dieta 1000 kalorii
Fot.: Unsplash.com

Dieta 1000 kalorii to niskokaloryczna dieta, która ma zapewniać szybą utratę masy ciała. Dzienny limit kalorii to 1000, a zatem konieczna jest rezygnacja ze spożywania wielu produktów, także tych zdrowych. Dieta nie może być stosowana dłużej niż 4 tygodnie, a niewłaściwe wychodzenie z diety i szybki powrót do dawnych nawyków żywieniowych skutkuje najczęściej efektem jo – jo. Podczas diety nie ma możliwości uprawiania sportu, co wynika ze zbyt niskiej podaży kalorii. Istnieje szereg przeciwwskazań do stosowania diety 1000 kalorii – dlatego przed rozpoczęciem diety warto skonsultować się z lekarzem bądź dietetykiem.

Na czym polega dieta 1000 kcal?

dieta niskokaloryczna
Fot.: Unsplash.com

Dieta 1000 kcal to niskokaloryczna dieta odchudzająca. Jej najważniejszym założeniem jest stworzenie znacznego deficytu kalorii, co ma prowadzić do szybkiej utraty masy ciała. Średnia utrata masy ciała w przeciągu miesiąca to około 4 – 6 kg. Początkowo utrata wagi jest bardzo szybka, co wynika przede wszystkim z utraty wody, potem dopiero następuje spalanie tkanki tłuszczowej, ale także spadku objętości tkanki mięśniowej. Jeśli dieta stosowana jest dłużej, spadek masy ciała jest coraz powolniejszy, co wynika z ograniczenia tempa metabolizmu, podyktowanego niską kalorycznością diety. Nie ma zatem podstaw, aby dietę kontynuować dłużej niż kilka tygodni. Jeszcze ważniejszym powodem, dla którego warto ograniczyć stosowanie diety do okresu 4 tygodni, jest wysokie ryzyko rozwoju niedoborów pokarmowych. Dieta koncentruje się bowiem głównie na kaloryczności spożywanych potraw, nie ma natomiast wytycznych dotyczących proporcji makroskładników. Poza tym – dostarczając zaledwie 1000 kcal dziennie i tak nie jesteśmy w stanie zbilansować diety w taki sposób, aby dostarczyła ona wszystkich niezbędnych mikro – i makroskładników. Stosowanie diety przez dłużej niż 4 tygodnie wymaga zatem konsultacji z lekarzem.

Na czym polega dieta 1000 kalorii?

Najważniejsze zasady diety 1000 kcal to:

  • przyjmowanie maksymalnie 1000 kcal w ciągu doby
  • spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia: trzech głównych i dwóch przekąsek
  • zalecany rozkład kalorii w poszczególnych posiłkach to: śniadanie 250 kcal, drugie śniadanie 100 kcal, obiad 350 kcal, podwieczorek 100 kcal, kolacja 200 kcal
  • zwracanie uwagi na sposób przyrządzania potraw: wskazane jest gotowanie na parze lub w wodzie, a także pieczenie bez tłuszczu; unikać należy natomiast potraw smażonych
  • dieta zawiera sporo błonnika (dostarczanego głównie z warzywami), a zatem konieczne jest odpowiednie nawodnienie organizmu; minimum to 1,5 – 2 l płynów dziennie

W diecie 1000 kcal brak jest ściśle określonego jadłospisu – najważniejsze jest przestrzeganie restrykcji kalorycznych. Nie chcąc jednak przekroczyć zalecanej ilości kalorii, należy zrezygnować z dań kalorycznych, takich jak tłuste mięsa, fast foody, słodycze, potrawy smażone.

odchudzanie na diecie 1000 kcal
Fot.: Unsplash.com

W celu zapewnienia jak największego uczucia sytości, warto spożywać jak najwięcej produktów o niskiej gęstości energetycznej, takich jak warzywa. Nie dostarczają one wielu kalorii, a zatem można zjeść ich całkiem sporo. Jednocześnie są to produkty bogate w błonnik, co także sprzyja długotrwałej sytości po posiłku. Szczególnie godne uwagi są zielone liście warzyw – jako produkty o wysokiej gęstości odżywczej zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Zalecane jest także spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych, chudych mięs i ryb czy chudego nabiału.

Zalety i wady diety 1000 kcal

Dieta 1000 kcal zapewnia utratę wagi, gdyż dostarcza niewielu kalorii, a to sprzyja pozyskiwaniu energii na drodze spalania tkanki tłuszczowej. Jednak w związku, z tym, że dieta ta dostarcza mniej kalorii, niż wynosi wielkość podstawowej przemiany materii większości osób, dieta sprzyja spowolnieniu przemiany materii. Jeśli zatem dieta stosowana jest długotrwale, tempo chudnięcia jest coraz wolniejsze, a po zakończeniu diety bardzo często pojawia się efekt jo jo.

Dieta 1000 kcal to dieta niskokaloryczna, która może być stosowana krótkotrwale wyłącznie przez zdrowe osoby. Niska kaloryczność diety i mała zawartość składników odżywczych sprzyja ogólnemu osłabieniu organizmu. Niska podaż tłuszczu może generować spadek odporności organizmu, a także zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego manifestujące się pod postacią zmęczenia, drażliwości i zaburzeń koncentracji. W związku z wysokim ryzykiem niedoborów pokarmowych, dieta 1000 kcal nie może być stosowana przez kobiety w ciąży bądź planujące ciążę, karmiące piersią a także dziewczęta w okresie dojrzewania. Jest to ponadto dieta niewskazana osobom w podeszłym wieku, a także z zaburzeniami pracy tarczycy (może nasilać objawy niedoczynności tarczycy). Diety tej nie powinny stosować także osoby aktywne fizycznie, pracujące umysłowo bądź uczące się.

Dieta 1000 kcal powinna dostarczać węglowodanów, tłuszczów i białka – jednak ilość tych makroskładników w diecie może być zbyt niska. Podobnie jest w przypadku podaży witamin i składników mineralnych – najczęściej okazuje się ona niewystarczająca. Dlatego dieta 1000 kcal uznawana jest za dietę ubogą w składniki odżywcze, która może prowadzić do niedoborów pokarmowych. Niedobory te dotyczą zwłaszcza tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W okresie stosowania diety zalecane jest stosowanie suplementacji kwasów omega 3 oraz preparatów multiwitaminowych.

Bibliografia:

Łagowska K. i in., Ocena wartości odżywczej diet odchudzających zamieszczonych na portalach internetowych; Probl Hig Epidemiol 2011

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta zgodna z grupą krwi
Następny artykułDieta o niskim IG

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here