witamina E
Fot.: Unsplash.com

Witamina E to grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach, wykazujących silne działanie przeciwutleniające. Witamina E chroni organizm przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników. Ponadto związek ten uczestniczy w syntezie krwinek czerwonych, warunkuje prawidłową krzepliwość krwi, wspomaga rozwój płodu. Witamina E może być kumulowana w organizmie, zatem istnieje możliwość jej przedawkowania. Negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu ma zarówno zbyt wysoki, jak i zbyt niski poziom witaminy E w organizmie. Dostępność witaminy E w diecie jest dość dobra – znaleźć można ją w oleju słonecznikowym, orzechach oraz zarodkach nasion.

Rola witaminy E w organizmie

witamina E skóra
Fot.: Pexels.com

Witamina E to grupa związków określanych mianem tokoferoli. Największą aktywność wykazuje alfa – tokoferol. Ta grupa związków odpowiada przede wszystkim za ochronę lipidów przed wolnymi rodnikami. Rolą witaminy E w organizmie jest przede wszystkim ochrona błon komórkowych i spowalnianie procesów starzenia się organizmu. Witamina E wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, ograniczając powstawanie zmian neurodegeneracyjnych. Ponadto związek ten chroni układ sercowo – naczyniowy przed rozwojem miażdżycy i jej powikłań. Hamując procesy utleniania cholesterolu LDL, witamina E zmniejsza ryzyko odkładania się blaszki miażdżycowej. Ogranicza ponadto tworzenie się zakrzepów, przez co może chronić przed zawałem serca czy udarem mózgu.

Witamina E może ograniczy procesy nowotworzenia. Jednym z mechanizmów jest ograniczenie powstawania rakotwórczych nitrozoamin. Ponadto witamina E ogranicza powstawanie mutacji w DNA, będących konsekwencją oddziaływania wolnych rodników.

Witamina E wspomaga wzrok, ogranicza rozwój zwyrodnienia plamki żółtej oraz zaćmy. Związek ten wspomaga prawidłowy rozwój płodu, ograniczając ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej, ponadto wspomaga męską płodność regulując procesy spermatogenezy.

Źródła witaminy E w diecie

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E dla osoby dorosłej to 15 mg. Najbogatsze źródła witaminy E w diecie to oleje roślinne, pestki dyni, nasiona słonecznika, awokado, rośliny strączkowe, fortyfikowane margaryny miękkie. Witaminę E znaleźć można także w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz zielonych liściach warzyw.

Niedobór witaminy E

 

witamina E w diecie
Fot.: Unsplash.com

Zbyt niski poziom witaminy E zdarza się bardzo rzadko. Jeśli pojawi się hipowitaminoza, może towarzyszyć jej nasilony rozpad krwinek czerwonych, a także dystrofia mięśni. Charakterystyczne jest pojawienie się przesuszenia i nadmiernego rogowacenia skóry, a także spowolnione gojenie się ran. Kolejnym zaburzeniem może być spadek libido i płodności, a także kłopoty z pamięcią i koncentracją oraz rozdrażnienie. Z kolei niedobór witaminy E u niemowląt wiąże się z wystąpieniem zaburzeń nerwowo – mięśniowych, ślepoty oraz nasilonej agregacji płytek krwi. Przyczyną zbyt niskiego poziomu witaminy E może być mukowiscydoza, choroby dróg żółciowych, stany zapalne jelit oraz zespół krótkiego jelita.

Przedawkowanie witaminy E

Witaminy nierozpuszczalne w wodzie, które kumulują się w tkance tłuszczowej, mogą gromadzić się w nadmiarze w organizmie. Możliwe jest zatem przedawkowanie witaminy E. Najczęściej ma to miejsce podczas przyjmowania zbyt dużych dawek suplementów diety, nie ma natomiast możliwości przedawkowania witaminy E z jej naturalnych źródeł. Najczęściej występujące objawy przedawkowania witaminy E to osłabienie siły mięśniowej, zaburzenia widzenia, bóle głowy oraz senność i zmęczenie.

Bibliografia:

Zielińska A. i in., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E; Chemik 2014

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here