Ostropest plamisty to roślina, której głównym związkiem aktywnym jest sylimarina. Ekstrakt z kwiatów ostropestu plamistego służy jako składnik suplementów diety wspomagających regenerację wątroby. Okazuje się jednak, że to nie jedyne zastosowanie ostropestu plamistego. Suplementy z ostropestem mogą wspomóc stan zdrowia chorych na cukrzycę czy choroby neurodegeneracyjne. A tłoczony na zimno olej z nasion ostropestu to stanowi smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań.
Spis treści
Czym jest ostropest?

Ostropest plamisty (Silybum marianum) jest rośliną, z której przygotowywany jest suplement ziołowy stosowany w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych.
Suszone owoce ostropestu zawierają kompleks flawonoidów określany jako sylimaryna. Zasadniczo sylimaryna składa się z trzech głównych składników znanych jako sylibinina, sylidianina i sylikrystyna. Z tych trzech składników sylibinina jest najbardziej aktywna i zapewnia większość korzyści zapewnianych przez ostropest plamisty. Inne związki aktywne zawarte w ostropeście plamistym to olejki eteryczne, sterole, witamina E, aminokwasy oraz związki goryczowe. Z ostropestu przygotowywane są doustne suplementy diety, z nasion można ponadto pozyskać olej.
Właściwości prozdrowotne ostropestu
Badania pokazują, że wyciągi z ostropestu plamistego mogą chronić komórki wątroby poprzez hamowanie napływu różnych szkodliwych toksyn i eliminowanie uwięzionych toksyn z komórek wątroby. Sylimaryna jest silnym przeciwutleniaczem, który może wspomagać naprawę wątroby. Ponadto sylimaryna może zapobiegać zwłóknieniu wątroby. Zaleca się stosowanie ostropestu plamistego w celu zneutralizowania szkodliwego wpływu spożycia alkoholu na wątrobę.
Sylimaryna ma działanie neuroprotekcyjne na organizm. Jej suplementacja może być korzystna u pacjentów z chorobą Alzheimera, chorobą Parkinsona i niedokrwieniem mózgu. Uważa się, że sylimaryna zapewnia działanie neuroprotekcyjne przede wszystkim ze względu na jej zdolność do zapobiegania stresowi oksydacyjnemu w mózgu. Sylimaryna wpływa również na agregację β-amyloidu, mechanizmy zapalne, mechanizm apoptozy komórek i pośrednictwo receptorów estrogenowych.
Sylimaryna jest związkiem, który może normalizować poziom glukozy i hemoglobiny glikowanej we krwi. Z tego względu ostropest plamisty może być suplementowany przez chorych na cukrzycę. Oprócz tego właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne wykazywane przez sylimarynę zmniejszają również ryzyko powikłań cukrzycowych, takich jak neuropatia.
Związane z wiekiem zaburzenia kości, takie jak osteoporoza, wynikają z braku równowagi między aktywnością osteoklastów i osteoblastów. Wykazano, że sylimaryna pobudza aktywność fosfatazy alkalicznej osteoblastów i hamuje aktywność osteoklastów odpornej na winian kwaśnej fosfatazy. Powoduje to zapobieganie postępowi osteoporozy, a tym samym prowadzi do ogólnie mniejszego postępu utraty masy kostnej.
Jak dawkować ostropest?

Dawkowanie ostropestu zależy od postaci suplementu diety. Jeżeli stosowane są tabletki, wówczas zalecane dawkowanie to 150 mg sylimariny trzy razy dziennie. Gdy spożywany jest olej z ostropestu plamistego, zalecana jego ilość to 3 łyżeczki. Natomiast osoby, które decydują się na ostropest mielony powinny spożywać 2 – 3 łyżeczki dziennie. Z owoców ostropestu plamistego można ponadto przygotować macerat. W tym celu należy zalać owoce zimna wodą i pozostawić na kilkanaście godzin. Otrzymać można wówczas płyn o śluzowatej konsystencji, który działa osłonowo na przewód pokarmowy, łagodząc objawy choroby wrzodowej czy nadkwasoty żołądka.
Ostropest plamisty – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniami do stosowania ostropestu plamistego są ciąża i laktacja, ostre zatrucia, a także wiek poniżej 12 roku życia. Ostropest plamisty może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego osoby zażywające indinavir czy metronidazol powinny zachować 2 – 3 – godzinny odstęp między zażyciem leku i suplementu.
Bibliografia:
Post – Write J. i in., Advances in the use of milk thistle; Integrative Cancer Therapy 2007