Dieta 1000 kalorii to niskokaloryczna dieta, która ma zapewniać szybą utratę masy ciała. Dzienny limit kalorii to 1000, a zatem konieczna jest rezygnacja ze spożywania wielu produktów, także tych zdrowych. Dieta nie może być stosowana dłużej niż 4 tygodnie, a niewłaściwe wychodzenie z diety i szybki powrót do dawnych nawyków żywieniowych skutkuje najczęściej efektem jo – jo. Podczas diety nie ma możliwości uprawiania sportu, co wynika ze zbyt niskiej podaży kalorii. Istnieje szereg przeciwwskazań do stosowania diety 1000 kalorii – dlatego przed rozpoczęciem diety warto skonsultować się z lekarzem bądź dietetykiem.
Spis treści
Na czym polega dieta 1000 kcal?

Dieta 1000 kcal to niskokaloryczna dieta odchudzająca. Jej najważniejszym założeniem jest stworzenie znacznego deficytu kalorii, co ma prowadzić do szybkiej utraty masy ciała. Średnia utrata masy ciała w przeciągu miesiąca to około 4 – 6 kg. Początkowo utrata wagi jest bardzo szybka, co wynika przede wszystkim z utraty wody, potem dopiero następuje spalanie tkanki tłuszczowej, ale także spadku objętości tkanki mięśniowej. Jeśli dieta stosowana jest dłużej, spadek masy ciała jest coraz powolniejszy, co wynika z ograniczenia tempa metabolizmu, podyktowanego niską kalorycznością diety. Nie ma zatem podstaw, aby dietę kontynuować dłużej niż kilka tygodni. Jeszcze ważniejszym powodem, dla którego warto ograniczyć stosowanie diety do okresu 4 tygodni, jest wysokie ryzyko rozwoju niedoborów pokarmowych. Dieta koncentruje się bowiem głównie na kaloryczności spożywanych potraw, nie ma natomiast wytycznych dotyczących proporcji makroskładników. Poza tym – dostarczając zaledwie 1000 kcal dziennie i tak nie jesteśmy w stanie zbilansować diety w taki sposób, aby dostarczyła ona wszystkich niezbędnych mikro – i makroskładników. Stosowanie diety przez dłużej niż 4 tygodnie wymaga zatem konsultacji z lekarzem.
Na czym polega dieta 1000 kalorii?
Najważniejsze zasady diety 1000 kcal to:
- przyjmowanie maksymalnie 1000 kcal w ciągu doby
- spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia: trzech głównych i dwóch przekąsek
- zalecany rozkład kalorii w poszczególnych posiłkach to: śniadanie 250 kcal, drugie śniadanie 100 kcal, obiad 350 kcal, podwieczorek 100 kcal, kolacja 200 kcal
- zwracanie uwagi na sposób przyrządzania potraw: wskazane jest gotowanie na parze lub w wodzie, a także pieczenie bez tłuszczu; unikać należy natomiast potraw smażonych
- dieta zawiera sporo błonnika (dostarczanego głównie z warzywami), a zatem konieczne jest odpowiednie nawodnienie organizmu; minimum to 1,5 – 2 l płynów dziennie
W diecie 1000 kcal brak jest ściśle określonego jadłospisu – najważniejsze jest przestrzeganie restrykcji kalorycznych. Nie chcąc jednak przekroczyć zalecanej ilości kalorii, należy zrezygnować z dań kalorycznych, takich jak tłuste mięsa, fast foody, słodycze, potrawy smażone.

W celu zapewnienia jak największego uczucia sytości, warto spożywać jak najwięcej produktów o niskiej gęstości energetycznej, takich jak warzywa. Nie dostarczają one wielu kalorii, a zatem można zjeść ich całkiem sporo. Jednocześnie są to produkty bogate w błonnik, co także sprzyja długotrwałej sytości po posiłku. Szczególnie godne uwagi są zielone liście warzyw – jako produkty o wysokiej gęstości odżywczej zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Zalecane jest także spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych, chudych mięs i ryb czy chudego nabiału.
Zalety i wady diety 1000 kcal
Dieta 1000 kcal zapewnia utratę wagi, gdyż dostarcza niewielu kalorii, a to sprzyja pozyskiwaniu energii na drodze spalania tkanki tłuszczowej. Jednak w związku, z tym, że dieta ta dostarcza mniej kalorii, niż wynosi wielkość podstawowej przemiany materii większości osób, dieta sprzyja spowolnieniu przemiany materii. Jeśli zatem dieta stosowana jest długotrwale, tempo chudnięcia jest coraz wolniejsze, a po zakończeniu diety bardzo często pojawia się efekt jo jo.
Dieta 1000 kcal to dieta niskokaloryczna, która może być stosowana krótkotrwale wyłącznie przez zdrowe osoby. Niska kaloryczność diety i mała zawartość składników odżywczych sprzyja ogólnemu osłabieniu organizmu. Niska podaż tłuszczu może generować spadek odporności organizmu, a także zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego manifestujące się pod postacią zmęczenia, drażliwości i zaburzeń koncentracji. W związku z wysokim ryzykiem niedoborów pokarmowych, dieta 1000 kcal nie może być stosowana przez kobiety w ciąży bądź planujące ciążę, karmiące piersią a także dziewczęta w okresie dojrzewania. Jest to ponadto dieta niewskazana osobom w podeszłym wieku, a także z zaburzeniami pracy tarczycy (może nasilać objawy niedoczynności tarczycy). Diety tej nie powinny stosować także osoby aktywne fizycznie, pracujące umysłowo bądź uczące się.
Dieta 1000 kcal powinna dostarczać węglowodanów, tłuszczów i białka – jednak ilość tych makroskładników w diecie może być zbyt niska. Podobnie jest w przypadku podaży witamin i składników mineralnych – najczęściej okazuje się ona niewystarczająca. Dlatego dieta 1000 kcal uznawana jest za dietę ubogą w składniki odżywcze, która może prowadzić do niedoborów pokarmowych. Niedobory te dotyczą zwłaszcza tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W okresie stosowania diety zalecane jest stosowanie suplementacji kwasów omega 3 oraz preparatów multiwitaminowych.
Bibliografia:
Łagowska K. i in., Ocena wartości odżywczej diet odchudzających zamieszczonych na portalach internetowych; Probl Hig Epidemiol 2011