kasza jaglana
Fot.: Unsplash.com

Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Ma właściwości zasadotwórcze, dlatego wykorzystywana jest w kuracjach odkwaszających i detoksykujących organizm. Wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B, a także żelaza. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że kasza jaglana nie zawiera glutenu, zatem może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej.

Wartości odżywcze kaszy jaglanej

Kasza jaglana to produkt pozyskiwany z prosa. Podobnie jak inne kasze dostarcza sporo kalorii – 100 g kaszy jaglanej to około 350 kalorii. Jest to jednak bardzo wartościowy produkt, nie należy zatem unikać spożywania kaszy jaglanej.

dania z kaszy jaglanej
Fot.: Unsplash.com

Kasza jaglana wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 i B6. Ryboflawina i pirydoksyna to związki wspomagające metabolizm oraz odporność organizmu. Stanowi ponadto bardzo bogate źródło krzemu – pierwiastka niezbędnego dla zachowania nienagannego wyglądu włosów, paznokci oraz skóry. W kaszy jaglanej nie brakuje także żelaza, miedzi, wapnia, cynku, magnezu.

Kasza jaglana zawiera tylko niecałe 3 g tłuszczu na 100 g produktu, jest produktem lekkostrawnym i może być podawana nawet niemowlętom – to pierwszy zalecany produkt zbożowy, o który można rozszerzyć dietę malucha.

Właściwości prozdrowotne kaszy jaglanej

Kasza jaglana to prawdziwa zdrowa żywność. Jest bogatym źródłem fitozwiązków i mikroelementów. Fenole, takie jak kwas ferulowy, lignany, β-glukan, inulina, odporna skrobia, fityniany, sterole, tokoferol, błonnik pokarmowy oraz karotenoidy są obecne w kaszy jaglanej w dużych ilościach. Polifenole działają jako przeciwutleniacze i odgrywają wiele ról w układzie odpornościowym organizmu. Ponadto chronią przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników, pozwalając tym samym zachować młody wygląd, a także mogą ograniczać rozwój chorób o podłożu zapalnym.

Kasza jaglana może działać jak probiotyk i prebiotyk. Probiotyki wspomagają istniejącą florę bakteryjną jelit i są potrzebne szczególnie wtedy, kiedy antybiotyki, chemioterapia lub choroby zapalne zaburzają skład flory bakteryjnej jelit. Kasza jaglana może działać jako naturalny probiotyk i może łagodzić objawy biegunki.

W związku z wysoką zawartością lecytyny oraz witaminy E, kasza jaglana wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, wspomagając procesy koncentracji i zapamiętywania.

właściwości kaszy jaglanej
Fot.: Unsplash.com

W związku z tym, że kasza jaglana wspomaga usuwanie śluzu z organizmu, może być spożywana podczas infekcji dróg oddechowych. Łagodzi objawy kataru i kaszlu oraz ułatwia odkrztuszanie. Kasza jaglana stosowana jest w celu odkwaszenia i oczyszczenia organizmu. Może ponadto wspomagać odchudzanie, gdyż zawiera sporo błonnik, jest lekkostrawna i pożywna. Z racji zawartości tryptofanu, czyli aminokwasu wykorzystywanego do syntezy serotoniny, kasza jaglana może redukować stres i ułatwiać zasypianie.

Zastosowanie kaszy jaglanej w kuchni

Kasza jaglana to kasza o wszechstronnym zastosowaniu, która może być wykorzystana zarówno do przygotowania słodkich deserów, jak i wytrawnych dań. Najważniejszą kwestią jest to, aby tak umiejętnie ugotować kaszę jaglaną, by pozbyła się ona charakterystycznej goryczki. W tym celu konieczne jest przepłukanie kaszy jaglanej pod zimną, bieżącą wodą a następnie przelanie jej wrzątkiem. Potem wystarczy jedynie zagotować dwie objętości wody i wrzucić jedną objętość kaszy. Kaszę jaglaną należy gotować przez około 15 minut, aż cała woda wsiąknie w kaszę.

Kasza jaglana doskonale komponuje się z warzywami i mięsami, można dodawać ją do sałatek czy zup. Z kaszy można przygotować jaglankę, czyli odpowiednik owsianki, który podawać można z dowolnymi owocami i orzechami. Kasza jaglana zblenderowana z mlekiem kokosowym i owocami stanowi pyszny i pożywny deser, przypominający budyń.

Bibliografia:

Stasiak L., Kasza jaglana – wartość żywieniowa oraz właściwości prozdrowotne; Przemysł Spożywczy 2018

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here