dieta sirtfood
Fot.: Unsplash.com

Dieta sirtfood to obecnie jeden z najgłośniejszych sposobów odżywiania, który zyskał popularność za sprawą celebrytów spektakularnie odchudzonych dzięki stosowaniu sirtfood. Dieta ta bazuje na zielonych koktajlach, dostarczających licznych antyoksydantów. Dzięki pobudzeniu aktywności białek Sir, dieta sirtfood ma działać nie tylko odchudzająco, ale także odmładzająco. Dieta składa się z trzech etapów, z których najbardziej restrykcyjny jest etap pierwszy.

Na czym polega dieta sirtfood?

etapy diety sirtfood
Fot.: Unsplash.com

Dieta sirtfood to model odżywiania promujący spożywanie produktów stanowiących bogate źródła polifenoli. Polifenole to antyoksydanty pobudzające aktywność białek Sir. Białka te, określane także jako sirtuiny są enzymami zlokalizowanymi w komórkach, odpowiedzialnymi za regulowanie procesów metabolicznych, a także naprawczych. Dzięki aktywności tych białek możliwe jest m. in. aktywowanie procesów apoptozy, czyli programowanej śmierci komórek chorych i uszkodzonych. Skutkuje to ograniczeniem rozwoju wielu schorzeń, a także spowolnieniem procesów starzenia się organizmu. Dieta sirtfood dostarcza polifenoli, przyczyniając się do ograniczenia liczby wolnych rodników w organizmie i neutralizowania ich negatywnego wpływu na komórki. Może to stanowić potencjalna profilaktykę schorzeń neurodegeneracyjnych, chorób układu sercowo – naczyniowego, a także stanów zapalnych. Sirtuiny mogą aktywować procesy naprawcze w organizmie, chroniąc DNA przed uszkodzeniami i powstawaniem mutacji, a także zwiększając syntezę wielu białek. A to może przełożyć się na wydłużenie życia. A z czego wynika potencjał odchudzający diety sirt? Sirtuiny wpływają na pobudzenie oksydacji kwasów tłuszczowych, aktywują lipolizę oraz regulują syntezę insuliny przez trzustkę. Wszystko to pozwala na regulowanie metabolizmu energetycznego organizmu i ułatwia redukcję nadmiarowych kilogramów.

Dieta sirt bazuje na dwudziestu produktach uznawanych za najskuteczniejsze wyzwalacza sirtuin w organizmie. Produkty, o których mowa to: oliwa tłoczona na zimno, czerwone wino, kawa, matcha, gorzka czekolada, jarmuż, truskawki, pietruszka, rukola, lubczyk, kurkuma, soja, cebula, orzechy włoskie, kasza gryczana, chili, daktyle, borówki, czerwona cykoria oraz kapary. Stosowanie tych produktów, a także określony deficyt kaloryczny mogą przyczynić się do hamowania procesów zapalnych, lepszej adaptacji organizmu do stresu oksydacyjnego, a także wydłużenia życia.

Jak stosować dietę sirtfood?

zalety diety sirtfood
Fot.: Unsplash.com

Dieta sirtfood składa się z trzech etapów. Pierwszy etap diety trwa siedem dni; przez pierwsze 3 dni polega na przyjmowaniu wyłącznie zielonych koktajli oraz jednego posiłku stałego, dostarczających łącznie 1000 kcal. Koktajle przygotowywane są na bazie jarmużu, selera, rukoli i zielonej pietruszki oraz zielonej herbaty. Kolejne cztery dni pierwszego etapu dostarczają 1500 kcal, możliwe jest spożywanie dwóch zielonych koktajli oraz dwóch posiłków stałych. Etap drugi diety sirt trwa 14 dni i polega na spożywaniu jednego zielonego koktajlu i trzech posiłków stałych. W tym etapie nie ma żadnych konkretnych jadłospisów, nie ma ustalonej kaloryczności posiłków. Ostatni etap diety polega na spożywaniu jak największej ilości produktów aktywujących sirtuiny, jednak nie ma konieczności przestrzegania konkretnych zaleceń żywieniowych. Na każdym etapie diety sirtfood należy pamiętać, aby ostatni posiłek spożywać nie później niż o godzinie 19, a także zachować co najmniej półtoragodzinne przerwy między posiłkami.

Przeciwwskazania i wady diety sirtfood

Dieta sirtfood może być stosowana przez większość osób. Jednak w związku z tym, że pierwsze etapy diety sirtfood wiążą się ze stosowaniem sporego deficytu kalorycznego, dieta ta nie jest polecana kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osób intensywnie uprawiających sport. Ponadto diety sirtfood nie poleca się osobom z chorobami nerek lub przewodu pokarmowego. Nie wskazano jak dotąd żadnych efektów ubocznych stosowania diety sirtfood.

Bibliografia:

Goggins A., Matten G., Dieta SIRT; Warszawa 2017

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here