Gruszki są często niedocenianymi owocami stojącymi w cieniu jabłek. Bardzo niesłusznie, ponieważ posiadają one bardzo dużo cennych właściwości odżywczych. Dla przykładu można tutaj podać, że jako jedne z niewielu owoców zawierają jod, który jest bardzo istotny dla pracy tarczycy. Poza tym zawierają również bor, który poprawia pracę mózgu. Naukowo udowodniono również, że spożywanie gruszek może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu oraz ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Niektóre osoby zastanawiają się również jaka jest relacja gruszka a odchudzanie. Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w poniższym artykule.
Pozytywny wpływ gruszek na zdrowie jest znany od wieków. Znaleziono zapisy, które sugerują, że już w starożytności spożywano napar z gruszek w celu zminimalizowania negatywnego skutku przeziębienia czy redukcji gorączki i kaszlu. Znaleziono również wzmianki o spożywaniu pieczonych gruszek, które wspomagają procesy trawienne oraz smażone na wzmocnienie organizmu. Jak już wcześniej wspomniano gruszki zawierają jod i bor. Ten pierwszy wpływa na pracę tarczycy a ten drugi wspomaga prace mózgu. Zwiększa on zdolność koncentracji. Dodatkowo bor może zapobiegać utracie wapnia z kości, co sugeruje że spożywanie gruszek będzie szczególnie polecane dla osób, które są narażone na wystąpienie osteoporozy.
Holenderscy naukowcy z kolei udowodnili, że gruszki zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Podczas badań sprawdzili w jaki sposób kolor miąższu spożywanych owoców wpływa na możliwość wystąpienia udaru mózgu. Badania wykazały, że owoce z białym miąższem takie jak gruszki najlepiej chronią przed udarem mózgu. Osoby, które spożywają tego typu owoce, mogą obniżyć wystąpienie udaru mózgu nawet o 50%.
Wysoka zawartość potasu, powoduje, że gruszki zapobiegają również rozwojowi nadciśnienia, na które w obecnych czasach cierpi bardzo dużo osób. Potas doprowadza do zahamowania zlepiania się płytek krwi, co ogranicza liczbę skrzepów. Powoduje to, że naczynia mają lepszą drożność, a to z kolei powoduje spadek ciśnienia krwi. Potas przyspiesza również wydalanie sodu z organizmu poprzez wpływ na nerki. Jest on również bardzo ważny dla pracy serca.
Gruszki zawierają niewiele jak na owoce kalorii. W 100 gramach znajdziemy jedynie 57 kcal. Dzięki temu, że zawierają dużo wody oraz pektyn zapewniają na długo uczucie sytości. Pektyny są rozpuszczalnym błonnikiem. W połączeniu z wodą zwiększają one swoją objętość, przez co wypełniają żołądek nie doprowadzając do uczucia głodu. To bardzo istotne podczas diety redukcyjnej.