Miłośnicy kawy nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki małej czarnej. Kawa wyróżnia się doskonałym smakiem, świetnie pobudza, ma wiele właściwości prozdrowotnych – nic dziwnego, że uwzględniona została w aktualnej Piramidzie Żywienia. A co z osobami, które nie chcą lub nie mogą pić kawy? Doskonałym rozwiązaniem może być kawa z cykorii.
Spis treści
Jak powstaje kawa z cykorii?

Kawa z cykorii tak naprawdę nie jest kawą, gdyż takim mianem określić można wyłącznie napar przyrządzony z odpowiednio spreparowanych nasion kawowca. A kawa z cykorii powstaje ze sproszkowanego korzenia cykorii. Cykoria to roślina uprawiana m. in. w celu pozyskania z niej właśnie kawy. Korzeń jest uprawiany i zbierany podobnie jak buraki cukrowe. Korzenie są wyciągane z ziemi za pomocą specjalistycznego sprzętu, pocięte na małe kawałki, suszone w piecu, pieczone, mielone i pakowane.
Wysokie stężenia inuliny węglowodanowej są karmelizowane podczas pieczenia i przekształcane w d-fruktozę (cukier owocowy). Korzeń cykorii zawiera również od 4 do 6 procent białka i niewielką ilość błonnika. Karmelizowany cukier owocowy nadaje cykorii charakterystyczny ciemnobrązowy kolor, jednocześnie zwiększając słodycz i zmniejszając gorycz, która jest charakterystyczna dla surowego korzenia. Cykoria palona nie zawiera żadnych olejów eterycznych i aromatycznych, które są zawarte w palonej kawie. Nie zawiera również kofeiny. Daje jednak od 45 do 65% rozpuszczalnych substancji wydobywczych, podczas gdy kawa daje tylko 20 do 25%.
Czym kawa z cykorii różni się od prawdziwej kawy?
Tym, co łączy kawę z cykorii ze zwykłą kawą jest podobny odcień oraz aromat. Poza tym różni je bardzo wiele. Kawa z cykorii jest kawą tylko z nazwy. Nie zawiera kofeiny, stanowi za to źródło inuliny, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika. Nie zapewni uczucia pobudzenia i przypływu energii, ale to może być akurat zaletą dla tych osób, które muszą unikać kofeiny, a nie chcą rezygnować ze smaku kawy.
Właściwości zdrowotne kawy z cykorii
Korzeń cykorii jest bogaty w błonnik inulinowy, który może pomóc żywności łatwiej przejść przez przewód pokarmowy. A to najprostsza metoda walki z zaparciami. Inulina jest również prebiotykiem, który może wspomagać wzrost zdrowych bakterii jelitowych.
Ponieważ inulina to rozpuszczalny błonnik, który wiąże wodę, zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Istnieją pewne badania, które mówią, że cykoria może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i wspomagać leczenie cukrzycy. Błonnik rozpuszczalny w ogóle jest znany ze swojej zdolności do zmniejszenia indeksu glikemicznego w żywności i zmniejszenia oporności na insulinę. Dlatego po kawę z cykorii mogą sięgać osoby zagrożone rozwojem cukrzycy lub cierpiące na insulinooporność.
Cykoria zawiera mangan i witaminę B6, które są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla mózgu. Mangan jest rozszerzający naczynia krwionośne o właściwościach przeciwoksydacyjnych, który pomaga poprawić przepływ krwi do mózgu, a także wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Witamina B6, z drugiej strony, jest niezbędnym składnikiem odżywczym niezbędnym w procesie syntezy niektórych neuroprzekaźników w mózgu.
Inne alternatywy dla kawy

Poza kawą z cykorii, można sięgać po takie rodzaje „kawy” jak:
– kawa żołędziowa przyrządzona z prażonych i mielonych żołędzi; wyróżnia się wysoką zawartością magnezu i potasu, a także kwasu foliowego; mogą po nią sięgać osoby na diecie bezglutenowej; idealnie smakuje z miodem, kardamonem czy cynamonem
– kawa żytnia przyrządzana z palonych ziaren żyta i wyróżniająca się wysoką zawartością błonnika
– kawa orkiszowa z ziaren orkiszu, którą można podawać nawet małym dzieciom
Takie alternatywy dla kawy doskonale sprawdzają○ się w przypadku tych osób, które nie mogą pić kawy. Przeciwwskazaniem może być m. in. refluks, choroba wrzodowa żołądka, choroba Leśniowskiego – Crohna czy zła tolerancja kofeiny.
Bibliografia:
Gałązka I., Skład mączki cykoriowej wybranych odmian cykorii, zróżnicowanych wielkością i terminem zbioru korzeni; Żywność, 2002








