Mleko kokosowe to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych mlek roślinnych. Podobnie jak miąższ kokosa i olej kokosowy, mleko to zawiera unikatowe średniołańcuchowe kwas tłuszczowe. Zarówno mleko kokosowe z puszki, jak i mleko kokosowe domowej roboty to doskonałe urozmaicenie codziennej diety oraz szereg korzyści prozdrowotnych.
Spis treści
Co kryje w sobie mleko kokosowe?

Mleko kokosowe to płyn o kremowej, gęstej konsystencji oraz wyjątkowym aromacie. Najbardziej charakterystycznym składnikiem mleka kokosowego są średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCFA. Te kwasy tłuszczowe to przede wszystkim kwas laurynowy, linolenowy, stearynowy oraz kaprylowy. Kwasy te metabolizowane są w inny sposób niż pozostałe kwasy tłuszczowe dostarczane wraz z dietą – z przewodu pokarmowego docierają bezpośrednio do wątroby, gdzie wykorzystywane są jako cenne źródło energii. Co więcej – mleko kokosowe nie stanowi źródła cholesterolu, wpływa zatem pozytywnie na gospodarkę lipidową organizmu.
Inne cenne składniki odżywcze, które odnaleźć możemy w mleku kokosowym to:
- białko
- błonnik
- składniki mineralne: mangan, miedź, sód i potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez
- witaminy z grupy B, witaminę K oraz C
- antyutleniacze
Aby móc cieszyć się takim bogactwem składników odżywczych, należy wybrać mleko kokosowe dobrej jakości. W składzie takiego produktu powinien znaleźć się wyłącznie ekstrakt z kokosa i woda; niewskazany jest dodatek stabilizatorów, emulgatorów, cukru. Można przygotować także domowe mleko kokosowe blenderując wiórki kokosowe z wodą. 200 g wiórków kokosowych należy zalać na noc litrem wody, a następnego dnia zblenderować i odcedzić.
Właściwości prozdrowotne mleka kokosowego
Spożywanie mleka kokosowego może pozytywnie odbić się na naszym zdrowiu. Udowodniono m. in. pozytywny wpływ na poziom lipidów we krwi. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT obniżają bowiem poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL oraz podwyższają poziom cholesterolu HDL. Ponadto mleczko kokosowe może wykazywać działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, może łagodzić trądzik oraz zmiany skórne o podłożu zapalnym. Mleko z kokosa może ograniczać zachorowalność na alergie czy choroby autoimmunologiczne, łagodzi zapalenie stawów.
Mleko kokosowe może pobudzać metabolizm oraz usprawniać redukcję tkanki tłuszczowej. Wszystko dzięki średniołańcuchowym kwasom tłuszczowym. Nie są one kumulowane w postaci tkanki tłuszczowej, tylko trafiają natychmiast do wątroby i są metabolizowane w celu pozyskania z nich energii. Wykazuje także zbawienny wpływ na żołądek, łagodząc objawy choroby wrzodowej. Mleko to może być podawane bez obaw dzieciom – także tym uczulonym na mleko krowie. Wykazuje pozytywny wpływ na rozwój ośrodkowego układu nerwowego oraz odpornościowego.
Wykorzystanie mleka kokosowego w kuchni

Mleko kokosowe może być w rozmaity sposób wykorzystane w kuchni. Rzadkie mleko kokosowe, przygotowane samodzielnie z wiórków kokosowych lub zakupione w kartonie może posłużyć do przygotowania koktajli owocowych, owsianek, można dodać je do ciasta na naleśniki. Gęste mleko kokosowe z puszki stanowi z kolei doskonały dodatek do zupy tajskiej, curry, polewy do ciasta, lodów czy kremów. Mleko kokosowe wolne jest od laktozy, zatem może stanowić alternatywę dla mleka krowiego u osób z nietolerancją laktozy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy – nie ścina się jak np. mleko sojowe.
Naturalne mleko kokosowe może stanowić pożądany składnik domowych maseczek odżywiających skórę. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych działa łagodząco, wspomaga regenerację, pomaga odbudować ochronną warstwę lipidową skóry i uelastycznia ją. Natomiast w celu usunięcia martwego naskórka można wykonać peeling twarzy z mleka kokosowego oraz mielonej kawy. Z mleka kokosowego można przygotować także maskę do włosów – 5 łyżek mleka koksowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego i łyżkę miodu należy wymieszać i nałożyć na wilgotne włosy na 20 minut.
Bibliografia:
Jessa J., Wartość zdrowotna produktów kokosowych; Pediatria Polska 2015