Płatki drożdżowe to produkt uzyskany z nieaktywnych drożdży Saccharomyces cerevisiae. Z płatków drożdżowych wykonać można smaczne potrawy – dipy, sosy, pasty kanapkowe. Płatki drożdżowe nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także ich wartości odżywcze.
Spis treści
Czym są płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe to nieaktywne biologicznie drożdże, mające postać drobnych płatków przypominających nieco bułkę tartą. Drożdże w takiej postaci nie fermentują, zatem są doskonale tolerowane przez przewód pokarmowy. Poza tym zachowują wszystkie cenne wartości odżywcze drożdży.
100 g płatków drożdżowych dostarcza około 340 kcal, cechuje się wysoką zawartością białka – aż 28 g. Niska jest natomiast zawartość węglowodanów (32 g), a bardzo niska – tłuszczu (6 g). W płatkach drożdżowych znaleźć można liczne związki odżywcze – witaminy, składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, witaminy z grupy B.
Odżywcze drożdże dostarcza związków takich jak beta-1,3 glukan, trehaloza, mannan i glutation, które wspomagają funkcję układu immunologicznego. Spożywanie płatków drożdżowych może zatem przełożyć się na zredukowanie występowania infekcji, a także stanów zapalnych. Drożdże stanowią źródło żelaza i białka, a także magnezu – z tego względu mogą stanowić cenne uzupełnienie diety sportowca. Żelazo jest niezbędne w procesie syntezy erytrocytów, czyli krwinek odpowiedzialnych za transport tlenu, co przekłada się na większą wydolność mięśni podczas wysiłku. Białko usprawnia procesy rozbudowy masy mięśniowej.
Płatki drożdżowe normalizują pracę układu pokarmowego, a dzięki wysokiej zawartości magnezu mogą poprawiać pamięć i koncentrację. Ponadto wykazują zbawienny wpływ na urodę – dostarczają licznych witamin i składników mineralnych, które wzmacniają włosy, paznokcie i skórę.
Ogromną zaletą płatków drożdżowych jest fakt, iż stanowią one źródło witaminy B12. Witamina ta dostarczana jest niemal wyłącznie z produktami odzwierzęcymi, zatem osoby na diecie wegańskiej są narażone na jej niedobór. Dzięki włączeniu płatków drożdżowych do diety możliwe jest zapobieganie niedoborom witaminy B12.
Jak samodzielnie zrobić płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe można zakupić w sklepie jako gotowy produkt, istnieje także możliwość samodzielnego przygotowania płatków drożdżowych w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w dwie kostki świeżych drożdży i cukier. Drożdże należy ocieplić do temperatury pokojowej, rozkruszyć je i umieścić w słoiku. Kolejny krok to dodanie wody i cukru, a następnie przykrycie słoika folią z niewielkimi otworkami. Tak przygotowane drożdże powinny być pozostawione na godzinę. Otrzymaną w ten sposób masę należy wyłożyć na formę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Po tym czasie masę należy przestudzić, po czym znów wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni. Potem masę należy pokruszyć i przechowywać w słoiku.
Pomysły na wykorzystanie płatków drożdżowych w kuchni
Płatki drożdżowe można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z najciekawszych jest przygotowanie wegańskiego parmezanu – wystarczy zblenderować pół szklanki płatków drożdżowych z taką samą ilością nerkowców, z dodatkiem soli i chilli. Z płatków drożdżowych można także przyrządzić serek z nerkowców – należy namoczyć w wodzie szklankę nerkowców, dodać szklankę mleka roślinnego, odrobinę agaru i 3 – 4 łyżki płatków drożdżowych. Składniki wystarczy dokładnie zblenderować i poczekać, aż masa zastygnie. Ponadto płatki drożdżowe stanowią doskonałe uzupełnienie panierki do kotletów bezmięsnych, np. z fasoli, a także pozwalają przyrządzić sos o serowym posmaku. Taki wegański sos serowy doskonale komponuje się z makaronem. Jak go przyrządzić? Wystarczy przygotować niecałą szklankę mleka migdałowego, 6 łyżek płatków drożdżowych, łyżkę mąki migdałowe, łyżeczkę musztardy i przyprawy. Składniki należy dokładnie wymieszać i gotować przez pięć minut od momentu, gdy sos zgęstnieje.