Na rynku produktów żywnościowych coraz szerzej dostępne są różnego rodzaju bezglutenowe mąki. Jest to dobra informacja dla cukrzyków, osób z wrażliwym układem trawiennym i alergiami czy osób zmagających się z celiakią. Takim osobom szczególnie poleca się spożywanie mąki kokosowej odtłuszczonej. Jest ona bogata w błonnik oraz białko, nie zawiera glutenu i ma niską zawartość tłuszczu. Ponieważ sama w sobie ma lekko słodkawy smak, gdy dodamy ją na przykład do omleta, nie trzeba go już dodatkowo słodzić. To sprzyja ograniczaniu spożycia cukru w diecie, co stanowi ważną kwestię między innymi dla diabetyków czy osób wrażliwych na gluten. Jednak nie tylko osoby z ograniczeniami w diecie powinny zastanowić się nad tym ciekawym produktem. Tak naprawdę spożywanie tej mąki ma korzyści dla każdego.
Mąka kokosowa odtłuszczona – jakie ma właściwości?
Mąkę tę wytwarza się z wysuszonego i zmielonego miąższu orzecha kokosowego, po wytłoczeniu z niego oleju. Dzięki temu procesowi, końcowy produkt ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu i niewiele kalorii. Ma za to dużo białka i błonnika, mąka ta jest więc bardzo odżywcza. Mąka kokosowa odtłuszczona może stanowić świetny zamiennik dla tradycyjnej mąki pszennej – jest od niej także dużo zdrowsza. Świetnie sprawdza się przy diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ma bowiem wiele cennych składników odżywczych. Poleca się ją również osobom z dietą o niskim udziale węglowodanów.
Do czego stosować?
Mąka kokosowa odtłuszczona świetnie sprawdzi się do wypieku różnego rodzaju ciast, a także do robienia gofrów czy omletów. Jest dobrym zagęszczaczem do zup i sosów, a nawet do domowej produkcji lodów. Można dosypać ją do muesli, koktajlu czy jogurtu. Można z niej nawet zrobić panierkę lub posypkę do niektórych dań. Mąki kokosowej odtłuszczonej używa się często w kuchni azjatyckiej, jednak także w kuchni polskiej zyskuje coraz większą popularność. Łatwo łączyć ją z daniami słodkimi, ale nada się także do dań wytrawnych, dodając im ciekawego posmaku.
Podsumowując, istnieje wiele powodów, dla których warto wypróbować ten rodzaj mąki. Jest ona zdrowa i odżywcza, a co równie ważne – bardzo smaczna. Ma szerokie zastosowanie, warto więc mieć ten produkt w swojej kuchni. Kupując mąkę kokosową odtłuszczoną warto jednak zwrócić uwagę na jej pochodzenie i wybrać produkt dobrej jakości, z uprawy ekologicznej. Dobrze, by miała certyfikat potwierdzający, że rzeczywiście pochodzi z upraw ekologicznych. Powinna być bardzo aromatyczna, pozwólmy więc ocenić jej jakość naszemu zmysłowi powonienia – po otwarciu opakowania, powinniśmy poczuć intensywny i bardzo kokosowy aromat. Mąka kokosowa odtłuszczona niech zagości od dziś na stałe w naszych kuchniach.