Czekolada to znana na całym świecie słodka przekąska, która występuje pod wieloma postaciami. Gorzka, mleczna, deserowa, z nadzieniem, z rozmaitymi dodatkami… nie brakuje amatorów żadnej z tych postaci czekolady. Niektórzy określają czekoladę mianem słodkiego narkotyku, gdyż można uzależnić się od jej wyjątkowego smaku. Nie ma jednak powodu, aby traktować czekoladę tak samo, jak inne niezdrowe słodycze, zwłaszcza czekoladę gorzką. Okazuje się bowiem, że w gorzkiej czekoladzie znaleźć można wiele cennych związków odżywczych – tych samych, jakie zawierają nasiona kakao.
Spis treści
Jak powstaje czekolada?
Ziarna kakaowca są poddawane krótkotrwałej fermentacji, po czym są suszone i prażone. Kolejnym etapem jest pozbawienie nasion łuski, a następnie kruszenie ziaren aż do uzyskania miazgi kakaowej. Z miazgi po tłoczeniu powstaje masło kakaowe. Aby otrzymać czekoladę gorzką, należy wymieszać miazgę kakaową i masło kakaowe z niewielką ilością cukru. Następnie czekolada jest mieszana, emulgowana, podgrzewana i ochładzana – aż do uzyskania optymalnej konsystencji. Gdy produkowana jest czekolada mleczna, wówczas miazga kakaowa mieszana jest z mlekiem; w przypadku czekolad smakowych dodawane są odpowiednie dodatki.
Jaka czekolada jest najzdrowsza?
Ze sklepowych półek kuszą nas rozmaite rodzaje czekolady. Różnią się kalorycznością, smakiem, rodzajem użytych – mniej lub bardziej zdrowych – dodatków. Średnio jedna tabliczka czekolady ma od 530 do 580 kcal. Podstawowe rodzaje czekolady to:
- czekolada biała, czyli najbardziej kaloryczna i najmniej zdrowa opcja czekolady bez dodatków; pozbawiona jest całkowicie proszku kakaowego, a zatem pozbawiona cennych właściwości odżywczych
- czekolada mleczna o zawartości miazgi kakaowej nie przekraczającej 50%, a o zwiększonej zawartości mleka
- czekolada deserowa zawierająca od 30 do 75% miazgi kakaowej
- czekolada gorzka zawierająca co najmniej 75% miazgi kakaowej, a także niewielką ilość cukru
- czekolada z nadzieniem oraz czekolada z rozmaitymi dodatkami (orzechy, wiórki kokosowe i inne dodatki)
Bez wątpienia najlepszym wyborem jest czekolada gorzka, gdyż wyróżnia się najwyższą zawartością kakao, a najniższą – cukru. Nawet na restrykcyjnej diecie odchudzającej można pozwolić sobie na spożycie jednej – dwóch kostek czekolady. Przede wszystkim dlatego, że pozwala zaspokoić ochotę na słodycze, dostarczając znacznie mniej kalorii i cukru niż tradycyjne słodycze. Ponadto – dostarcza związków poprawiających nastrój, dzięki czemu znacznie łatwiej wytrwać na diecie odchudzającej.
Najzdrowsze związki, jakie zawiera czekolada
Nie od dziś wiadomo, że już jedna kostka czekolady może znacząco poprawić samopoczucie psychiczne. I stwierdzenie to znajduje poparcie naukowe – a wszystko za sprawą występowania w czekoladzie związków o pozytywnym wpływie na układ nerwowy. Na pierwszy plan wysuwa się tryptofan, czyli związek niezbędny w procesie syntezy jednego z hormonów szczęścia, czyli serotoniny. Ponadto czekolada stanowi źródło innego związku bezpośrednio wpływającego na nasz nastrój – fenyloetyloaminę o działaniu przeciwdepresyjnym. Ponadto czekolada stanowi doskonałe źródło magnezu, który wspomaga pracę mózgu i zwiększa wytrzymałość organizmu na stres.
Dostarczany wraz z każdą kostka czekolady magnez wspomaga ponadto pracę serca, a także sprzyja normalizacji ciśnienia krwi. Za doskonałą kondycję układu sercowo – naczyniowego odpowiadają także zawarte w czekoladzie w dużych ilościach bioflawonoidy. Te silne antyoksydanty redukują ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca, choroby wieńcowej. Ponadto spożywanie umiarkowanych ilości gorzkiej czekolady może przyczynić się do normalizacji poziomu lipidów we krwi – a to za sprawą fitosteroli.
Należy mieć na uwadze, że wspomniane cenne związki występują w największych ilościach w gorzkiej czekoladzie. Nie oznacza to jednak, że mamy spożywać ją bez umiaru. W naszej diecie powinny pojawić się inne, mniej kaloryczne źródła magnezu, czy antyoksydantów. A nam powinno wystarczyć, że od czasu do czasu będziemy mogli delektować się smakiem kilku kostek czekolady.
Bibliografia:
Zdrojewicz Z. i in., Wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka; Med Rodz 2017