Jednym z najważniejszych składników diety jest błonnik. Kojarzony jest on głównie ze sprawnym trawieniem, jednak w rzeczywistości jego rola w organizmie jest znacznie bardziej wszechstronna. Wysokie spożycie błonnika stanowi bowiem skuteczną profilaktykę wielu chorób przewlekłych. Zbilansowana dieta powinna dostarczać odpowiednich ilości błonnika, jednak statystyki są bezlitosne – większość z nas nie spożywa wystarczających ilości tego cennego składnika diety.
Spis treści
Ziarna konopi – źródło cennego błonnika

Błonnik pokarmowy to wyjątkowy składnik diety. Sam nie dostarcza żadnych substancji odżywczych, gdyż nie zostaje strawiony. Jest jednak niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najbardziej kojarzoną rolą błonnika jest wspomaganie pracy przewodu pokarmowego. Pobudza perystaltykę jelit, przyspiesza pasaż treści jelitowej, zapobiega zaparciom i rozwojowi hemoroidów. Ale to nie wszystko – błonnik korzystnie oddziałuje na gospodarkę węglowodanową i lipidową. Normalizuje poziom glukozy we krwi, gdyż spowalnia wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego. Dzięki temu ogranicza syntezę insuliny, zapobiega wahaniom poziomu glukozy we krwi, ogranicza rozwój insulinooporności i cukrzycy.
Błonnik może być dostarczany wraz z dietą – wtedy jego cennymi źródłami są pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, otręby. Równie dobrym źródłem błonnika są ponadto takie produkty konopne jak błonnik konopny czy nasiona konopne. Wyróżniają się one bogactwem składników odżywczych.
Właściwości błonnika konopnego
Błonnik konopny występuje w formie proszku, który daje wiele możliwości jego spożycia. Może on bowiem stanowić dodatek do jogurtów, owsianek, koktajli. Zalecane dawkowanie to 3 razy dziennie po łyżeczce preparatu. Podczas stosowania błonnika należy dbać o właściwe nawodnienie organizmu.
Jak błonnik wpływa na zdrowie?
Korzystny wpływ błonnika na gospodarkę lipidową sprowadza się do zmniejszenia przyswajalności kwasów tłuszczowych i cholesterolu z diety. Minimalizuje to ryzyko miażdżycy i jej powikłań – nadciśnienia, zawału serca, udaru mózgu. Ponadto błonnik stanowi świetne uzupełnienie kuracji oczyszczających i odchudzających. Usprawnia usuwanie toksyn zalegających w jelitach, ponadto zapewnia uczucie sytości i zmniejsza ilość przyjmowanych kalorii.
Coraz więcej mówi się o kluczowej roli błonnika w prewencji raka jelita grubego, a także wspomaganiu profilaktyki raka sutka. Błonnik skutecznie oczyszcza jelita z zalegających resztek kałowych, metali ciężkich. Ogranicza rozwój kamicy żółciowej czy zespołu jelita drażliwego.
Zalecane przez Światową Organizację Zdrowia spożycie błonnika to minimum 40 g dziennie. Aby zapewnić sobie taką wymaganą podaż błonnika, po błonnik konopny może sięgnąć każdy, kto pragnie we właściwy sposób zbilansować dietę. Szczegółowe wskazania do spożycia błonnika konopnego to:
- kuracje odchudzające i detoksykujące
- profilaktyka chorób układu sercowo – naczyniowego
- profilaktyka raka jelita grubego
- profilaktyka cukrzycy
- wysoki poziom glukozy lub lipidów we krwi
- zaparcia
- kamica żółciowa.
Olejek CBD a zdrowie układu pokarmowego

Także olejek CBD może wywierać korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego – zlokalizowane są tu receptory endokannabinoidowe, na które mogą oddziaływać kannabinoidy konopne. Olejek CBD może wykazywać działanie przeciwzapalne, łagodząc objawy takich schorzeń jak stany zapalne jelit czy choroba Leśniowskiego – Crohna lub zespół jelita drażliwego. CBD wpływa ponadto w pożądany sposób na funkcjonowanie układu immunologicznego zlokalizowanego w przewodzie pokarmowym, łagodząc chociażby przebieg alergii pokarmowych. Ponadto przybywa badań, które wskazują na rolę kannabidiolu CBD na ograniczenie ryzyka rozwoju raka trzustki, raka wątroby oraz raka jelita grubego.
Bibliografia:
Simonsohn B., Konopie – cud natury. Zdrowotne zastosowanie nasion i oleju konopnego; Vital, 2016