dieta grup krwi
Fot.: Unsplash.com

Dieta grup krwi to alternatywna metoda odżywiania, która ma służyć zachowaniu zdrowia, a przy okazji umożliwić normalizację masy ciała. Zgodnie z tą dietą osoby posiadające poszczególne grupy krwi – 0, A, B lub AB powinny spożywać inne produkty spożywcze. Wynika to z obecności w pokarmach tzw. lektyn, które w różny sposób oddziałują na krwinki czerwone posiadające poszczególne antygeny grupowe krwi i mogą prowadzić do aglutynacji krwinek czerwonych. Teoria ta nie znajduje jednak żadnego potwierdzenia w badaniach naukowych, zatem brak jest podstaw do stosowania diety zgodnej z grupami krwi.

Czym jest dieta zgodna z grupą krwi?

grupa krwi co można jeść
Fot.: Unsplash.com

Dieta grup krwi to model żywienia stworzony przez Petera Adamo, który opracował teorię, w świetle której nasza grupa krwi determinuje stan naszego zdrowia. Wpływ grup krwi na funkcjonowanie naszego organizmu sprowadzać ma się do aglutynacji krwinek czerwonych pod wpływem lektyn dostarczanych wraz z dietą; ponadto na drodze ewolucji człowieka dochodziło do pojawiania się kolejnych grup krwi, co powiązano z postępującą zmianą nawyków żywieniowych. Zgodnie z założeniami diety grup krwi, poszczególne grupy krwi charakteryzują się następującymi cechami:

  • grupa krwi 0 pojawiła się jako pierwsza, gdy ludzie żywili się tym, co upolowali; posiadacze tej grupy krwi wyróżniają się wytrzymałością fizyczną i większym zapotrzebowaniem na białko zwierzęce; osoby te nie są w znacznym stopniu narażone na choroby serca, częściej grozi im natomiast choroba wrzodowa żołądka, ponadto są to osoby wrażliwe na działanie stresu
  • grupa krwi A wykształciła się wraz z rozwojem osiadłego trybu życia i rolnictwa, kojarzona jest zatem z dietą wegetariańską; osoby posiadające tą grupę krwi cechują się wrażliwym przewodem pokarmowym, preferują spokojny tryb życia; wyróżniają się wyjściowo wysokim poziomem kortyzolu, zatem powinny unikać stresu;
  • grupa krwi B pojawiła się w odpowiedzi na łączenie kultur i ras, zatem posiadacze tej grupy krwi cechują się wytrzymałością na zmiany klimatu, dobrą tolerancją rozmaitych typów posiłków oraz dobrą odpornością na stres;
  • grupa krwi AB powstała najpóźniej, zatem osoby ją posiadające są najlepiej przystosowane do współczesnego modelu żywienia; ponadto cechuje je wrażliwy przewód pokarmowy.

Dieta grup krwi uwzględnia wymienione fizjologiczne uwarunkowania, różniące się u osób z poszczególnymi grupami krwi. Determinują one sposób odżywiania osób z grupą krwi 0, A, B i AB. Ponadto dieta dokonuje klasyfikacji produktów spożywczych w zależności od zawartości lektyn i ich wpływu na aglutynację krwinek czerwonych. Produkty wskazane do spożycia dla osób z poszczególnymi grupami krwi nie wpływają na aglutynację erytrocytów, produkty neutralne mogą – ale nie muszą – prowadzić do umiarkowanej aglutynacji, zaś produkty niewskazane generują znaczną aglutynację krwinek czerwonych. Lektyny to zawarte w diecie glikoproteiny wiążące węglowodany, które mogą aktywować układ immunologiczny. Lektyny mogą generować aglutynację krwinek czerwonych i powstawanie mikrozakrzepów, a także nasilać atopię, podrażniać śluzówkę żołądka oraz osłabiać naturalną odpornością organizmu. Ponadto lektyny uznawane są za czynnik zwiększający przepuszczalność ścian jelit, co może sprzyjać alergizacji i autoimmunizacji organizmu.

Co można jeść na diecie grup krwi?

grupa krwi a sposób odżywiania
Fot.: Unsplash.com

Podstawową zasadą diety grup krwi jest komponowanie jadłospisu z uwzględnieniem produktów zalecanych, neutralnych i niezalecanych dla poszczególnych grup krwi. Podział ten jest następujący:

  PRODUKTY ZALECANE PRODUKTY NEUTRALNE PRODUKTY NIEZALECANE
GRUPA KRWI 0 Dziczyzna, jagnięcina, cielęcina, dorsz, łosoś, masło klarowane, olej lniany, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni, orzechy włoskie, siemię lniane, figi, śliwki, dynia, brokuły, czerwona papryka, jarmuż, pietruszka,  sałata, kalarepa Drób, królik, karp, krewetki, ostrygi, małże, jogurt naturalny, ser owczy, olej słonecznikowy, olej sezamowy, migdały, orzechy laskowe, słonecznik, sezam,  fasola biała i czerwona, amarantus, jęczmień, proso, gryka, banany, gruszki, jabłka, kiwi, arbuz, brzoskwinie, cytryny, winogrona, żurawina, buraki, cukinia, rzodkiewki,  pomidory Gęś, wieprzowina, łosoś wędzony, maślanka, kefir, mleko, sery dojrzewające, śmietana, olej kukurydziany, pistacje, orzechy nerkowca, soczewica, kukurydza, pszenica, mandarynki, pomarańcze, truskawki, kalafior, kapusta, ziemniaki, kukurydza
GRUPA KRWI A Łosoś, dorsz, makrela, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni, pestki dyni i siemię lniane, soczewica, owies, gryka, amarantus, morele, śliwki, żurawina, morele, cytryny, grejpfruty, borówki, dynia, brokuły, cebula, czosnek, kapusta, marchew, pietruszka, szpinak Indyk, kurczak, mleko, jogurt, ser owczy i kozi, feta, mozzarella, olej słonecznikowy, słonecznik, sezam, orzechy włoskie,  jęczmień, kuskus, chleb i mąka kukurydziane, truskawki, winogrona, porzeczki, nektarynki, awokado, brukselka, cukinia, buraki, ogórek, sałata, melon, truskawki Cielęcina, wieprzowina, wołowina, łosoś wędzony, owoce morza, tuńczyk, śledź, mleko, sery dojrzewające i pleśniowe,  kokos, orzech nerkowca, pistacje, fasola czerwona, pszenica, pumpernikiel, banany, mango, mandarynki, melon, pomarańcze, kapusta, papryka, ziemniaki, pomidory
GRUPA KRWI B Jagnięcia, baranina, królik, dorsz, sardynki, jogurt, kefir, mleko, serek wiejski, mozzarella, feta, oliwa z oliwek, soja, proso, owies, banany, śliwki, jeżyny, papryka czerwona, brukselka, buraki, ziemniaki, pietruszka Cielęcina, wołowina, indyk, tuńczyk, maślanka, masło, sery dojrzewające, orzechy włoskie, migdały, bób, fasola czerwona i biała, brzoskwinie, jabłka, cytryny, grejpfrut, maliny, gruszki, truskawki, żurawina, pomarańcze,  cebula, kalarepa, por, szparagi, szpinak, ogórki Kaczka, gęś, wieprzowina, owoce morza, łosoś, olej słonecznikowy, pistacje, orzechy nerkowca, pestki dyni, słonecznik, soczewica, amarantus, jęczmień, kasza kuskus, granaty,  awokado, pomidory, rzodkiewki, kukurydza, dynia, karczochy
GRUPA KRWI AB Baranina, jagnięcina, królik, indyk, kefir, jogurt, mozzarella, orzechy włoskie, orzechy ziemne, fasola czerwona, zielona soczewica, orkisz, proso, owies, żyto, cytryny, ananasy, śliwki, grejpfruty, żurawina, brokuły, buraki, kapusta włoska, ogórki, pietruszka, seler Wątróbka, karp, tuńczyk, śledź, sery dojrzewające, olej lniany, migdały, pistacje, fasola biała, czerwona soczewica, jęczmień, pszenica, amarantus, mąka pszenna, kuskus, gruszki, borówki, daktyle, morele, papaja, śliwki, porzeczki, cukinia,  kalarepa, kapusta, marchew, oliwki zielone Gęś, kaczka, cielęcina, kurczak, wieprzowina, wołowina,  masło, maślanka, sery pleśniowe, olej słonecznikowy, pestki dyni, orzech laskowy, słonecznik, kukurydza, gryka, banany, pomarańcze, truskawki, papryka, awokado, rzodkiewka

 

Bibliografia:

Lemańska U., Grupa krwi a odżywianie; Vital 2013

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here