probiotyki
Fot.: Pexels.com

Probiotyki to przyjazne szczepy bakterii. Te żywe mikroorganizmy zapewniają organizmowi człowieka szereg korzyści zdrowotnych. Mogą być one dostarczone wraz z dietą lub suplementami. Wskazaniami do suplementacji probiotyków jest nie tylko antybiotykoterapia, ale także biegunki, alergie czy zespół jelita nadwrażliwego.

Czym są probiotyki?

jogurt probiotyczny
Fot.: Pexels.com

Probiotyki zostały zdefiniowane jako żywe mikroorganizmy, które po podaniu w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne.  Probiotyki są wykorzystywane w leczeniu szerokiej gamy chorób i dolegliwości. W ostatnich latach coraz więcej mówi się o ogromnym wpływie flory bakteryjnej jelit na funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu nerwowego. Za pośrednictwem osi jelita – mózg i nerwu błędnego, flora bakteryjna rzutuje na funkcjonowanie mózgu oraz samopoczucie psychiczne.

Probiotyki wywierają swoje korzystne działanie poprzez różne mechanizmy, w tym obniżenie pH jelit, zmniejszenie kolonizacji i inwazji przez organizmy chorobotwórcze oraz modyfikowanie odpowiedzi immunologicznej gospodarza. Probiotyki wykorzystywane są w leczeniu ostrej biegunki, najczęściej z powodu rotawirusa, biegunki związane z antybiotykami, zakażeniem Clostridium difficile, biegunki podróżnych. Mogą łagodzić objawy takich schorzeń jak zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna i kandydoza pochwy. Inne korzyści wynikające ze spożywania probiotyków to m. in.:

  • łagodzenie przewlekłych stanów zapalnych
  • normalizacja poziomu cholesterolu LDL we krwi
  • poprawa samopoczucia psychicznego, redukcja stanów depresyjnych
  • łagodzenie trądziku i innych schorzeń skórnych.

Źródła probiotyków

Naturalnymi źródłami probiotyków w diecie są fermentowane produkty, takie jak jogurt, maślanka, kefir, kwaśne mleko. Probiotyki występują nie tylko w produktach mlecznych – można znaleźć je w kiszonej kapuście czy ogórkach, a także innych kiszonkach warzywnych.

Siedem podstawowych rodzajów organizmów drobnoustrojów najczęściej stosowanych w produktach probiotycznych to Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia, i Bacillus. Nie ma zgody co do minimalnej liczby mikroorganizmów, które muszą być spożywane w celu uzyskania korzystnego efektu, jednak probiotyk powinien zazwyczaj zawierać kilka miliardów mikroorganizmów, aby zwiększyć prawdopodobieństwo, że nastąpi odpowiednia kolonizacja jelit. Probiotyki są ogólnie uważane za bezpieczne i dobrze tolerowane suplementy diety. Na co zwrócić uwagę kupując suplement probiotyczny? Oto najważniejsze kwestie:

  • na opakowaniu powinno znaleźć się pełne nazewnictwo szczepu, np. Saccharomyces Boulardii CNCM I-745
  • powinna być podana data ważności, oznaczająca czas, w którym szczepy bakteryjne zachowują pełną żywotność
  • informacje o przeprowadzanych badaniach klinicznych, potwierdzających skuteczność konkretnego szczepu bakteryjnego.

Wskazania do suplementacji probiotyków

wskazania do probiotykoterapii
Fot.: Pexels.com

Probiotyki mogą być stosowane profilaktycznie bez konkretnych wskazań. Natomiast szczególnie o podaż probiotyków powinny zadbać osoby zażywające antybiotyki, gdyż taka farmakoterapia przyczynia się do zubożenia fizjologicznej flory bakteryjnej. Inne wskazania do probiotykoterapii to:

  • biegunki lub zaparcia
  • zakażenie Helicobacter pylori
  • zespół jelita drażliwego
  • choroba Leśniowskiego – Crohna
  • atopowe zapalenie skóry
  • infekcje dróg moczowych
  • infekcje dróg rodnych
  • alergie pokarmowe.

Probiotyki a prebiotyki

Probiotyki to żywe kultury bakterii, a prebiotyki to związki wspomagające namnażanie tych przyjaznych bakterii. Najczęściej spotykany probiotyk to inulina – wielocukier roślinny, występujący m. in. w cebuli, szparagach, miodzie, cykorii. Poza takimi naturalnymi źródłami probiotyków, można dostarczać je w postaci suplementów diety. Ponadto na rynku dostępne są także synbiotyki, czyli preparaty dostarczające jednocześnie probiotyki i prebiotyki.

Bibliografia:

Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje; Probl Hig Epidemiol, 2014

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here