Dieta grup krwi to alternatywna metoda odżywiania, która ma służyć zachowaniu zdrowia, a przy okazji umożliwić normalizację masy ciała. Zgodnie z tą dietą osoby posiadające poszczególne grupy krwi – 0, A, B lub AB powinny spożywać inne produkty spożywcze. Wynika to z obecności w pokarmach tzw. lektyn, które w różny sposób oddziałują na krwinki czerwone posiadające poszczególne antygeny grupowe krwi i mogą prowadzić do aglutynacji krwinek czerwonych. Teoria ta nie znajduje jednak żadnego potwierdzenia w badaniach naukowych, zatem brak jest podstaw do stosowania diety zgodnej z grupami krwi.
Czym jest dieta zgodna z grupą krwi?

Dieta grup krwi to model żywienia stworzony przez Petera Adamo, który opracował teorię, w świetle której nasza grupa krwi determinuje stan naszego zdrowia. Wpływ grup krwi na funkcjonowanie naszego organizmu sprowadzać ma się do aglutynacji krwinek czerwonych pod wpływem lektyn dostarczanych wraz z dietą; ponadto na drodze ewolucji człowieka dochodziło do pojawiania się kolejnych grup krwi, co powiązano z postępującą zmianą nawyków żywieniowych. Zgodnie z założeniami diety grup krwi, poszczególne grupy krwi charakteryzują się następującymi cechami:
- grupa krwi 0 pojawiła się jako pierwsza, gdy ludzie żywili się tym, co upolowali; posiadacze tej grupy krwi wyróżniają się wytrzymałością fizyczną i większym zapotrzebowaniem na białko zwierzęce; osoby te nie są w znacznym stopniu narażone na choroby serca, częściej grozi im natomiast choroba wrzodowa żołądka, ponadto są to osoby wrażliwe na działanie stresu
- grupa krwi A wykształciła się wraz z rozwojem osiadłego trybu życia i rolnictwa, kojarzona jest zatem z dietą wegetariańską; osoby posiadające tą grupę krwi cechują się wrażliwym przewodem pokarmowym, preferują spokojny tryb życia; wyróżniają się wyjściowo wysokim poziomem kortyzolu, zatem powinny unikać stresu;
- grupa krwi B pojawiła się w odpowiedzi na łączenie kultur i ras, zatem posiadacze tej grupy krwi cechują się wytrzymałością na zmiany klimatu, dobrą tolerancją rozmaitych typów posiłków oraz dobrą odpornością na stres;
- grupa krwi AB powstała najpóźniej, zatem osoby ją posiadające są najlepiej przystosowane do współczesnego modelu żywienia; ponadto cechuje je wrażliwy przewód pokarmowy.
Dieta grup krwi uwzględnia wymienione fizjologiczne uwarunkowania, różniące się u osób z poszczególnymi grupami krwi. Determinują one sposób odżywiania osób z grupą krwi 0, A, B i AB. Ponadto dieta dokonuje klasyfikacji produktów spożywczych w zależności od zawartości lektyn i ich wpływu na aglutynację krwinek czerwonych. Produkty wskazane do spożycia dla osób z poszczególnymi grupami krwi nie wpływają na aglutynację erytrocytów, produkty neutralne mogą – ale nie muszą – prowadzić do umiarkowanej aglutynacji, zaś produkty niewskazane generują znaczną aglutynację krwinek czerwonych. Lektyny to zawarte w diecie glikoproteiny wiążące węglowodany, które mogą aktywować układ immunologiczny. Lektyny mogą generować aglutynację krwinek czerwonych i powstawanie mikrozakrzepów, a także nasilać atopię, podrażniać śluzówkę żołądka oraz osłabiać naturalną odpornością organizmu. Ponadto lektyny uznawane są za czynnik zwiększający przepuszczalność ścian jelit, co może sprzyjać alergizacji i autoimmunizacji organizmu.
Co można jeść na diecie grup krwi?

Podstawową zasadą diety grup krwi jest komponowanie jadłospisu z uwzględnieniem produktów zalecanych, neutralnych i niezalecanych dla poszczególnych grup krwi. Podział ten jest następujący:
PRODUKTY ZALECANE | PRODUKTY NEUTRALNE | PRODUKTY NIEZALECANE | |
GRUPA KRWI 0 | Dziczyzna, jagnięcina, cielęcina, dorsz, łosoś, masło klarowane, olej lniany, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni, orzechy włoskie, siemię lniane, figi, śliwki, dynia, brokuły, czerwona papryka, jarmuż, pietruszka, sałata, kalarepa | Drób, królik, karp, krewetki, ostrygi, małże, jogurt naturalny, ser owczy, olej słonecznikowy, olej sezamowy, migdały, orzechy laskowe, słonecznik, sezam, fasola biała i czerwona, amarantus, jęczmień, proso, gryka, banany, gruszki, jabłka, kiwi, arbuz, brzoskwinie, cytryny, winogrona, żurawina, buraki, cukinia, rzodkiewki, pomidory | Gęś, wieprzowina, łosoś wędzony, maślanka, kefir, mleko, sery dojrzewające, śmietana, olej kukurydziany, pistacje, orzechy nerkowca, soczewica, kukurydza, pszenica, mandarynki, pomarańcze, truskawki, kalafior, kapusta, ziemniaki, kukurydza |
GRUPA KRWI A | Łosoś, dorsz, makrela, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni, pestki dyni i siemię lniane, soczewica, owies, gryka, amarantus, morele, śliwki, żurawina, morele, cytryny, grejpfruty, borówki, dynia, brokuły, cebula, czosnek, kapusta, marchew, pietruszka, szpinak | Indyk, kurczak, mleko, jogurt, ser owczy i kozi, feta, mozzarella, olej słonecznikowy, słonecznik, sezam, orzechy włoskie, jęczmień, kuskus, chleb i mąka kukurydziane, truskawki, winogrona, porzeczki, nektarynki, awokado, brukselka, cukinia, buraki, ogórek, sałata, melon, truskawki | Cielęcina, wieprzowina, wołowina, łosoś wędzony, owoce morza, tuńczyk, śledź, mleko, sery dojrzewające i pleśniowe, kokos, orzech nerkowca, pistacje, fasola czerwona, pszenica, pumpernikiel, banany, mango, mandarynki, melon, pomarańcze, kapusta, papryka, ziemniaki, pomidory |
GRUPA KRWI B | Jagnięcia, baranina, królik, dorsz, sardynki, jogurt, kefir, mleko, serek wiejski, mozzarella, feta, oliwa z oliwek, soja, proso, owies, banany, śliwki, jeżyny, papryka czerwona, brukselka, buraki, ziemniaki, pietruszka | Cielęcina, wołowina, indyk, tuńczyk, maślanka, masło, sery dojrzewające, orzechy włoskie, migdały, bób, fasola czerwona i biała, brzoskwinie, jabłka, cytryny, grejpfrut, maliny, gruszki, truskawki, żurawina, pomarańcze, cebula, kalarepa, por, szparagi, szpinak, ogórki | Kaczka, gęś, wieprzowina, owoce morza, łosoś, olej słonecznikowy, pistacje, orzechy nerkowca, pestki dyni, słonecznik, soczewica, amarantus, jęczmień, kasza kuskus, granaty, awokado, pomidory, rzodkiewki, kukurydza, dynia, karczochy |
GRUPA KRWI AB | Baranina, jagnięcina, królik, indyk, kefir, jogurt, mozzarella, orzechy włoskie, orzechy ziemne, fasola czerwona, zielona soczewica, orkisz, proso, owies, żyto, cytryny, ananasy, śliwki, grejpfruty, żurawina, brokuły, buraki, kapusta włoska, ogórki, pietruszka, seler | Wątróbka, karp, tuńczyk, śledź, sery dojrzewające, olej lniany, migdały, pistacje, fasola biała, czerwona soczewica, jęczmień, pszenica, amarantus, mąka pszenna, kuskus, gruszki, borówki, daktyle, morele, papaja, śliwki, porzeczki, cukinia, kalarepa, kapusta, marchew, oliwki zielone | Gęś, kaczka, cielęcina, kurczak, wieprzowina, wołowina, masło, maślanka, sery pleśniowe, olej słonecznikowy, pestki dyni, orzech laskowy, słonecznik, kukurydza, gryka, banany, pomarańcze, truskawki, papryka, awokado, rzodkiewka |
Bibliografia:
Lemańska U., Grupa krwi a odżywianie; Vital 2013