Biegunki i zaparcia. Zniechęcający do jedzenia ból brzucha – nawracający minimum raz w tygodniu. A w konsekwencji niedożywienie i niedobór składników odżywczych… – tej choroby nie da się wyleczyć. Można tylko działać objawowo. IBS, czyli zespół jelita drażliwego – jakich produktów należy unikać, aby wreszcie poczuć się lepiej?
Spis treści
IBS a dieta
Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek, absolwent Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, doktorant na SGGW i wykładowca akademicki wyjaśnia, dlaczego dieta przy zespole jelita wrażliwego jest ważna. U osób z IBS obserwuje się obniżenie ilości bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, a zwiększenie Escherichia coli i Streptoccocus. Dlatego dieta zalecana w zespole jelita drażliwego powinna pozytywnie wpływać na mikroflorę jelitową, czyli bakterie zasiedlające jelito. Każdy człowiek ma ok. 2-2,5 kg mikroorganizmów zasiedlających jego ciało, a liczba komórek tych drobnoustrojów 10-krotnie przewyższa liczbę jego własnych komórek organizmu. Nie dziwi więc, że mikrobiota określana jest nawet jako „nowo odkryty organ”… – pisze Michał Wrzosek i dodaje : Nawet 60-80% chorych z IBS zgłasza, że objawy są zależne od tego, co zjedzą, z tego powodu dieta IBS stanowi bardzo istotny element leczenia.
Dieta IBS ma moc leczniczą – bo leczymy IBS tylko objawowo. I wielodyscyplinarnie – zwracając uwagę nie tylko na farmakologię. Kontrowersyjne są warzywa, owoce, produkty wysokotłuszczowe, nasiona roślin strączkowych i kofeina. Przetestuj je – pamiętając, że ich objawo-genność w dużym stopniu zależy od osobistej tolerancji. Przez tydzień zapisuj, które potrawy wywołują wzdęcia, zaparcia lub ból, a następnie wprowadź je pojedynczo, upewniając się co do wyników eksperymentu.
Wyeliminuj z jadłospisu IBS hamburgery, czekoladę i wino
Są jednak takie potrawy, które niemal na 100% mogą zaszkodzić. To hamburgery i inne fast foody – szczególnie jedzone na mieście – bo są bogate w tłuszcze trans. Tłuszcze trans, które dodatkowo zwiększają ryzyko nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego, bo powstają w procesie przemysłowego utwardzania (w celu zwiększenia trwałości przechowalniczej). Bogate w niezdrowe tłuszcze i zwiększające objawy IB są także słodycze – czekolada, batoniki, torty. Unikaj również słodzonych napojów gazowanych. Alkoholu. A także innych, pozornie ekologicznych, słodyczy z zamiennikami cukru typu sorbitol, mannitol oraz ksylitol.
Dieta IBS wyklucza pszenną owsiankę i buraczki, bo…
Błonnik nierozpuszczalny (niestrawiony węglowodan pochodzący głównie z nasion i skóry roślin), w przeciwieństwie do błonnika rozpuszczalnego (który odżywia dobre bakterie jelitowe, działając probiotycznie) może nasilać ból, zaparcia i wzdęcia. Unikaj zatem owsianek na bazie orzechów i otrębów pszennych (wybierz – bogate w błonnik rozpuszczalny – otręby owsiane), zupy fasolowej (newralgiczna fasola), brukselki i brokułu (warzywa kapustne), a także buraczków, marchwi i selera. Do obiadu – zamiast ziemniaków – dodaj surówkę ze świeżych warzyw.
Odżywianie low-FODMAP – przez dwa miesiące nie jedz grzybów i jabłek
Specjaliści zalecają stosowanie przy zespole jelita drażliwego diety low-FODMAP. Dieta low-FODMAP polega na eliminowaniu przez okres od 6 do 8 tygodni (maksymalnie!) produktów obfitujących w łatwo fermentujące i słabo wchłaniane krótkołańcuchowe węglowodany oraz poliole. Wyeliminuj więc dania z wysoką zawartością FODMAP. Czyli na przykład zawierające śmietanę, maślankę, mleko, soczewicę, czosnek, szparagi, grzyby, jabłka, nektarynki, owoce z puszki, syrop z agawy, żyto.