Post dr Dąbrowskiej to najbardziej znany post warzywno – owocowy, któremu przypisywane są właściwości odchudzające, a także prozdrowotne. Twórczyni diety, dr Dąbrowska uważa dietę za zdrowy model żywienia, który wspomaga oczyszczanie organizmu i poprawia stan zdrowia. Do zalet diety dr Dąbrowskiej można zaliczyć wysokie spożycie owoców i warzyw, a także uwzględnienie aktywności fizycznej. Za wadę postu dr Dąbrowskiej uznać można niska kaloryczność diety i ryzyko wystąpienia efektu jo – jo.
Spis treści
Czym jest post dr Dąbrowskiej?

Post dr Dąbrowskiej to dieta stworzona przez dr Ewę Dąbrowską, specjalistę chorób wewnętrznych. Dieta ta bazuje na określonych warzywach i owocach, dostarcza bardzo małych ilości kalorii. Założeniem diety jest oczyszczenie organizmu z toksyn, redukcja nadmiarowych kilogramów. Ponadto post ma aktywować proces autofagii uszkodzonych i chorych komórek, skutecznie je usuwając. Dzięki temu ograniczone ma być ryzyko rozwoju nowotworów czy schorzeń o podłożu degeneracyjnym. W walce z niekorzystnymi zmianami, mogącymi prowadzić do rozwoju nowotworów, np. wolnymi rodnikami uczestniczą także antyoksydanty, w które obfituje dieta warzywno – owocowa.
Post dr Dąbrowskiej ma trwać około 6 tygodni, podczas których dzienna podaż kalorii to 400 – 600. Dieta zaplanowana jest na cztery etapy. W pierwszym etapie postu Dąbrowskiej organizm ma przyzwyczaić się do właściwego postu. Faza przygotowawcza trwa co najmniej cztery dni i polega na stopniowym wykluczeniu z diety takich produktów jak fast foody, słodycze, produkty instant, alkohol i papierosy czy słone przekąski. Kolejnym etapem diety jest właściwy post, który trwa 14 dni i polega na stosowaniu półgłodówki. Dozwolone jest wówczas spożywanie określonych warzyw i owoców. Kolejne etapy diety dr Dąbrowskiej mają na celu wychodzenie z postu i stopniowe włączanie kolejnych produktów. Pierwsza faza wychodzenia z postu polega na zwiększaniu kaloryczności diety o 200 kcal dziennie, aż do osiągnięcia docelowej kaloryczności diety. Kolejny etap to włączanie kolejnych produktów dietetycznych, przy zachowaniu stałej kaloryczności diety. Ostatnim etapem wychodzenia z postu jest dalsze rozszerzenie diety tak, aby móc stosować pełnowartościowy jadłospis.
Co można jeść na diecie Dąbrowskiej?
Podczas stosowania postu warzywno – owocowego zalecane jest spożywanie określonych owoców i warzyw. Wskazane jest spożywanie takich produktów jak:
- niskoskrobiowe warzywa korzeniowe (marchew, seler, pietruszka, burak)
- psiankowate (papryka, pomidor)
- kapustne (kalafiory, brokuły, kapusta, jarmuż)
- dyniowate (dynia, kabaczek)
- zielone liście warzyw (sałata, natka pietruszki, zioła)
- niewielkie ilości niskowęglowodanowych owoców (jagody, jabłka, cytryny)
Najlepiej jest spożywać surowe warzywa i owoce. Brak obróbki termicznej pozwala zachować aktywność wszystkich enzymów, a także wartości odżywczych. Warzywa i owoce można spożywać w postaci surówek, koktajli i soków. Inną możliwością jest spożywanie zup, a także warzyw pieczonych i duszonych. Podczas wychodzenia z postu włączane są takie produkty jak mleko kokosowe, awokado, orzechy,oliwa z oliwek, wywary mięsne. W dalszych etapach można sięgać po ryby, podroby, masło klarowane, rośliny strączkowe, kasze i ziarna oraz pieczywo razowe. Po zakończeniu właściwej diety można stosować zdrowy model odżywiania z ostatniego etapu, uzupełniając go o zdrową aktywność fizyczną.
Zalety i wady diety dr Dąbrowskiej

Wśród zalet postu Dąbrowskiej wymienić należy wysokie spożycie warzyw i owoców, dzięki czemu dostarczane są duże ilości błonnika, witamin i składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ponadto ograniczenie ilości spożywanych kalorii sprzyja aktywowaniu procesów autofagii, co może przełożyć się na profilaktykę nowotworów. Jednak z drugiej strony – zbyt niskie spożycie kalorii nie może być kontynuowane zbyt długo, gdyż może prowadzić do osłabienia organizmu. Ponadto nieumiejętne wychodzenie z postu może prowadzić do wystąpienia efektu jo – jo i powrócenia do wagi wyjściowej. Do wad diety dr Dąbrowskiej zaliczane jest także ograniczenie spożycia źródeł białka i tłuszczów.
Dieta dr Dąbrowskiej – przeciwwskazania
Post Dąbrowskiej nie jest wskazany małym dzieciom i młodzieży, kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Dieta ta niezalecana jest także diabetykom stosującym insulinę, osobom wyniszczonym chorobą, cierpiącym na nadczynność tarczycy, a także chorym na zaawansowane nowotwory.
Bibliografia:
Dajka K., Post Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno – owocową dr Ewy Dąbrowskiej; Wydawnictwo WAM, 2017