szparagi
Fot.: Unsplash.com

Szparagi uprawiane są od ponad 2000 lat i cieszą się niemalejącym zainteresowaniem. Są warzywami o wyjątkowym smaku, niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości związków odżywczych. Ponadto wykorzystywane są jako znany na całym świecie afrodyzjak. Poza korzystnym wpływem na libido, szparagi wykazują szereg właściwości zdrowotnych.

Wartości odżywcze szparagów

jak gotować szparagi
Fot.: Unsplash.com

Szparagi to rośliny wieloletnie, których pędy są jadalne. Pojawiają się wiosną i latem, sezon trwa od kwietnia do czerwca. Warto wykorzystać moment, gdy na sklepowych półkach pojawiają się szparagi, gdyż te sezonowe warzywa zawierają moc witamin i składników mineralnych. Dotyczy to wszystkich odmian szparagów – białych, zielonych czy fioletowych.

Szparagi zielone to pędy rosnące ponad ziemią, które nabierają zielonej barwy pod wpływem działania promieni słonecznych. Szparagi białe rosną pod ziemią i są bardziej twarde; z kolei szparagi fioletowe rosną nad ziemią, ale nie zdążyły jeszcze nabrać zielonej barwy.

Szparagi to bardzo niskokaloryczne warzywa – 100 g dostarcza zaledwie 18 kalorii. Szparagi wyróżniają się zawartością takich witamin jak witamina C, witamina K, witamina z grupy B. Ponadto w szparagach nie brakuje żelaza, potasu, magnezu, selenu oraz fosforu. Szparagi stanowią cenne źródło błonnika oraz białka.

Właściwości prozdrowotne szparagów

Jako doskonałe źródło błonnika, szparagi mogą wspomagać pracę przewodu pokarmowego. Regulują rytm wypróżnień, zapobiegają zaparciom, wspomagają rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej jelit. Jako źródło witamin z grupy B i magnezu, szparagi wpływają pozytywie na pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Szparagi zawierają wiele antyoksydantów, zatem mogą neutralizować wolne rodniki i spowalniać procesy starzenia się organizmu, a także hamować rozwój stanów zapalnych.

Zawartość magnezu i potasu przekłada się na sprawniejsze funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego, obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Szparagi doskonale sprawdzają się podczas diety odchudzającej – są niskokaloryczne, zapewniają uczucie sytości, dzięki wysokiej zawartości związków odżywczych mogą zapobiegać niedoborom pokarmowym.

Przepisy ze szparagami w roli głównej

Aby móc przyrządzać smaczne dania ze szparagów, trzeba wiedzieć, jak je gotować. Szparagi zielone nie wymagają obierania, a szparagi białe i fioletowe należy obrać i odciąć zdrewniałe końce. Szparagi należy gotować przez 3 – 5 minut w osolonej wodzie. Ugotowane szparagi można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest obtoczenie ich w mące, jajku i panierce z bułki tartej i parmezanu, a następnie usmażenie. Szparagi mogą stanowić bazę do przyrządzenia wielu sałatek, np. z truskawkami i awokado, orzeszkami ziemnymi i dressingiem z oliwy oraz miodu. Kolejna propozycja to sałatka ze szparagów, jajek i pomidorków koktajlowych.

przepisy na szparagi
Fot.: Unsplash.com

Ze szparagów można przyrządzić pożywną i smaczną zupę – krem. Szparagi wystarczy ugotować z bulionem, pokroić na kawałki, zmiksować ze śmietana oraz doprawić solą i pieprzem. Inny pomysł na zupę ze szparagami jest następujący: należy ugotować szparagi i pokroić na kawałki, odlewając około 750 ml wody spod szparagów. Następnie należy przygotować zasmażkę z roztopionego masła oraz mąki. Zasmażkę należy zalać wodą spod szparagów, dodając 250 ml śmietany i 125 ml białego, wytrawnego wina. Całość należy zagotować na małym ogniu, doprawiając solą i pieprzem.

Ze szparagów można przyrządzić pyszne danie, idealne na obiad lub kolację. Każdy szparag należy owinąć plastrem surowej szynki, podsmażyć na oleju, a następnie ułożyć na blasze i upiec przez 15 – 20 minut w 180 stopniach. Upieczone szparagi można podawać z młodymi ziemniaczkami, polanymi masłem z dodatkiem startej skórki z cytryny.

Bibliografia:

Cieślik E., Siembida A., Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych szparaga lekarskiego; Postępy Fitoterapii, 4/ 2011

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here