znacznie mniejsze niż w tradycyjnym modelu żywienia. Tak niskie spożycie węglowodanów ma na celu pozbawienie organizmu tego podstawowego źródła energii, dzięki czemu możliwe jest spalanie tłuszczu. Większość komórek ciała czerpie energię z węglowodanów, a wyjątkiem są np. komórki mózgowe. W celu zapewnienia stałej dostawy energii komórkom mózgu, organizm syntetyzuje ciała ketonowe. Jeśli bowiem zaczyna brakować glukozy, wówczas źródłem energii dla komórek mózgowych nie mogą być kwasy tłuszczowe, gdyż nie przekraczają one bariery krew – mózg. Dlatego organizm syntetyzuje ciała ketonowe – i właśnie w celu wywołania takiego stanu metabolicznego stosowana jest dieta ketogeniczna.

Celem stosowania diety keto jest chęć szybkiej redukcji tkanki tłuszczowej. Ale nie tylko – dieta ta już sto lat temu służyła leczeniu padaczki lekoopornej, a także cukrzycy.

Jak stosować dietę ketogeniczną?

Dieta ketogeniczna wymaga ograniczenia podaży węglowodanów do 5% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Białko stanowi 15 – 20%, a tłuszcze 75 – 80%. Co to oznacza w praktyce? Dopuszczalne źródła węglowodanów na diecie ketogenicznej to warzywa niskowęglowodanowe, takie jak pomidory, ogórki, papryka czy zielone liście warzyw. Można spożywać ponadto niewielkie ilości borówek czy truskawek. Niewskazane jest spożywanie słodyczy, warzyw i owoców o dużej zawartości węglowodanów, produktów zbożowych. Źródłami białka są ryby i mięsa, a także tłusty nabiał i jaja, a tłuszczów – oleje roślinne, masło, smalec, tłuste mięsa.

Początkowemu etapowi stosowania diety ketogenicznej towarzyszy tzw. ketoadaptacja. Trwa ona około 2 – 4 tygodni i w tym okresie mogą pojawić się bóle głowy, wzmożone pragnienie, bóle mięśni, senność i zmęczenie, zaparcia oraz nieprzyjemny zapach z ust.

Efekt odchudzający diety ketogenicznej

Zaproponowano kilka mechanizmów wyjaśniających to, w jaki sposób dieta ketogeniczna może wywołać utratę wagi. Część początkowej utraty wagi jest z powodu diurezy, zarówno w wyniku ubytku glikogenu, jak i ketonurii, która zwiększa nerkowe stężenie sodu i utratę wody. Pula glikogenu w organizmie to koło 100 g glikogenu skumulowanego w wątrobie i 400 g w mięśniach, a na każdy gram glikogenu przypadają 2 g wody. Postawiono również hipotezę, że ketony tłumią apetyt, podkreślany jest także efekt sycący przy stosunkowo wysokim spożyciu białka. Ograniczeniu spożycia węglowodanów towarzyszy normalizacja poziomu insuliny we krwi, a to stwarza optymalne warunki do spalania tkanki tłuszczowej i zwiększonego utleniania kwasów tłuszczowych.

Efekty terapeutyczne diety ketogenicznej

co jeść na diecie keto
Fot.: Unsplash.com

Stosowanie diety ketogenicznej u dzieci cierpiących na padaczkę lekooporną przynosi bardzo dobre efekty. Dieta ketogeniczna może wykazywać działanie neuroprotekcyjne, dzięki czemu może ograniczać rozwój takich schorzeń jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona, a także łagodzić ich przebieg. Dzięki normalizowaniu poziomu glukozy oraz insuliny, dieta ketogeniczna sprawdza się w terapii insulinooporności oraz cukrzycy, przyczyniając się do utrzymania prawidłowej glikemii. W zespole policystycznych jajników dochodzi do rozwoju insulinooporności; dieta ketogeniczna poprawia wrażliwość komórek na działanie insuliny, dzięki czemu może wspomagać leczenie choroby. Coraz więcej mówi się o antynowotworowych właściwościach diety ketogenicznej. Komórki nowotworowe są uzależnione od stałego dostępu do glukozy, a ograniczenie jej podaży z dietą może wpływać hamująco na rozwój nowotworów. Kolejną korzyścią ze stosowania diety ketogenicznej może być poprawa samopoczucia psychicznego, wynikająca ze zwiększenia syntezy kwasu gammaaminomasłowego GABA, który jest neuroprzekaźnikiem o aktywności przeciwlękowym.

Wady diety ketogenicznej

Dieta keto jest dietą eliminacyjną, wykluczającą sporą grupę produktów z diety. Może towarzyszyć jej ryzyko rozwoju niedoborów witamin i składników mineralnych, a także zbyt niskie spożycie błonnika i antyoksydantów. Ponadto dieta ketogeniczna jest bardzo restrykcyjna i trudno jest ją utrzymać przez dłuższy czas.

Bibliografia:

Fife B., Dieta ketogeniczna; Vital, 2014

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here