Fast foody to produkty, które coraz bardziej zaczynają dominować w naszej diecie. Kosztem trwałości produktów spożywczych oraz nadania im pożądanej konsystencji/ barwy/ smaku, do produktów spożywczych dodawane są niezliczone ilości syntetycznych dodatków do żywności. Trzeba mieć świadomość, że nie jest to okazjonalne zajadanie się czymś niezdrowym – to codzienne, regularne spożywanie chemii, która doskonale maskuje się w niemal każdym produkcie sklepowym, który poddany został jakiejkolwiek obróbce, a zatem nie jest sprzedawany w swojej pierwotnej formie. Co zatem czyha na nas we fast foodach? Substancje powodujące alergie, niestrawność, wysypki skórne, astmę, zaburzenia koncentracji, choroby neurodegeneracyjne a nawet nowotwory… Nie brakuje zatem motywacji do zrewidowania swojego poglądu na temat żywienia i zmiany nawyków żywieniowych. A najważniejsza zmiana powinna dotyczyć wyeliminowania żywności przetworzonej z diety.
Spis treści
Żywność przetworzona – co zawiera?
Żywność przetworzona zawiera mnóstwo dodatków, z których wiele może wywierać negatywny wpływ na zdrowie. Warto wiedzieć, że nie każdy składnik żywności oznaczony jako „E” jest szkodliwy – niekiedy pod takim symbolem kryją się np. witaminy czy naturalne barwniki. Są jednak takie dodatki, których za wszelką cenę należy unikać. Najgroźniejsze dla zdrowia są:
- tartrazyna E102
- żółcień chinolinowa E104
- benzoesan sodu E211
- kwas fosforowy E338
- azotyn sodu E250
Te i inne dodatki do żywności mogą wykazywać silne działanie alergizujące i podrażniające żołądek, są przyczyną nadpobudliwości i zaburzeń koncentracji, mogą generować problemy trawienne. Związki te są szczególnie niebezpieczne dla dzieci – a przecież w słodyczach, soczkach czy deserkach dla dzieci nie brakuje syntetycznych aromatów czy barwników.
W jaki sposób żywność przetworzona wpływa na organizm?
Nie bez przyczyny żywność przetworzona jest uznawana za niezdrową. Negatywne oddziaływanie żywności wysokoprzetworzoną na zdrowie wynika zarówno z faktu, że takie produkty zawierają mnóstwo niezdrowych składników, takich jak tłuszcze trans, cukier rafinowany, a także barwniki czy konserwanty. Ponadto tego typu żywność zubożona jest o wiele witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, a także białka czy kwasów tłuszczowych omega 3. Jeżeli dołożyć do tego wysoka kaloryczność produktów przetworzonych – mamy gotowy przepis na otyłość, cukrzycę, choroby serca, a nawet nowotwory.
Jakie korzyści odniesiesz rezygnując z fast foodów?
Rezygnacja ze spożywania żywności przetworzonej to jedna z najważniejszych zmian dotyczących zdrowego stylu życia. Dzięki temu można odczuć szereg korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim – minimalizujemy ryzyko rozwoju otyłości i jej powikłań. Żywność przetworzona obfituje bowiem w cukier a także tłuszcze trans, które sprzyjają kumulacji tkanki tłuszczowej. Wysokie spożycie cukru sprzyja ponadto pojawieniu się insulinooporności czy cukrzycy typu 2, a tłuszczów trans – miażdżycy, nadciśnienia czy zawału serca. Także duże spożycie soli odbija się niekorzystnie na zdrowiu serca, prowadząc do rozwoju nadciśnienia.
Żywność obfitująca w syntetyczne dodatki negatywnie wpływa na procesy trawienne – sprzyja powstaniu zaparć lub biegunek, wzdęć, bólu żołądka. Zaburzając skład flory bakteryjnej jelit, żywność przetworzona może przyczynić się ponadto do rozwoju zespołu nieszczelnego jelita czy alergii pokarmowych.
Żywność przetworzona oddziałuje w niepożądany sposób na nasz układ nerwowy. Możliwe działania niepożądane takiej żywności to drażliwość, zaburzenia snu, kłopoty z pamięcią i koncentracją czy większa podatność na depresję. Takie zaburzenia ze strony układu nerwowego są zauważalne zwłaszcza u dzieci w okresie szkolnym, co może negatywnie wpływać na ich rozwój intelektualny i być źródłem kłopotów z nauką.
Chcąc zachować zdrowie i młody wygląd, a także doskonałe samopoczucie, należy zadbać o zdrową dietę. Nie ma w niej miejsca na żywność przetworzoną. Jej eliminacja z codziennego jadłospisu z pewnością nie jest łatwa, ale taka zmiana jest naprawdę konieczna. Zdrowe zmiany można wprowadzać do diety stopniowo, eliminując jeden produkt przetworzony za drugim. Zanim się spostrzeżemy, nasza dieta opierać się będzie wyłącznie na zdrowych, nieprzetworzonych produktach.
Bibliografia:
Moubarac J. i in., Processed and ultra – processed food; Canadian Journal of Dietetic Practice and Research