Stale poszerza się ilość nowych produktów spożywczych, którymi warto wzbogacić swoją dietę. Dobrze jest wybierać takie produkty, które znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni, dostarczają cennych wartości odżywczych i mają wyjątkowy smak. Na jakie tego typu produkty warto zwrócić szczególną uwagę?
Spis treści
Produkty wegańskie na każdym stole
Stale rośnie popularność diety wegańskiej – decydujemy się na nią ze względów etycznych, ekologicznych czy zdrowotnych. W sklepach dostępnych jest mnóstwo produktów wegańskich, dzięki którym można przygotować potrawy do złudzenia przypominające te tradycyjne. Ogromne możliwości w tym zakresie daje m. in. tofu i seitan. Tofu to rodzaj wegańskiego twarożku, przyrządzonego z nasion soi. Wyróżnia się zwartą konsystencją i neutralnym smakiem. Dzięki zamarynowaniu tofu można mu nadać pożądany smak, a następnie ugotować lub usmażyć. Tofu może zastąpić smak mięsa w daniach – wystarczy go odpowiednio przyrządzić i podać z warzywami. Na bazie tofu można przygotować także pyszne desery. Tofu można dodawać do koktajli, a najbardziej znane wegańskie ciasto to tofurnik – ciasto przypominające sernik. Z wykorzystaniem tofu, którego smak urozmaicony jest o ekstrakt waniliowy czy inne dodatki, można przygotować pyszne, kremowe ciasto.
Szerokie zastosowanie w kuchni wegańskiej i nie tylko znajduje seitan – produkt z glutenu. Nie jest on co prawda dedykowany osobom uczulonym na gluten, ale wszyscy pozostali mogą wyczarować z seitanu pyszne dania. Seitan to idealny zamiennik mięsa, który po zamarynowaniu przypomina mięso zarówno konsystencją, jak i smakiem.
Wiele osób sięga po płatki drożdżowe, z których przygotować można sos do złudzenia przypominający serowy – a to prawdziwa gratka dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą sięgać po ser. Osoby na diecie wegańskiej bardzo często sięgają także po aquafabę, czyli wodę pozostałą spod gotowania ciecierzycy czy fasoli. Wodę tą można ubić z cukrem przyrządzając bezy i inne desery, ponadto aquafaba z powodzeniem zastępuje jajka w wypiekach.
Pomysły na zdrowe napoje
Najwyższy czas poszerzyć listę napojów, po które warto sięgać – niech nie będzie to wyłącznie kawa czy czarna herbata. Nawet małe dzieci mogą sięgać po rooibos, czyli czerwoną herbatę. Ma wyjątkowy smak i nie zawiera kofeiny, dostarcza natomiast wiele witamin i składników mineralnych. Furorę na całym świecie robi tzw. bubble tea, czyli herbata z perełkami tapioki. To pomysł na smaczną i fantazyjną herbatę, idealną zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Kolejny pomysł na herbatę to kombucha, czyli herbata fermentowana. A zamiast zwykłej wody mineralnej można sięgać po wodę alkaliczną, która pomaga przywrócić równowagę kwasowo – zasadową organizmu. A miłośnicy kakao mogą sięgnąć po karob – mączkę chleba świętojańskiego. Świetnie sprawdza się jako napój, a także dodatek do deserów i wypieków.
Czego jeszcze nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni?
Jeżeli znudził ci się tradycyjny makaron lub kasza, możesz wypróbować innych propozycji. Amarantus nazywany jest szarłatem i wbrew powszechnej opinii nie jest zbożem. Ugotowany amarantus może stanowić cenny składnik obiadu – wystarczy skomponować go z dowolnym mięsem i warzywami. Amarantus można dodawać także do zup i sałatek, a ekspandowany amarantus, nie wymagający gotowania może posłużyć do przygotowania pysznego koktajlu czy zupy mlecznej.
Czerwony ryż jest bogaty w błonnik i wartości odżywcze, obniża poziom cholesterolu, pobudza procesy trawienne. Unikatową barwę ryż zawdzięcza procesowi fermentacji z udziałem gatunku drożdży Monascus purpureus. Czerwony ryż można wykorzystać w kuchni, ponadto stanowi składnik suplementów diety.
Coraz więcej osób stara się zrezygnować ze spożycia mąki białej lub chociaż ograniczyć jej spożycie. Wówczas warto sięgnąć po takie zdrowe alternatywy jak mąka migdałowa czy kokosowa. Mają mniej węglowodanów, więcej białka i wartościowych tłuszczów, nie brakuje w nich błonnika i witamin. A dodatkowo – świetnie wzbogacają smak potraw. A zamiast białej soli można wypróbować sól czarną, czyli kala namak, która wyróżnia się wyjątkowym aromatem.
Jednym z coraz bardziej docenianych superfoods jest rokitnik – te małe, niepozorne owoce o pomarańczowej barwie to prawdziwa bomba witaminowa. Dostarcza mnóstwa witaminy C i innych antyoksydantów, może być spożywany w postaci konfitury, soku czy oleju. Kolejnym superfood są szparagi – zarówno białe, jak i zielone i fioletowe. Zawsze warto wykorzystać sezon szparagowy i przygotować z nich pyszną sałatkę czy zupę – krem. A na przekąskę idealnie sprawdzą się orzechy pekan, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E.