anemia
Fot.: Unsplash.com

Anemia najczęściej kojarzona jest z niedoborem żelaza. Całkiem słusznie, gdyż niedobór tego pierwiastka jest najczęstszą przyczyną anemii. Ale nierzadko mamy do czynienia także z anemią z niedoboru witaminy B12, czyli tzw. anemią megaloblastyczną. Przyczyn anemii może być wiele – od niewłaściwej diety po poważne schorzenia, takie jak krwawienia, nowotwory czy zaburzenia gospodarki żelazowej. Bez względu na przyczynę jednym z kluczowych elementów terapii jest właściwa dieta. W związku z tym, że wiosną wiele osób odczuwa osłabienie, mogące sugerować obecność anemii – warto zadbać o odpowiednią dietę.

Przyczyny anemii, czyli kto jest najbardziej narażony na niedokrwistość

żelazo w diecie
Fot.: Unsplash.com

Pod pojęciem anemii rozumiemy charakterystyczne zmiany w obrazie krwi – zbyt niski poziom krwinek czerwonych oraz hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Powoduje to ograniczony transport tlenu do wszystkich komórek organizmu i niedotlenienie ważnych życiowo organów. Przyczyny anemii są bardzo zróżnicowane a najczęstszą z nich jest źle zbilansowana dieta. Jadłospis niedoborowy w żelazo, witaminę B12 oraz kwas foliowy może przyczyniać się do rozwoju anemii. Szczególnie narażeni są wegetarianie i weganie, osoby z zaburzeniami łaknienia oraz cierpiące na zespoły złego wchłaniania. Specjalną postaci anemii jest anemia złośliwa, która polega na braku czynnika wewnętrznego Castle’a w żołądku, co uniemożliwia wchłanianie witaminy B12. Bywa i tak, że mimo dostarczenia optymalnych ilości żelaza czy witaminy B12 z dietą dochodzi do rozwoju anemii. Wynika to ze znacznie zwiększonego zapotrzebowania na te składniki pokarmowe – u kobiet  w ciąży i okresie laktacji, dzieci w okresie wzrostu czy dojrzewania.

Kolejną przyczyną anemii mogą być nasilone krwawienia i krwotoki. Osoby chorujące na wrzody żołądka, żylaki przełyku, kobiety doświadczające obfitych miesiączek czy cierpiące na mięśniaki macicy często borykają się z anemią. Ważnym czynnikiem ryzyka są także zaburzenia wchłaniania spowodowane celiakią, resekcją żołądka, a także dietą obfitującą w szczawiany. Jak widać wielu z nas narażonych może być na rozwój anemii. Jak ją rozpoznać?

Dla kogo dieta przy anemii?

Dieta dedykowana osobom cierpiącym na anemię wskazana jest dla każdego, u kogo stwierdzono anemię na podstawie badań laboratoryjnych. Ponadto taki model żywienia odpowiedni jest dla każdego, kto zauważy u siebie objawy mogące sugerować anemię:

  • chroniczne zmęczenie i osłabienie
  • zawroty głowy
  • blada skóra i błony śluzowe
  • osłabione, łamliwe i nadmiernie wypadające włosy
  • kołatanie serca
  • problemy z pamięcią i koncentracją
  • nadmierna senność
  • stany depresyjne
  • zaburzenia czucia
  • zajady w kącikach ust i tany zapalne błony śluzowej jamy ustnej

Dieta przy anemii może być także z powodzeniem realizowana przez osoby narażone na rozwój niedokrwistości, które należą do grup podwyższonego ryzyka.

Korzyści ze stosowania diety przy anemii

dieta w anemii
Fot.: Unsplash.com

Jak już wspomniano, właściwie skomponowana dieta to jeden z kluczowych elementów terapii, obejmującej wyeliminowanie ewentualnego schorzenia powodującego anemię oraz uzupełnienie ustrojowych rezerw żelaza czy witaminy B12. Poza suplementami czy zastrzykami, nieoceniona okazuje się być dieta, gdyż dostarczane z nią składniki pokarmowe występują w swej naturalnej formie, a zatem są doskonale przyswajalne przez organizm. Taka dieta pomaga zredukować uciążliwe objawy anemii oraz zapobiec jej powikłaniom. Do najważniejszych należą powikłania neurologiczne w przebiegu niedokrwistości anemii z niedobory witaminy B12, zaburzenia odporności, przewlekłe niedotlenienie mięśnia sercowego czy mózgu. W przypadku niedobory kwasu foliowego konsekwencje mogą być opłakane dla kobiet w ciąży. Może bowiem dojść do powstania poważnych wad płodu czy powikłań ginekologiczno – położniczych. Dieta przy anemii to zatem skuteczna terapia ale także profilaktyka i możliwość wypracowania zdrowych nawyków żywieniowych na przyszłość.

Bibliografia:

Albrecht K., Matysiak M., Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu nierozrostowych chorób układu krwiotwórczego; Nowa Pediatr, 2018

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here