spirulina
Fot.: Unsplash.com

Spirulina to alga morska, która przebojem wdarła się na rynek suplementów żywności, szybko zyskując miano superfood, czyli produktu o wyjątkowych właściwościach odżywczych. W aldze tej stwierdzono obecność 4000 substancji czynnych. W istocie,spirulina to bogactwo witamin, mikro- i makroelementów, ale także substancji, które występują tylko w jej składzie i dzięki niej zostały docenione ich unikatowe właściwości prozdrowotne. O jakich substancjach czynnych mowa?

GLA – to, co w spirulinie najcenniejsze

suplementacja spiruliny
Fot.: Unsplash.com

Jednym z najwartościowszych składowych spiruliny jest kwas gamma- linolenowy GLA. Ten organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6. W niewielkich ilościach jest syntetyzowany przez organizm człowieka, występuje naturalnie w mleku matki. Zła dieta, używki, stres, promieniowanie UV i naturalne starzenie się organizmu ograniczają syntezę GLA. Jednak  zapotrzebowanie organizmu na tę substancję czynną jest wraz z wiekiem coraz większe, warto więc suplementować GLA w diecie. Jakie są najważniejsze właściwości kwasu gamma- linolenowego?

  • jest niezbędny do syntezy prostaglandyn, kluczowych aktywatorów układu odpornościowego
  • hamuje intensywność stanów zapalnych oraz komórek nowotworowych
  • zapobiega schorzeniom układu sercowo- naczyniowego
  • wspomaga pracę mózgu i przewodnictwo nerwowe
  • reguluje przemianę materii i procesy metaboliczne, doskonale zapobiegając nadwadze czy cukrzycy

W badaniach naukowych udowodniono korzystne wpływ suplementacji GLA na ciśnienie krwi, kondycję serca, utrzymanie prawidłowej masy ciała, poprawę stanu skóry cierpiącej na egzemę czy atopowe zapalenie skóry, a także ogólną poprawę kondycji i samopoczucia.  Spirulina to nie tylko GLA. Co jeszcze kryje w sobie spirulina?

Spirulina wyróżnia się wysoką zawartością białka – nawet 60 do 70% suchej masy stanowi cenne białko. Białko zawarte w spirulinie jest świetnym źródłem wielu niezbędnych aminokwasów, w tym aminokwasów egzogennych, takich jak leucyna, walina, lizyna, izoleucyna, metionina czy tryptofan. Spirulina zawiera ponadto witaminy z grupy B, beta karoten, cynk, magnez, żelazo i wapń.

Chlorofil i fikocyjanina, których znaczne ilości znajdują się w spirulinie, to bardzo silne przeciwutleniacze. Chronią każdą komórkę ciała przed szkodliwymi wpływami środowiskowymi, a także fizjologicznymi procesami starzenia organizmu. Chlorofil cechuje się ponadto wybitnymi zdolnościami detoksykacyjnymi, usuwa z organizmu toksyny i metale ciężkie, odciążając wątrobę. Podobne właściwości przeciwstarzeniowe wykazują także beta karoten i witamina E, których również nie brakuje w spirulinie.

Korzyści z suplementacji spiruliny

właściwości spiruliny
Fot.: Unsplash.com

Spirulina cechuje się wysoką zawartością białka, w tym 8 aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest  w stanie sam zsyntetyzować. To doskonała opcja dla osób na diecie wegańskiej czy osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, np. trenujących siłowo. Witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, mangan, potas, cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe to koktajl substancji odżywczych, będących kofaktorami licznych procesów komórkowych. Wystarczy niewielki dodatek spiruliny do codziennego menu, by wzbogacić dietę w liczne związki odżywcze i odczuć szereg korzyści zdrowotnych tego suplementu diety. O jakich korzyściach zdrowotnych mowa?

Spożywanie spiruliny może wpłynąć korzystnie na normalizację ciśnienia tętniczego krwi. Pozytywny wpływ spiruliny na funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego wynika z normalizowania profilu lipidowego krwi. Spirulina pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, a także zwiększyć poziom HDL – a to przekłada się na profilaktykę miażdżycy i jej powikłań. Spirulina może sprzyjać utracie masy ciała. Wynika to zarówno z zawartości błonnika, który ogranicza przyswajanie tłuszczu i glukozy z przewodu pokarmowego, jak i korzystnego wpływu spiruliny na florę bakteryjną jelit. Ograniczenie przyswajalności glukozy z przewodu pokarmowego pozwala na zachowanie jej prawidłowego poziomu we krwi. Dzięki temu spożywanie spiruliny może stanowić jeden z elementów profilaktyki insulinooporności czy cukrzycy typu 2.

Bibliografia:

Gumiela E. i in.,Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne; Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2013, vol. 4 nr 4

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here