dieta Gersona
Fot.: Unsplash.com

Dieta Gersona to jeden z elementów kompleksowego programu antynowotworowego, stworzonego przez dr Maxa Gersona. W świetle tej teorii u podłoża rozwoju nowotworów leży niewłaściwa dieta, a zatem terapia nowotworu powinna sprowadzać się do zmodyfikowania modelu żywienia. Dieta polega na spożywaniu niemal wyłącznie warzyw i owoców w formie świeżo wyciskanych soków. Nie ma żadnych badań naukowych potwierdzających skuteczność przeciwnowotworową diety Gersona, co więcej – dieta ta eliminuje spożywanie wielu produktów, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Czym jest dieta Gersona?

leczenie raka dietą
Fot.: Unsplash.com

Dieta Gersona powstała w latach 20 – tych ubiegłego wieku jako alternatywna metoda leczenia wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów, cukrzycy, chorób serca czy płuc. Dr Gerson uważał, że u podłoża tych chorób leży dieta zbyt uboga w wartościowe składniki odżywcze, a bogata w sól, konserwanty, syntetyczne dodatki. Spożywanie żywności przetworzonej sprzyja kumulowanie się w organizmie złogów i toksyn, które prowadzić mogą do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.

Dieta Gersona polega na przeprowadzeniu kompleksowej terapii, w czasie której należy zadbać o właściwe skomponowanie jadłospisu, a także wprowadzić inne elementy lecznicze. Mowa m. in. o wykonywaniu lewatywy z kawy, która ma rzekomo prowadzić do zaawansowanej detoksykacji organizmu, oczyszczać wątrobę z toksyn oraz sprzyjać usuwaniu z organizmu guza rozpadającego się podczas leczenia dietą. Ważnym uzupełnieniem diety Gersona jest także odpowiednia suplementacja.

Dieta Gersona to dieta niskotłuszczowa, bazująca na jak najmniej przetworzonych, niesolonych pokarmach. Takie produkty dostarczać mają łatwo przyswajalnych składników odżywczych, które wzmacniają organizm i pobudzają funkcjonowanie układu immunologicznego. Jednocześnie dieta ta ma zapewniać oczyszczanie organizmu z toksyn, a także ma przywracać naturalną zdolność organizmu do samoleczenia.

Zasady diety Gersona

Podstawą jadłospisu w diecie Gersona powinny być warzywa i owoce, najlepiej świeże, spożywane na surowo, w formie sałatek, zup, soków. Nie jest zalecane mrożenie warzyw i owoców, a także poddawanie ich długotrwałej obróbce termicznej. Jeśli konieczne jest gotowanie – zalecane jest gotowanie na parze, ewentualnie w wodzie i duszenie warzyw we własnych sokach  – ale zawsze bez dodatku soli. Można spożywać ziemniaki gotowane w mundurkach lub pieczone. Najbardziej polecane warzywa i owoce na diecie Gersona to:

  • szparagi, karczochy, cebula, szczaw, fasolka szparagowa, korzeń pietruszki, marchew, zielona papryka, czerwona kapusta, kalafior, pomidory, ziemniaki
  • jabłka, gruszki, melona, mango, śliwki, winogrona, morele i brzoskwinie

Dopuszczalne jest spożywanie niewielkich ilości produktów zbożowych – najlepsze jest jak najmniej przetworzone pieczywo na bazie mąki żytniej, a także owsianka i brązowy ryż. Można spożywać ponadto produkty mleczne wolne od dodatku soli –  maślanki, twarożku czy jogurtu naturalnego odtłuszczonego. Można pić napary ziołowe z rumianku, lipy, kwiatu pomarańczy.

A czego nie wolno jeść na diecie Gersona? Niezalecane jest spożywanie kawy i herbaty, alkoholu, wędzonych kiełbas i ryb, konserw, gotowych produktów o wysokiej zawartości soli, ostrych przypraw. Takie przyprawy zastąpić można ziołami: tymiankiem, majerankiem, koprem włoskim, kolendrą czy rozmarynem. Kolejne produkty, których nie wolno spożywać na diecie Gersona to:

  • żółte sery
  • masło
  • słodycze
  • tłuszcze zwierzęce
  • owoce morza
  • niektóre warzywa: ogórki, szpinak
  • biała mąka
  • cukier biały i trzcinowy
  • orzechy
  • grzyby

Przez pierwsze trzy miesiące na diecie Gersona należy spożywać wyłącznie owoce i warzywa oraz soki. Zalecane jest przyjmowanie trzynastu szklanek świeżego soku, a także spożycie trzech porcji świeżych warzyw  w ciągu dnia. Ważny jest sposób pozyskiwania soków – powinny być one sporządzone z ekologicznych warzyw i owoców. Najlepiej jest przyrządzać soki w wyciskarce i spożyć zaraz po przyrządzeniu, gdyż pod wpływem światła słonecznego może dojść do inaktywacji cennych enzymów. Po upływie trzech miesięcy można stopniowo włączać do diety niewielkie ilości chudego nabiału i produktów zbożowych.

Ograniczenia diety Gersona

czy dieta Gersona działa
Fot.: Unsplash.com

Dieta Gersona nie jest dietą odchudzającą – jest to dieta uznawana za leczniczą. Za powodzenie diety odpowiada spożywanie określonych ilości warzyw i owoców, a także nabiału i produktów zbożowych – nie ma tu zatem miejsca na liczenie kalorii, ograniczanie wielkości porcji czy modyfikowanie jadłospisu.

Dieta Gersona to dieta eliminująca spożycie wielu produktów, co stwarza ryzyko niedoborów pokarmowych. Jest to dieta dedykowana głównie osobom chorym na nowotwory – a takie osoby potrzebują kompleksowo odżywić organizm osłabiony chorobą. Spożywanie niemal wyłącznie warzyw i owoców może pogłębić osłabienie organizmu, co wynikać może ze zbyt niskiej podaży kalorii i związków odżywczych. Negatywny wpływ na zdrowie może mieć także stałe wykonywanie lewatyw. Istotnym zagrożeniem jest ponadto fakt, że chorzy stosujący dietę Gersona mogą zdecydować się na zaprzestanie tradycyjnej farmakoterapii nowotworu.

Bibliografia:

Gerson Therapy; PDQ Cancer Information Summaries

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here