nowalijki
Fot.: Unsplash.com

Nowalijki i sezonowe warzywa oraz owoce to niezbędny składnik wiosennej diety. Nowalijki to warzywa ukazujące się w sprzedaży po raz pierwszy w nowym sezonie wiosennym. Zalicza się do nich rzodkiewki, ogórki, pomidory, młodą marchew, sałatę, szczypiorek. Poza nowalijkami warto sięgać przez cały rok po sezonowe, lokalne warzywa – to one powinny mieć pierwszeństwo przed swoimi egzotycznymi odpowiednikami.

Lokalne i sezonowe produkty – dlaczego warto je jeść?

sezonowe warzywa
Fot.: Unsplash.com

Większość z nas wie, że produkty sezonowe są niezwykle zdrowe – wystarczy wspomnieć chociażby nowalijki. Także produkty kupowane lokalnie, np. wytwarzane lokalnie sery czy chleb uznawane są za znacznie zdrowsze, a także smaczniejsze. Naukowcy wzięli pod lupę codzienne wybory żywieniowe i dokonali porównania wpływu na zdrowie produktów lokalnych i tych produkowanych w odległych miejscach. A wyniki tych badań jednoznacznie potwierdzają to, co intuicyjnie wiemy już od dawna – lokalne produkty to znacznie lepszy wybór.

Zalety produktów lokalnych i sezonowych

To, co jest produkowane bądź pozyskiwane z natury jest znacznie zdrowsze. Wynika to z faktu, iż tego typu produkty są świeższe, nie wymagają stosowania wielu dodatków, np. konserwantów. Lokalne produkty nie wymagają długotrwałego transportu i magazynowania, a to – poza brakiem konieczności stosowania konserwantów – pozwala zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Z tego względu warto wybierać produkty produkowane jak najbliżej naszego miejsca zamieszkania, a także produkty sezonowe. Wybór warzyw i owoców sezonowych to także ukłon w stronę zdrowego odżywiania – owoce egzotyczne czy warzywa hodowane w szklarniach często przeładowane są niepożądanymi dodatkami. A zbierane w sezonie poszczególne owoce i warzywa są zbierane tuż po dojrzeniu, a zatem są najbardziej wartościowe w witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty.

Jakie lokalne produkty są najbardziej godne polecenia? Na pewno są to mięsa i ryby, jaja, nabiał, wspomniane warzywa i owoce oraz chleb i inne wypieki. Warto zaopatrywać się w te produkty u miejscowych rolników, na targach czy osób produkujących sery czy chleb zgodnie z tradycyjnymi procedurami. Trudno o bardziej świeże i zdrowe produkty niż te pozyskiwane u źródeł.  A nierzadko produkty te są tańsze niż te produkowane w dalekich zakątkach, gdyż lokalna produkcja nie generuje kosztów związanych chociażby z transportem żywności. Warto wymienić jeszcze takie korzyści jak wspieranie lokalnych producentów żywności, a także redukcja emisji spalin, co ma miejsce podczas transportu.

Produkty lokalne – ich wpływ na zdrowie pod lupą naukowców

wiosenna dieta
Fot.: Unsplash.com

Włoscy naukowcy przeprowadzili badanie dotyczące wpływu spożywania lokalnych produktów spożywczych na zdrowie. Badaniem objęto grupę 159 osób, którą podzielono na dwie podgrupy. Jedna podgrupa miała zalecenie, aby kupować lokalnie takie produkty spożywcze jak kiełbasy, sery, świeży makaron, ciasta i ciasteczka oraz czekolada. Produkty te miały być kupowane u zweryfikowanych producentów, którzy nie stosowali zbędnych dodatków i oferowali jak najbardziej naturalne produkty. Druga podgrupa badanych dokonywała natomiast zakupów w supermarketach. Stosowana przez badanych dieta zawierała 50% węglowodanów oraz po 25% białek i tłuszczów. Badanie trwało pół roku i poprzedzone zostało analizą masy ciała, ciśnienia krwi, poziomu glukozy i wskaźnika insulinooporności HOMA oraz oceną ogólnego samopoczucia. Parametry te zostały przeanalizowane także po zakończeniu badania.

Wyniki badań potwierdziły, iż dieta oparta na produktach lokalnych wydaje się mieć korzystniejszy wpływ na zdrowie. W grupie spożywającej produkty lokalne odnotowano m. in. niższy poziom glukozy oraz wskaźnika insulinooporności, redukcję ciśnienia krwi, zmniejszenie ilości trzewnej tkanki tłuszczowej oraz znacznie lepsze samopoczucie. Wniosek? Produkty lokalne, jak najmniej przetworzone stanowią doskonałą bazę do komponowania zdrowego jadłospisu. A dodatkowo – sezonowe, lokalne warzywa są tańsze od tych importowanych.

Bibliografia:

Alexander S., A guide to vegetable growing; AFDA, 2017

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here