magnez
Fot.: Unsplash.com

Magnez to jeden z najważniejszych pierwiastków występujących w organizmie. Pierwiastek ten jest kofaktorem kilkuset enzymów, warunkuje przewodnictwo nerwowe, aktywuje skurcze mięśniowe, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo – naczyniowego. Niedobór magnezu objawia się pod postacią bolesnych skurczów mięśni, mrowienia kończyn, problemów ze snem, zmęczenia, nadciśnienia czy nadmiernego wypadania włosów. W celu zapobiegania niedoborom magnezu wystarczy stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety, a także suplementów zawierających magnez.

Rola magnezu w organizmie

objawy niedoboru magnezu
Fot.: Unsplash.com

Magnez to pierwiastek zgromadzony  w organizmie w ilości 25 – 35 g, a największe depozyty tego pierwiastka to kości, mięśnie oraz tkanki miękkie. Magnez jest kofaktorem ponad 300 enzymów uczestniczących w procesach przemiany materii. Warunkuje prawidłowy przebieg przemian węglowodanowych, tłuszczowych i białkowych. Pierwiastek ten wpływa na stabilność i przepuszczalność błon komórkowych, dzięki czemu zapewnia prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowo – mięśniowych. W ten sposób magnez warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz sercowo – naczyniowego.

Magnez wraz z wapniem i witaminą D wspomaga mineralizację kości i zębów, chroni przed metalami ciężkimi (ołów, rtęć, kadm), zapobiega rozwojowi takich dolegliwości jak zespół napięcia przedmiesiączkowego czy migreny. Magnez moduluje funkcjonowanie układu immunologicznego, łagodząc stany zapalne, alergie.

Niedobór magnezu

Prawidłowy poziom magnezu w organizmie to 0,65 – 1,25 mmol/l. Zbyt niski poziom magnezu może wynikać z niewystarczającej podaży tego pierwiastka wraz z dietą, a także nadmiernej jego utraty z organizmu. Niewystarczająca podaż magnezu wraz z dietą może wynikać ze zbyt niskiego spożywania produktów zawierających magnez, a także zubożenia diety w magnez, wynikającego z przetwarzania żywności oraz stosowania konserwantów. Ograniczeniu przyswajania magnezu z diety może sprzyjać wysokie spożycie błonnika, a także wapnia, nadużywanie kawy oraz alkoholu, stosowanie takich leków jak tetracykliny, leki nasenne, inhibitory pompy protonowej czy leki moczopędne. Oczywiście zmniejszone przyswajanie magnezu występuje także w przebiegu zespołów złego wchłaniania, np. spowodowanych stanami zapalnymi jelit. Do niedoborów magnezu może się także przyczynić nasilona utrata magnezu z organizmu. Dochodzi do tego w przebiegu biegunek i wymiotów, chorób nerek, zaburzeń hormonalnych (hiperaldosteronizm, pierwotna nadczynność przytarczyc), a także podczas insulinoterapii.

Objawy niedoboru magnezu to przede wszystkim:

  • zmęczenie
  • problemy z pamięcią i koncentracją
  • kołatanie serca
  • skurcze mięśni
  • mrowienie i drżenie kończyn
  • wypadanie włosów
  • łamliwość paznokci.

W celu złagodzenia objawów niedoboru magnezu warto wzbogacić dietę w naturalne źródła magnezu, a także sięgać po suplementy diety z magnezem.

Źródła magnezu w diecie

magnez w diecie
Fot.: Unsplash.com

Magnez powszechnie występuje w diecie, zarówno w produktach roślinnych, jak i odzwierzęcych. Najbogatsze źródła magnezu w diecie to kakao, owoce morza, orzechy, kasze, pełnoziarniste produkty zbożowe, żółte sery. Magnez znaleźć można także w bananach, jajach, podrobach, zielonych liściach warzyw. Obróbka termiczna zmniejsza zawartość magnezu w diecie, zatem najlepiej jest sięgać po surowe warzywa i owoce. Białko zwierzęce oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza witamina B6 zwiększają przyswajalność magnezu.

Nadmiar magnezu w organizmie

Do nadmiernej kumulacji magnezu w organizmie może dojść w efekcie spożywania zbyt dużych dawek suplementów diety zawierających magnez. Ponadto przyczyną hipermagnezemii może być niewydolność nerek. Objawami zbyt wysokiego poziomu magnezu w organizmie są biegunki i wymioty, zmniejszenie napięcia mięśniowego, zwolnienie akcji serca, zaburzenia widzenia, spadek ciśnienia krwi.

Bibliografia:

Iskra M. in., Magnez — rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka; Nadciśnienie tętnicze, 2013 tom 17, nr 6

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here