woda mineralna
Fot.: Unsplash.com

Przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu doby to jeden z warunków doskonałego samopoczucia i świetnego zdrowia. Minimalna ilość płynów, jaką należy przyjąć w ciągu dnia to 1,5 – 2 litry, przy czym zapotrzebowanie na płyny może się zwiększać. Najlepiej jest sięgać po wodę mineralną, która doskonale nawadnia i dostarcza niezbędnych składników mineralnych. Czy ma znaczenie, jaką wodę mineralną wybieramy?

Woda mineralna a źródlana

woda mineralna czy źródlana
Fot.: Unsplash.com

Na sklepowych półkach znaleźć można wiele butelkowanych wód – mineralnych i źródlanych. Czym się od siebie różnią? Zarówno woda mineralna, jak i woda źródlana pozyskiwane są z naturalnych źródeł i nie wymagają żadnego uzdatniania. Ich skład różni się w zależności od miejsca wydobycia, a woda butelkowana jest zaraz po wydobyciu z naturalnych źródeł. Woda źródlana zawiera niewiele składników mineralnych, zatem może być spożywana nawet przez małe dzieci, a także osoby zwracające uwagę na podaż takich składników mineralnych jak sód. Mowa m. in. o osobach cierpiących na nadciśnienie. Z kolei woda mineralna ma wyższą zawartość składników mineralnych – w zależności od zawartości tych składników wyróżnia się kilka rodzajów wody mineralnej. Szczególne właściwości mają lecznicze wody mineralne.

Alternatywą dla wód źródlanych może być woda kranowa. Jest to woda zdatna do picia nawet bez jej przegotowania, a dzięki zastosowaniu specjalnych filtrów do wody możliwe jest usunięcie z niej mniej pożądanych składników i wzbogacenie jej o cenne jony.

Rodzaje wód mineralnych

Wody mineralne mogą różnić się zawartością składników mineralnych. Wody niskozmineralizowane zawierają mniej niż 500 mg składników mineralnych w litrze. Tego typu wody mineralne mogą być spożywane praktycznie przez każdego. Wody średniozmineralizowane zawierają od 500 do 1500 mg/l, a wysokozmineralizowane – powyżej 1500 mg/ l. Wyróżniają się one wysoką zawartością takich minerałów jak magnez, wapń czy jod. Wody średniozmineralizowane mogą być spożywane profilaktycznie w celu profilaktyki niedoborów składników mineralnych. Z kolei wody wysokozmineralizowane są wskazane przede wszystkim w stanach niedoborów składników mineralnych, a ich skład powinien być dostosowany do rodzaju niedoborowego składnika mineralnego.

Szczególnym rodzajem wód mineralnych są wody lecznicze, posiadające określone właściwości terapeutyczne. Wody tego typu cechują się bardzo wysoką zawartością składników mineralnych – od 2000 do ponad 20 000 mg/l. Najczęściej spotykane wody lecznicze to:

  • szczawy o wysokiej zawartości wodorowęglanów i dwutlenku węgla
  • wody siarkowe zawierające siarkę i chlorek sodu
  • wody chlorkowo – sodowe, wyróżniające się wysoką zawartością chlorku sodu, żelaza, bromku i jodu
  • szczawy żelaziste dostarczające żelaza
  • wody gorzkie z siarczanem magnezu
  • solanki zawierające chlorek sodu.

Wody smakowe – ze sklepu czy własnej roboty?

ile wody pić
Fot.: Unsplash.com

Wielu osobom nie odpowiada smak wody mineralnej – i trudno sobie wyobrazić, aby w takiej sytuacji wypijać kilka szklanek wody dziennie. Wówczas warto sięgać po wody smakowe. Nie powinny to być jednak wody oferowane w sklepach. Takie gotowce są przeładowane cukrem, syntetycznymi aromatami, a nawet konserwantami. Wypijając 1,5 – 2 litry takiej wody dostarczyć można ogromnych ilości cukru lub słodzików, a także innych syntetycznych dodatków. Znacznie zdrowszą i smaczniejszą alternatywą są wody smakowe przygotowane w domu. Jak je zrobić? Możliwości są praktycznie nieograniczone, wszystko zależy od preferencji smakowych. Można dodać świeże liście mięty, rozmaite owoce, miód, przyprawy (kardamon, cynamon), korzeń imbiru, plastry ogórka, naturalną wodę różaną. Picie takiej wody to czysta przyjemność, a dostarczenie optymalnej ilości płynów nie będzie problemem. Poza wodą smakową można sięgać po naturalne herbatki z suszonych owoców czy świeże soki owocowe i warzywne. Pozwoli to zapobiec odwodnieniu organizmu, a dodatkowo wzbogaca dietę w cenne witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty.

Bibliografia:

Wojtaszek T., Profilaktyczno – zdrowotne działanie wód mineralnych; J Elementol, 2006

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here